Vedci skúmali výhody a nevýhody spoločného spánku so zvieratami a deťmi

V Austrálií prebehol zaujímavý výskum zameraný na dopad spoločného spánku medzi ľudmi a psami a tiež rodičmi a ich deťmi na fyzické aj psychické zdravie všetkých zúčastnených.

Vedci skúmali výhody a nevýhody spoločného spánku so zvieratami a deťmi
12568
Reklama

Vedci skúmali výhody a nevýhody spoločného spánku so zvieratami a deťmi

 

Približne polovica všetkých majiteľov psov zdieľa s nimi aj svoju posteľ. Existuje iba málo výskumov, ktoré sú zamerané na spoločné chvíle strávené v posteli, či už ide o spánok so psami, alebo s deťmi. Vedci hovoria, že dnešná spoločnosť spoločný spánok skôr odsudzuje ako velebí. Obavy však treba nechať bokom, pretože takýto spánok prináša svoje výhody.

 

Vedci pomerne málo skúmajú dopad spoločného spánku na naše zmysly. A to v prípade, že hovoríme o spoločnom spánku človek – pes, ale aj rodič a jeho dieťa. Podľa článku v časopise Springer Human Nature sa autori domnievajú, že spoločnosť túto činnosť skôr zavrhuje, namiesto toho, aby z nej prijímala výhody.
 

Spoločný spánok nie je v rôznych kultúrach vôbec ojedinelí a postupom času sa rozvíjal rôznymi smermi. Napríklad v stredovekej Európe bol spánok verejnou a spoločenskou záležitosťou. Nebolo nič zvláštne na tom, že do spálne sa prijímali návštevy, či dokonca, že niekoľko ľudí zdieľalo jednu posteľ.

 

Spánok s ostatnými bol spôsob, ako zvýšiť osobnú bezpečnosť, šetriť zdroje a vytvárať prirodzené teplo.

 

Spanie s deťmi od narodenia je v mnohých kultúrach bežnou záležitosťou, pričom je jedno či hovoríme o národoch v Egypte alebo o domorodých kmeňoch v neindustrializovaných populáciách. Medzigeneračné spoločné spanie je všeobecne rozšírené aj v ázijských krajinách.

 

 

 

Na západe je situácia však o niečo iná. Spánok je považovaný skôr za individuálny a súkromný zážitok, ktorý pomáha telu a mysli optimálne odpočívať a zotavovať sa. Táto nastávajúca individualita sa rozvíjala postupne, spoločný spánok sa na súkromnú záležitosť len pre seba začal formovať vo viktoriánskej ére. Sociálne normy a pravidlá začali diktovať, že každý človek by mal spať v jednej posteli, na súkromnom mieste, mimo verejného pohľadu a nosiť pri tom vhodný spací odev. Takto sa postupne zaviedol koncept súkromnej spálne a samostatného spánku.

 

Hlavný autor článku Bradley Smith z Central Queensland Univerzity v Austrálii použil pre svoju prácu psov, ako príklad spánku medzi ľuďmi a zvieratami. V štúdií porovnával spoločný spánok medzi ľuďmi a psami ako aj medzi dospelými a ich deťmi. V závere práce zhrnul výhody a nevýhody takéhoto spánku.

 

Austrálsky výskumníci tvrdia, že súčasné vnímanie spoločného spánku medzi ľuďmi a ich zvieratami, alebo medzi rodičmi a ich deťmi je príliš zamerané na negatívne aspekty a dôsledky, ako napríklad zhoršujúce sa zdravie, zhoršené funkcie organizmu, vývoj problematického správania či dokonca sexuálna dysfunkcia.

 

„Áno pre individuálne zdravie a pohodu je dôležitá hladina ako kvantity tak aj kvality spánku. Avšak spoločné spanie je základným kameňom pre naplnenie psychologickej podpory daných osôb, rovnako tiež posilňuje a udržuje sociálne vzťahy,“ zdôrazňuje Smith. Predsa v celej histórií ľudia zdieľajú svoje spacie priestory s inými ľuďmi a zvieratami.

 

Smith dodáva, že by malo postupne pribúdať viacero výskumov zameraných na spoločný spánok. Autor stále totižto verí, že spoločný spánok medzi ľudmi a zvieratami ako aj rodičmi a ich deťmi, má významne pozitívne dôsledky na spánok človeka aj dieťaťa, vzťahy medzi ľuďmi a zvieratami a tiež na skvalitnenie životných podmienok pre zvieratá.

Zdroj: https://www.sciencedaily.com

 

 

 

Bruno odporúča

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme. Ako je to možné?

6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári – I. časť

6 ľudských ochorení, na ktoré ťa pes upozorní skôr ako lekári – II. Časť

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum