Štúdia odhalila, že prehistorickí ľudia ľúbili svojich psov

Psi, ako rovnocenní partneri. Podľa zaujímavej štúdie to vyzerá tak, že pes bol najlepším priateľom človeka oveľa skôr ako sme si mysleli. Čítaj ďalej!

Štúdia odhalila, že prehistorickí ľudia ľúbili svojich psov
12853
Reklama

Štúdia odhalila, že prehistorickí ľudia ľúbili svojich psov

 

Antropologická štúdia v jednom medzinárodnom vedeckom časopise naznačuje, že pes bol najlepší priateľ človeka oveľa skôr, ako sme si doteraz mysleli.

Vedci skúmali sedemnásť psích hrobov nachádzajúcich sa na Sibíri. Tieto hroby im dali dostatočné množstvo informácií o tom, ako vnímali hľadači jedla tisícky rokov dozadu svojich psích spoločníkov. Mimochodom, tieto psy sa veľmi podobali na dnešné plemeno Sibírsky husky.

Antropológ Robert Losey spolu so svojimi kolegami z Univerzity v Alberte hovorí, že majitelia psov žili najčastejšie v blízkosti vodných plôch v oblasti jazera Bajkal a rieky Lena. Psy boli kŕmené rovnakou stravou ako vtedajšia ľudská populácia – rybím a tulením mäsom.

 

Pohreb bol oslavou ich loveckých schopností

Psie pohreby boli častejšie práve v oblastiach, kde hlavnou potravinovou zložkou boli ryby. Je to spojené s vysokým ľudským osídlením a častejším výskytom cintorínov.

Zatiaľ čo ľudia z pastierskych komunít pochovávali svoje psy len veľmi zriedkavo, psy žijúce s lovcami a zberačmi mali vyššie postavenie. Často sa jednalo až o úzke a osobné prepojenie so svojimi ľudmi. Dôkazy naznačujú, že tieto psy boli slávnostne pochovávané.

Úroveň starostlivosti, s akou boli psy pochované bola priam úchvatná. V hroboch sa nachádzali cenné predmety psov, pravdepodobne také, ktoré im každodenne slúžili. V mnohých prípadoch boli psy pochované spolu so svojimi ľudmi, čo hovorí o tom, aké silné pusto bolo medzi ľudmi a psami v tomto starovekom národe.

 

Ľudia postupne prichádzali na to, aké sú psy jedinečné stvorenia.

 

Jeden pes bol k odpočinku uložený spolu s guľatým kameňom v papuli. Interpretácia tohto symbolu hovorí, že sa jednalo o akúsi hračku. Iné psy mali v hroboch rôzne predmety v podobe lyžičiek, nožov alebo iných čačiek. V hrobe našli taktiež muža, ktorý ležal po boku svojich psov.

 

 

 

Možno najzaujímavejším objavom boli psy pochované spolu s náhrdelníkmi. Tie boli tvorené zo štyroch červených zubov jeleňa. Prívesok v nájdenom hrobe visel na krku šteniatka a rovnaké prívesky nosili aj ľudia. Možno práve náhrdelník bol symbolom, ako si uctiť svojho najlepšieho priateľa.

Losey tvrdí, že pravdepodobne lovci a zberači brali psov za rovnocenných partnerov a to i na duševnej úrovni. heart

 

Zdroj: http://dogtime.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Neuveriteľné! Vedci získali nové dôkazy o tom, ako dlho už žijeme spoločne so psami!

100 rokov šľachtenia zničilo väčšinu plemien psov

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Nová štúdia ukázala, že psom sa nepáčia hrubí a neochotní ľudia

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum