Môže pes zistiť veľkosť iného psa, len na základe vrčania?

Môžu sa psy pomocou zvukových informácii dozvedieť viac o druhom psovi? 24 psom z 96 boli premietané obrazy dvoch psov. Jeden bol vo veľkosti vrčiaceho psa, druhý pes bol vizuálne rovnaký, ale o 30% vyšší alebo nižší.

Môže  pes zistiť veľkosť iného psa, len na základe vrčania?
Zdroj foto:
6161
Reklama

Môže pes zistiť veľkosť iného psa, len na základe vrčania?

 

Môžu sa psy pomocou zvukových informácii dozvedieť viac o druhom psovi? Môžu zistiť veľkosť psa, len na základe vrčania? Vedci zistili, že psie vrčanie je špecifické a obsahuje informácie o veľkosti tela vrčiaceho psa. Pri výskume v laboratóriu sedeli psíci pri svojich majiteľoch aby sa cítili bezpečne a pohodlne. Dvadsiatim štyrom psom z deväťdesiatich šiestich boli premietané obrazy dvoch psov. Jeden bol vo veľkosti vrčiaceho psa, druhý pes bol výzorovo rovnaký ale o 30% vyšší alebo nižší. Zvyšným psom boli ukazované kontrolné obrazy. Veľké a malé trojuholníčky alebo veľké a malé siluety mačiek. Vedci potom púšťali nahrávku vrčiaceho psa ktorý si strážil jedlo, z reproduktoru, ktorý bol umiestnený v strede medzi obrázkami. Vedci nakrúcali kam sa psy pozerajú keď počujú vrčanie.

 

Výsledky výskumu

Psy ktorý počúvali vrčanie, keď sa pozerali na psov, alebo mačky, trávili pri pozeraní viac času ako psy ktoré sa pozerali na trojuholníky.

20 z 24 psov, ktorým boli zobrazené psie obrazy pri počúvaní vrčania, sa pozerali na správny obraz dlhšiu dobu.

Psy ktoré sa pozerali pri vrčaní na mačky sa všeobecne opozerali vľavo, čo podporuje ďalšiu štúdiu, že psy vyzerajú niečo nové a nečakané z ľavej strany.

Vedci týmto dokázali, že aj psy majú mentálne reprezentácie teda nejaké očakávania pokiaľ ide o veľkosť psa na základe jeho vrčania. Znamená to že robia niečo podobné aj pri ľuďoch?

 

Zdroj: journals.plos

 

 

Bruno ti odporúča:

Neuveriteľné! Vedci získali nové dôkazy o tom, ako dlho už žijeme spoločne so psami

Dokáže pes žiarliť?

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum