Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

Je všeobecne známe, že empatický človek sa dokáže lepšie vcítiť do situácie iných. Ale ako empatia ovplyvňuje komunikáciu človeka a psa? Dočítaš sa v našom článku.

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?
Zdroj foto: Ana Francisconi
13845
Reklama

Ovplyvňuje empatia komunikáciu medzi človekom a psom?

 


Podľa štúdie Univerzity v Helsinkách a Aalto Univerzity vedci zistili, že empatia a ďalšie psychologické faktory ovplyvňujú ľudí pri čítaní výrazu tváre psov ako aj iných ľudí. Výsledky po prvýkrát poukazujú na to, že človek je vďaka empatii schopný oveľa intenzívnejšie vnímať výraz tváre jeho domáceho miláčika.

Empatia u ľudí napomáha rozlúsknuť mimiku psov. Táto schopnosť je u človeka natoľko výhodná, že ju uprednostňuje pred uvažovaním o predchádzajúcich skúsenostiach so psami. Je to pravdepodobne preto, lebo pre človeka je tvár biologicky dôležitým podnetom. Predchádzajúce štúdie však ukazovali pravý opak a to, že človek vzhľadom na celkovú reč tela psa, viac dbá na predchádzajúce skúsenosti so psom,“ vysvetľuje postgraduálny výskumník Miiamaaria Kujala.

Vedci taktiež zistili, že ľudia s vyššou emocionálnou empatiou rýchlejšie a často aj presnejšie vyhodnotili charakter výrazu iných ľudí. Kujala konštatuje, že niečo podobné je možné aj pri čítaní výrazu tváre psov.

Empatia urýchľuje vyhodnotenie výrazu tváre psa, avšak presnosť chápania nie je v súčasnosti úplne spoľahlivá.

 

 

 

Hrozba je jednoduchšie vnímateľná ako šťastie

Komunikácia založená na porozumení mimiky u cicavcov sa skúma už celé desaťročia. Už Darwin bol schopný intenzívne vnímať výrazy cicavcov. Avšak až doteraz bolo pre výskumníkov tabu vnímanie emotívnych prejavov medzi rôznymi druhmi.

Výskumníci z „Animal Mind“ už skôr poukázali na schopnosti psov vnímať a rozpoznať výstražné správanie ako ľudí tak aj ďalších psov.

Psy intenzívne sledovali hroziace psy, naopak pohľadom uhýbali pri hroziacich ľuďoch. Rovnako boli študovaní aj ľudia. Tí boli dobrí v pozorovaní výhražných výrazov psov a uvažovali nad nimi oveľa intenzívnejšie ako nad rovnakými výrazmi tváre iných ľudí.

 

Avšak ľudia v prípade čítania pocitu šťastia z tváre, boli úspešnejší pri sledovaní iných ľudí ako psov. Výskumníci naznačujú, že to môže byť spôsobené s tým, že tvár vlastného druhu je človeku všeobecne príjemnejšia. Na druhej strane, chápanie šťastia z psej tváre je pre ľudí oveľa náročnejšie.

 

Zdroj: https://www.sciencedaily.com

 

Bruno odporúča

Štúdia odhalila, že prehistorickí ľudia ľúbili svojich psov

Nová štúdia ukázala, že psom sa nepáčia hrubí a neochotní ľudia

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme. Ako je to možné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum