Neuveriteľné! Vedci získali nové dôkazy o tom, ako dlho už žijeme spoločne so psami!

Hovorí sa: „pes, najlepší priateľ človeka“ a to už pekne dlhú dobu. Švédsky vedci zistili, že psy boli domestikované už oveľa skôr, ako naznačujú predchádzajúce štúdiá.

Neuveriteľné! Vedci získali nové dôkazy o tom, ako dlho už žijeme spoločne so psami!
Zdroj foto:
7259
Reklama

Neuveriteľné! Vedci získali nové dôkazy o tom, ako dlho už žijeme spoločne so psami!

 

Podľa doterajších výskumov prevládal názor, že psy boli zdomácnené približne pred 15.000 rokmi.

Nová genetická štúdia, ktorá bola vedená Dr. Love Dalénom zo švédskeho múzea prírodnej histórie v Štokholme však ukazuje, že psy sa začali deliť od vlkov už pred 27 až 40.000 rokmi, keď sa ľudia menili z lovcov a zberačov na farmárov. To vysvetľuje hlboké puto medzi psami a ľuďmi.

Psy sú súčasťou našej vlastnej evolúcie do modernej spoločnosti.(Peter Smith)

 

Zdomácnenie psa

Doteraz sa presne nevie ako sa vlastne psy zblížili s ľuďmi. Prvý scenár je, že vlci začali ľudí sledovať sami, kvôli jednoduchému prístupu k potrave, odpadkom.

Druhý scenár hovorí o tom, že ľudia chytili mláďa vlka a držali ho v zajatí. Keď vyrástlo slúžilo ako strážca pred veľkými šelmami. Vlka tým skrotili, ale zďaleka nie zdomestikovali. To trvalo viac generácií.

Dalén a ďalší vedci naznačujú, že psy pomáhali lovcom už v dobe ľadovej. Jedna provokatívna špekulácia v knihe The Invaders (Harvard University Press, 2015), od Pat Shipmana, antropológa na Pennsylvánskej štátnej univerzite, dokonca tvrdí, že psy pomohli skorým ľuďom byť vo výhode nad neandrtálcami, čo viedlo k ich zániku.

Staroveké DNA

Laboratórium Dr. Daléna sa špecializuje na schopnosť dať dokopy DNA starobylých vzoriek. Vďaka tomu bol so svojim tímom schopný identifikovať hrubý genetický kód pozostatkov tajmyrského vlka, ktoré boli nájdené na Sibíri na Tajmyrskom poloostrove a na svoje prekvapenie zistili, že jeho DNA bolo na pol ceste medzi psom a vlkom.

Výsledky naznačujú, že rozkol medzi psom a vlkom bol o niekoľko tisíc rokov neskôr.

Podľa Dr. Daléna boli psy v tej dobe buď zdomácnené, alebo bola populácia rozdelená medzi moderných vlkov a divokých predchodcov moderných psov, ktorí neskôr zanikli.

„Myslíme si, že najjednoduchšie vysvetlenie je, že psy boli zdomácnené v čase rozdelenia“, hovorí.

Skoršie genetické štúdie z niekoľkých moderných psov a vlkov odhadovali, že sa psy a vlci rozchádzali pred 10-15.000 rokmi. Pozostatky toho, čo sa zdalo byť psom sa tiež zobrazujú v archeologickom zázname asi pred 15.000 rokmi, a preto doteraz prevládal tento názor.

 

 

Avšak nová štúdia je presnejšia, pretože ako predvolené hodnoty sa používa skutočné DNA starovekého vlka.

„To, že rozkol medzi psami a vlkmi sa stal asi pred 30.000 rokmi sa zdá byť pomerne definitívne“, hovorí Dr. Dalén.

Transformácia z vlka na psa, mohla byť odštartovaná jemnými zmenami v správaní.

 

Skupina vedená Dr. Greger Larsonom na Oxfordskej univerzite pracuje na projekte štúdie pôvodu psov. Zatiaľ sa im podarilo nazbierať 4.000 lebiek, zubov rôznych vekových kategórií z celého sveta, ktoré pripravujú pre genetickú analýzu a ohodnotia spôsob akým sa ich tvary v priebehu času menili.

 

Podľa Dr. Pontus Skoglunda z Harward Medical School, ktorý tiež pracoval na štúdii je ďalším zaujímavým zistením zo švédskej štúdie, že súčasné psy, najviac spojení so starovekým Tajmyrským vlkom sú Sibírsky husky a Grónsky saňový pes.

"Naša štúdia poskytuje priamy dôkaz, že Sibírskeho huskyho sme mohli vidieť potulovať sa s vlkom po severnej Sibíri pred 35.000 rokmi."

Zdroj: BBC , NATURE.COM  FOTO: pixabay

 

 

Bruno ti odporúča:

Môže pes zistiť veľkosť iného psa, len na základe vrčania?

Dokáže pes žiarliť?

Kategória - Veda a výskum

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum