Agility

Ak sa ti pozdáva šport, v ktorom spolu so svojím psom prekonávaš trať plnú prekážok, v tele ti prúdi adrenalín a pritom je tvoj pes z toho všetkého neskutočne nadšený, čítaj ďalej.

Agility
Zdroj foto:
7773
Reklama

Hľadáš akčný a pritom zábavný šport pre teba a tvojho ušiaka? Vyskúšaj agility!

 

Zabudni na to, že potrebuješ psa s preukazom o pôvode. Aj šikovné „čistokrvné zmesky“ sa dokážu radovať a pritom umiestniť sa na popredných priečkach v tomto športe. Agility je teda vhodné takmer pre všetkých psov a psovodov.

Nie je to len o rýchlych reakciách psovoda a o dobrom vedení psa. Z dvojice, z tímu, ktorý tvorí jeden psovod a jeden pes, by mala sršať radosť z pohybu.

Nič nové na svete, rozhýbeš kosti, rozhýbeš endorfíny. wink

Podstatou tejto športovej aktivity je, prekonanie trate bez trestných bodov a v čo najrýchlejšom čase. Keďže ľudia patria medzi tvory súťaživé, ktoré sa radi predbiehajú a porovnávajú, netrvalo dlho a dnes sa môžeš venovať agility aj ako vrcholovému športu. Aj na Slovensku už prebiehajú oficiálne preteky so všetkým čo k tomu patrí. 

Jednoducho povedané, pes (bez obojku, vôdzky – kvôli bezpečnosti) prekonáva jednu prekážku za druhou, samozrejme na podnet od psovoda, ktorý ho za pomoci povelov/signálov vedie na trati. Prekážky musí pes prekonávať v správnom poradí.

Keďže sme spomenuli preteky, je jasné, že tu musí byť niekto kto dohliadne na dodržiavanie pravidiel, na bezpečnosť, kto zhodnotí výkon, kto rieši sporné situácie. Tipuješ správne, potrebujeme rozhodcu. O tom, ako je trať usporiadaná rozhoduje tiež rozhodca. Spochybňovať rozhodcu nie je najlepší nápad a rešpektovanie jeho rozhodnutí je viac než nutné. wink

 

 

 

Čo treba ešte o agility vedieť?

Na parkúre je rozostavených minimálne 15 prekážok. Doporučený čas k absolvovaniu trate sa nazýva štandardný čas a jeho prekročenie znamená penalizácia trestnými bodmi.

Dostali sme sa k trestným bodom. Nič príjemné, no nie je vždy možné sa im úplne vyhnúť. Získať ich môžeš aj napríklad za dotknutie alebo zhodenie prekážky.

Najhorší trest pre tím je diskvalifikácia, teda vylúčenie z pretekov. Spakovať sa rýchlo z pretekov musíš, za nevhodné správanie ku rozhodcovi, za nevhodné, hrubé správanie ku psovi, za nesprávne prekonávanie prekážok, za prechádzanie prekážok v nesprávnom poradí, za zdrhnutie psa z parkúru, za vyvenčenie sa na parkúre.

Ber to tak, na parkúre sa vyžaduje disciplína, je to šport. Kompletné pravidlá nájdeš na tomto odkaze Agility.sk.

Na tréningu sa zrejme nevyhneš používania pochúťok, hračiek a iných lákadiel, avšak zabudni na ich používanie na pretekoch.

Keďže dnes poznáme nespočetne veľa plemien, rôznych veľkostí, určitá spravodlivosť v tomto športe sa docielila aj zatriedením psov do výškových kategórií. A to konkrétne sú: Small (S) patria sem psy s výškou menej než 35cm v kohútiku psa, kategória Medium (M) patrí psom od 35cm do 43 cm v kohútiku a posledná kategória sa nazýva Large (L) a psy majú v kohútiku 43 a viac cm.

Psy sú taktiež zaradení do výkonnostných kategórií. A to už napovedá tomu, že psy začiatočníci budú behať inú, jednoduchšiu trať ako psy profesionáli.

Zabudli sme spomenúť ešte snáď, že poznáme prekážky ako jednoduchá skoková, dvojitá skoková, múr/viadukt, kruh, hojdačka, „áčko“, kladina, tunely, .... je ich dosť.

Týmto článkom som ťa chcela navodiť a nalákať, nebráň sa preto novým veciam, pozri si videá, prečítaj viac článkov o agility. Pýtaj sa na agility v tvojom kynologickom klube. V žiadnom nie si? Tak načo čakáš?  smiley

 

Zaujal ťa tento šport? Chceš sa o ňom dozvedieť viac? Tak potom mám pre teba super knižky, kde sa dozvieš všetko čo potrebuješ. Pre začiatočníkov máme v Brunovom obchodíku knižku Agility - První krůčky, ktorá je neoceniteľným pomocníkom pre začínajúcich agiliťákov. Pokiaľ už máš začiatky za sebou a rozmýšľaš nad súťažnou kariérou nezabudni si prečítať Agility pro pokročilé. Knižku Agility - Pracovní sešit ocenia všetci bez ohľadu na skúsenosti. Môžeš si ju zobrať na cvičisko, zostavovať podľa nej tréningové sekvencie, zapisovať dáta z tréningu a veľa ďalších vecí.

 

 

Bruno ti odporúča:

Psie hry alebo ako si zlepšíť vzťah so psom

Áno, aj ty sa môžeš venovať OBEDIENCE

Dock diving - šport, ktorý bude tvoj pes milovať

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum