Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

Čas, ktorý venuješ svojmu psovi sa nemusí nutne spájať len s výcvikom. Oveľa príjemnejšiu atmosféru vytvoríš, keď sa so psom budeš hrať. Pár nápadov ako sa hrať so psom ponúkame v tomto článku.

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom
Zdroj foto:
27708
Reklama

Psie hry alebo ako si zlepšiť vzťah so psom

 

Čas, ktorý venuješ svojmu psovi sa nemusí nutne spájať len s výcvikom. Oveľa príjemnejšiu atmosféru vytvoríš, keď sa so psom budeš hrať. Pes je nadšený zo zábavnej aktivity, ktorú môže vykonávať spolu so svojim pánom. Nezáleží až tak na tom či máš doma šteniatko, či staršieho psíka. Mnoho psov totiž nevydrží dlho odolávať výzvam na spoločnú hru so svojim majiteľom. Pár nápadov ako sa hrať so psom ponúkame v tomto článku.

 

Niektorým psíkom postačí aj obyčajná tenisová loptička a ku šťastiu im chýba už len nekonečné hádzanie. Sú avšak aj psy, pri ktorých je potrebné zapojiť fantáziu a vymyslieť im niečo, čo ich skutočne zaujme a s chuťou sa pustia do nami vymyslenej hry. Psy majú skvelý čuch a navyše mnohí zo psov sú schopní zapredať svoju dušu za kúsok jedla. Najčastejšie využívaná a vysoko účinná motivácia je krmivo. Takže, prečo to nevyužiť? smiley
 

 

 


Hľadanie pochúťok

Pochúťky môžeš ukryť do miestnosti (pod posteľ, za skriňu, do rôznych škár,...). Následne povzbudíš psa ku hľadaniu (môžeš použiť povel „hľadaj“ v príjemnom tóne, nezabúdaj teraz psa necvičíš, hráš sa s ním wink ).

Keďže psíkom nevieme slovne vysvetliť pravidlá hry, na začiatku je dobré, aby ťa pes sledoval pritom ako skrývaš pochúťky. Psa si usadíš, ak ovláda povel ZOSTAŇ, tak ho využiješ a ideš pred ním skrývať pochúťky. Ak pes nevie zostať na povel, použiješ pomocníka, ktorý ti psa pridrží a následne ho vypustí. Časom potom môžeš stupňovať náročnosť tohto cvičenia – hry.

Skrývať pochúťky môžeš kľudne aj vo vonkajšom prostredí. Je to o niečo zložitejšie pre psa, pretože von je obrovské množstvo rôznych pachov, podnetov, ktoré môžu rušiť psa. Pre psa to nie je len hra, ale aj akýsi tréning čuchu. Povzbudzuj ho a teš sa s spolu s ním, keď nájde vytúženú odmenu. 

Pochúťky môžeš skryť i do uteráka, párkrát ho zložiť a nechať svojho psa potrápiť sa s takýmto „labyrintom“, ktorý ukrýva odmenu. Využiť sa dá aj obyčajná plastová fľaša do ktorej vyrobíš diery a nakoniec do nej nasypeš granule. Pes sa chvíľu síce potrápi, kým príde na to, kedy z fľaše vypadávajú granule a čo preto musí urobiť, ale skvelo ho tým zamestnáš.

O tom, že umelohmotné poháre sa dajú využiť aj inak ako na pitie, svedčí vysvetlenie nasledujúcej hry. Dva poháre sú prázdne, tretí pohár ukrýva chutný poklad. Všetko čo treba, je použiť nos a nájsť odmenu. Porozkladaj poháre, ukry do jedného odmenu a... vypusti šelmu. smiley

 

psie hry, hra so psom, hlavolamy pre psov, hersenwerkFoto: Mirka Čižmáriková

 

Ďalšia hra zapája aktívne majiteľa. Do jednej ruky si schováš pochúťku a obidve ruky vystrčíš pred psa. Pes by sa mal viac zaujímať o ruku, v ktorej sa nachádza pochúťka. Ak sa zaujíma o ruku, v ktorej nič nie je, pochopiteľne nezíska nič a čakáš kým zamieri k správnej ruke. Ak sa čo i len na chvíľu sústredí na ruku v ktorej je pochúťka, dlaň otvoríš a ponúkneš mu odmenu. So slovnou pochvalou šetriť nemusíš.

 

psie hry, hra so psom, hlavolamy pre psov, hersenwerkFoto: Mirka Čižmáriková

Psy sú tvory, ktoré sa skutočne rady hrajú. Každý jeden pes je osobnosť a aj preto na každého platí niečo iné. Jeden sa rád naháňa so psami, druhý zbožňuje svoju loptičku, tretí najradšej vidí svojho pána na štyroch, ktorý sa s ním blázni. Daj svojmu psovi možnosť prejaviť sa, blázni sa s ním, hraj sa s ním a nezabudni si to užívaťwink

 

Lámeš si hlavu nad nejakou novou hrou a nič ti nenapadá? Mám pre teba riešenie. Sú ním knižky Hry pro psí hlavičkyVelká kniha her pro psy , kde nájdeš dokopy vyše sto hier pre teba a tvojho chlpáča.

 

 

Bruno ti odporúča:

Agility

Áno aj ty sa môžeš venovať OBEDIENCE!

Zahraj sa so svojim psom na schovávačku

2 jednoduché spôsoby ako naučiť psa aport

Je praťahovanie sa so psom o hračku nebezpečné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, nezabudni ho zdieľať aj pre tvojich priateľov:

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum