Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

Jedná sa o jednu z kontroverznejších hier. Niektorí tréneri ešte dodnes zakazujú ľuďom hru preťahovanie, pretože si myslia že u psa vzbudí dominantné a agresívne správanie. Pravdou však je, že...

Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?
Zdroj foto:
16554
Reklama

 Je preťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

 

Jedná sa o jednu z kontroverznejších hier. Niektorí tréneri ešte dodnes zakazujú ľuďom hru preťahovanie, pretože si myslia že u psa vzbudí dominantné a agresívne správanie. Pravdou však je, že preťahovanie je vynikajúca hra pri ktorej si pes vybije množstvo energie, uspokojí svoje lovecké pudy a popri tom si ešte aj precvičí zopár dôležitých príkazov a pravidiel. 

 

Mýtus o preťahovaní a dominantnom správaní psa

Uvádza sa že psi alebo vlci sa spolu preťahujú o nejaký predmet za účelom zistenia kto je silnejší a tým pádom kto by mal byť vodcom svorky. Podľa výsledkov výskumu odborníkov na psie správanie Nicoly J. Rooney a Johna W. S. Bradshaw pri hre medzi človekom a psom chýba súťaživý podtext a tým pádom sa vylučuje  dominantnosť plynúca z hry.

 

„Keď sa psi preťahujú, nehrajú proti vám, spolupracujú s vami, aby prekonali korisť. Pozrite sa na zábery ako vlci alebo africké psy hyenovité lovia veľké kopytníky. Niekoľko členov svorky zviera drží, trebárs za chvost, ďalší za nohy a jeden za ňufák. Všetci ťahajú celou silou (o pozícii v svorke nerozmýšľajú).“

Jean Donaldsonová - zakladateľka Akadémie pre trénerov psov

 

A presne takto to funguje aj pri hre s majiteľom. Spolupracujete na ulovení hračky o ktorú sa naťahujete. Takže žiadne upevňovanie postavenia v domácnosti, práve naopak, upevňujete váš vzťah so psom.

 

Preťahovaním ku psej agresivite

K tejto téme bol tiež robený výskum. Konkrétne doktora Petra Borchelt a doktorky Lindy Goodloe . Títo vedci skúmali psy majiteľov, ktoré sa s nimi preťahujú a tie, ktoré sa s nimi nepreťahujú. Výsledok? Žiadna súvislosť medzi preťahovaním a zvýšením agresivity. Tento mýtus pravdepodobne vznikol kvôli tomu, že psy túto hru milujú. Často pri nej vrčia a úplne sa rozbesnia. Nie je to ale prejav agresie, ale toho, že si hru užívajú. Navyše vrčaním zo seba vypúšťajú nahromadenú energiu, takže na tom nie je nič zlé. Jediný problém ktorý pri hre môže nastať,  je práve to, že je to energická hra a pes ti môže nechtiac ublížiť. Takže pri tejto hre musíš dbať na dodržiavanie pravidiel.

 

 

Pravidlá ktoré musíte dodržiavať

Základné pravidlo je rovnaké ako pri všetkých hrách. Hru začínaš a končíš ty. To znamená že pes sa nemôže zahryznúť do hračky vtedy keď chce on, ale len vtedy keď mu to prikážeš ty. A to sa jedná aj o opakované zahryznutie. Najlepšie je na túto hru si vyčleniť jednu konkrétnu hračku a okrem slovného signálu použiť aj príkaz vizuálny (napríklad ponúknutie hračky, alebo signál rukou). Touto trojkombináciou zamedzíš nedorozumeniu. Ako napríklad keď pri obednej prechádzke niečo držíš v ruke a spomenieš nejaké slovo podobné slovu trhaj a pes sa zahryzne do predmetu v tvojej ruke. Ďalšie dôležité pravidlo je, že aj pri najmenšom kontakte zubov s tvojou rukou musíš dať výkrikom psovi najavo, že ťa uhryzol a ihneď ukonči hru.

 

Začiatok hry

Takže ako sme si už napísali pes sa nesmie zahryznúť do hračky pokiaľ nie sú splnené všetky tri podmienky. Takže vytiahni správnu hračku, a spolu s vizuálnym signálom a povelom prikáž psovi aby sa zahryzol do hračky. Väčšina psov ide po hračke prirodzene, niektorým treba trochu pomôcť a hračkou ich rozdráždiť. Opäť sa ale môžu vyskytnúť psy so zlými skúsenosťami z minulosti. Tým treba venovať viac pozornosti a odmeňovať ich za každý náznak o zahryznutie sa do hračky. Základ je nechať psa vyhrať. Posilňuje to jeho sebavedomie a zväčšuje chuť do hry.

 

Ukončenie hry

Hru je dobré ukončiť a opätovne začínať častejšie v priebehu hrania. Pes zistí, že keď ti hračku prenechá, tak sa nič nedeje a za chvíľu hra pokračuje. Prestávky si môžete vypĺňať rôznymi cvikmi poslušnosti kde bude ako odmena opätovné začatie hry. Hra sa môže ukončiť dvoma spôsobmi:

 

1. diskvalifikácia psa

Pri hre sa môže stať, že si pes bude chcieť opraviť uchytenie hračky a popritom ťa nechtiac zasiahne zubami. Aj keď ťa to nebolí, takéto nehody nemôžeš tolerovať. Ihneď vykríkni AU! a hru okamžite ukonči.

 

2. štandardný spôsob ukončenia hry

Pokiaľ hra prebieha podľa pravidiel, hru ukonči príkazom. Ja používam príkaz DOSŤ! Hru treba ukončiť vždy, pokiaľ má pes ešte chuť hrať sa. Pokiaľ pes pri príkaze DOSŤ! hračku nepustí, prilož mu k nosu maškrtu. Pokiaľ by aj tak nechcel hračku pustiť, musíš vybrať takú maškrtu aby zabrala. Po čase keď sa tento príkaz naučí snaž sa maškrtu vynechávať.

 

Zdroje: Links Between Play and Dominance and Attachment Dimensions of Dog-Human Relationships ,Kniha Lidé a psi: Střet kultur - Jean Donaldsonová

 

Tak čo? Rozhodol si sa že ideš do toho, ale chýbajú ti k tomu hračky? Tak potom rýchlo utekaj do Brunovho obchodíka a kúp si jednu z odolných a ekologických hračiek určených na preťahovanie: 

 

 

Bruno ti odporúča:

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

Zahraj sa so svojim psom na schovávačku

2 jednoduché spôsoby ako naučiť psa aport

Agility

Áno, aj ty sa môžeš venovať OBEDIENCE!

 

Nezabudni sa pridať k nám, milovnikom a obdivovateľom psov a zaregistruj sa u nás! Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum