Má tvoj pes strach z búrky? Tu je 5 rád ako mu pomôcť!

Mnoho psov má obrovský strach z búrok. Dokonca môžu cítiť zmenu barometrického tlaku a často cítia blížiacu sa búrku skôr než ľudia. Niektoré psy začnú byť počas nepriaznivého počasia veľmi nervózne a uchyľujú sa k deštruktívnemu správaniu

Má tvoj pes strach z búrky? Tu je 5 rád ako mu pomôcť!
Zdroj foto:
39829
1
Reklama

Má tvoj pes strach z búrky? Tu je 5 rád ako mu pomôcť!

 

Čas jari je už v plnom prúde! Všade cítiť rozkvitnuté stromy a kvety, tráva je zelená a na nešťastie tvojho psa sa sem-tam objaví búrka...Mnoho psov má obrovský strach z búrok. Dokonca môžu cítiť zmenu barometrického tlaku a často cítia blížiacu sa búrku skôr, než ľudia. Niektoré psy začnú byť počas nepriaznivého počasia veľmi nervózne a uchyľujú sa k deštruktívnemu správaniu.

Ako teda pomôcť psíkovi aby búrku zvládol? Prečítaj si týchto 5 rád ako udržať psa v kľude počas búrky:

 

     1. Bezpečné miesto

Vytvorte pre psíka bezpečné miesto, kam sa môže schúliť počas tej strašnej búrky! Vhodným riešením je prenosná búda alebo klietka s otvorenými dvierkami, kde sa bude pes cítiť komfortne. V ideálnom prípade to bude malý priestor, ktorý bráni prenikajúcemu svetlu (bleskom) a hluku. Tak mu vytvoríš svoj osobný búrkový kryt a tvoj pes bude vedieť, že tam môže ísť kedykoľvek počas nepríjemnej búrky a že tam bude v bezpečí.

 

    2. Počas búrky vždy pozatváraj dvere

Psy sa počas búrky môžu veľmi ľahko vystrašiť. Je známe, že môžu dokonca ujsť v panike, keď započujú dunivý hrom alebo uvidia blesk.  Pokús sa zabrániť tomu, aby tvoj pes ušiel a pozatváraj všetky okná a dvere.

 

 

 

  3. Nerozmaznávaj ho príliš

Prílišné maznanie a ľutovanie ustráchaného psíka, môže v tomto prípade spôsobiť viac škody ako úžitku. Psíka svojím konaním utvrdzuješ v tom, že sa deje niečo zlé a vtedy získa dôvod báť sa. Musí u teba nájsť oporu, pocit bezpečia a z tvojho správania vycítiť, že sa predsa nič nedeje! Nikdy svojho psa netrestaj za jeho správanie počas búrky, pretože to ozaj nerobí naschvál. Buď mu oporou, ale nerozmaznávaj ho.

 

 

     4. Pokús sa odviesť jeho pozornosť

Snaž sa odviesť psíkovu pozornosť od strašidelných zvukov a bleskov tým, že ho zaujmeš inou činnosťou. Zahraj sa s ním, pohádž mu loptičku alebo sa s ním naťahuj o lanko. Ak tak urobíš, môžeš nepriamo vytvoriť pozitívny vzťah psa s búrkami. Pre tvojho psíka to znamená, že mu budeš počas búrky venovať viac pozornosti, a na hrôzostrašnú búrku zabudne.

 

     5. Ovládajte svoj vlastný strach

Psy môžu a vycítia tvoju nervozitu a energiu aj vtedy, ak ju navonok neukazuješ. Snaž sa počas búrky zostať pokojný a tvoj pes bude pokojný tiež. Rozprávaj sa s ním šťastným a kľudným hlasom a smej sa tak často ako je to možné.

 

Zdroj: The animal rescue site

Ak máš iné skúsenosti, rady a triky ako zabrániť strachu z búrky, napíš ich do diskusie pod článkom.

 

 

 

Odporúčané články:

Je preťahovanie so psom o hračku nebezpečné?

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Ako vysvetliť psovi, že skákať na ľudí sa nemá?

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

Pes sám doma - navykanie na samotu

Ako porozumieť svojmu psovi?

 

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Hana-1
pred 3 rokmi
dobrý článok
Blog Fórum