Ako vysvetliť psovi, že skákať na ľudí sa nemá?

Skákanie v psej ríši funguje ako úplne normálny prejav. Funguje napríklad aj ako pozdrav. V našej ľudskej ríši je to však správanie neželané a môže narobiť problémy. Preto treba psíka naučiť ako sa má vítať s nami, ľuďmi.

Ako vysvetliť psovi, že skákať na ľudí sa nemá?
Zdroj foto:
56965
Reklama

Ako vysvetliť psovi, že skákať na ľudí sa nemá?

 

Americký vedci a odborníci na psie správanie zistili, že pes skáče po ľuďoch, pretože je to pes. A psi radi skáču. Skáču po svojich kamarátoch, keď sa chcú hrať a musia si vyskočiť aj v prípade že im nedočiahnu na hlavu.

 

Prečo im len preboha skáču na hlavu?

Olízanie tváre a úst je pri psoch dôležitý sociálny akt. Môže slúžiť ako pozdrav, pýtajú si tým trochu vyvrátenej potravy alebo si len chcú čuchnúť a zistiť, že čo všetko mal ich kamarát v ten deň v ústach.Keďže toto psie vítanie môže v našej ľudskej spoločnosti narobiť problémy, treba psíka naučiť ako sa má vítať s nami, ľuďmi. A ako sa dá skákanie odnaučiť? Presne tým istým spôsobom ako si ho naučil, že nielenže skákať môže, ale bude za to ešte aj odmeňovaný.

Čítaš dobre.

 

Všetky psy ktoré skáču po ľuďoch, to robia preto, že je to normálne psie správanie a sú za to od ľudí odmeňovaní.

 

 

Ako je to možné? Sám si preber situáciu keď pes skáče na tvoju návštevu alebo na človeka na ulici. Zrazu sa celý svet začne točiť okolo tvojho psa. Dotyčný pán sa snaží psa zo seba zhodiť. (dotyky - odmena č.1)  začne ho od skákania odhovárať ( pozornosť- odmena č.2) a prípadne ak je to kolega psíčkar tak ho dokonca na drzovku pohladká štýlom „môj zlatý, neskáč po mne, nebojte sa mne to nevadí keď po mne skáče“  a to už neprekonáš ani ty, keď zopakuješ celý ten odmeňovací postup druhý krát. To znamená, že svoju pozornosť presmeruješ na psa (odmena č.3) a snažíš sa ho naháňať (hra - odmena č 4.) a nakoniec ho zhadzuješ od obskákaného kolegu (dotyky – odmena č.5).

 

Prirodzené psie správanie, podporované toľkými odmenami.

 

Náprava neželaného skákania

Ale neboj sa, keď už vieš „v čom je pes zakopaný“ môžeme sa pustiť do nápravy. Na začiatok musíš zabezpečiť aby už tvoj psí kamarát nikdy za takéto správanie odmenený nebol. To znamená že pokiaľ nebude mať všetky štyri laby na zemi tak bude triedny outsider a nikto sa s ním nebude baviť. Žiadne reči, žiadne dotyky. Jednoducho sa všetci tvárte, že tam pes nie je. A pokiaľ po vás skáče tak sa mu jednoducho otočte chrbtom. Pokiaľ sa jedná o návštevy. Môžeš si zavolať na pomoc kamarátov, ktorým vysvetlíš celý postup výcviku. Rovnaký postup treba využiť aj pri prechádzkach, kde treba náhodným okoloidúcim a susedom vysvetliť, že je pes vo výcviku a pokiaľ ho chcú pohladkať musia dodržať určité pravidlá. Druhá časť výcviku je naučiť psa správanie, ktoré má v danej situácii robiť a so skákaním sa vylučuje. To znamená povely ako sadni alebo ľahni. A samozrejme ho za takéto správanie odmeňovať. Pes rýchlo pochopí, že skákanie mu nič neprináša a naopak pokojné sedenie alebo ležanie mu prinesie to po čom túži. Pozornosť, dotyky, jedlo a prípadne aj hru.

 

Nácvik s klikrom

Keďže sa pri odmeňovaní môže jednať o sekundy, veľkým pomocníkom je kliker. Hneď ako vojdeš do miestnosti alebo prichádza iná situácia kedy zvykne psík skákať, klikni klikrom ešte predtým ako vyskočí a odmeň ho pamlskom. Odmenu ukladaj na zem, aby si nechtiac nepodporoval skákanie za odmenou. Pokiaľ psík vyskočí, nevšímaj si ho, otoč sa a sprav krok na stranu a klikni znova hneď ako má všetky štyri labky na zemi. Postupne ako sa pes naučí, že nemá skákať, môžeš pomaly odmeny presmerovať a dávať ich za sadnutie, alebo ľahnutie.Keď to pes pochopí zvyšujeme obtiažnosť. Snažíme sa ho viac „rozbesnieť“, meníme ľudí, meníme prostredie. Ale všetko postupne a pomaly. Keď je toho na psíka priveľa, musíme spraviť krok späť.

 

 

Pre lepšiu predstavu tohto cvičenia si pozri toto vynikajúce video:

Ak ťa zaujala metóda výcviku pomocou klikru. Odporúčam ti prečítať niektorú z nasledujúcich knižiek, ktoré si môžeš kúpiť aj v Brunovom obchodíku:

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Kliker - výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

Ako sa psy učia?

 

 Zaregistruj sa medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum