Mladý či starý, naučí sa to každý pes! Robenie potreby nepatrí do postele

Nie je nič horšie, ako keď prídeš domov a stúpiš do čerstvej mláčky, nebodaj do „voňavej“ kôpky. Ako psovi vysvetliť kedy a kde sa robí potreba? Odpoveď nájdeš v článku.

Mladý či starý, naučí sa to každý pes! Robenie potreby nepatrí do postele
Zdroj foto: Pexels
18832
Reklama

Mladý či starý, naučí sa to každý pes! Robenie potreby nepatrí do postele

 

Vykonávanie potreby na správnom mieste je zásadnou záležitosťou v tvojom vzťahu so psom. Veď kto by sa už chcel každý deň vracať do bytu plného mláčok či kôpok? Či už šteniatko alebo dospelý pes, cieľ je jasný. Potreba patrí von!

 

U šteniatok je to jasné, treba začať čo najskôr a byť precízny. Nie je na čo čakať a oddaľovaním sa tréning iba predlžuje a komplikuje. Ak si si domov priniesol dospelého psa, ktorý nemá hygienické návyky, nič sa nedeje. Postupuje sa rovnako ako u šteniatok, rozdiel je akurát v tom, že tréning môže trvať o niečo dlhšie. Ale nakoniec to určite zvládne.

 

Kedy pes potrebuje na potrebu? Pred spaním, po prebudení, po jedle, po hre alebo po tom, ako trávil čas osamote.

 

Existuje niekoľko signálov, že pes potrebuje na toaletu:

  • ošívanie sa

  • ňuchanie okolia

  • krútenie sa v priestore tesne pred akciou

 

Ako postupovať pri tréningu?

  1. Vezmi psa na miesto, kde môže vykonať potrebu. Chváľ ho za to, že je ochotný tam s tebou ísť. Zo začiatku tréningu psa voď vždy na to isté miesto.

  2. Keď pes vykoná potrebu, môžeš pridať povel. Napr. buď rýchly. (Poznámka autora: vymysli si hocijaký povel okrem „cikaj a kakaj“. Z vlastnej skúsenosti viem, že keď dávaš svojmu psovi na ulici tento povel, neznie to úplne najlepšie smiley )

  3. Keď pes skončí, odmeň ho. Množstvo chvály, maškrta či spoločná hra je tou správnou odmenou.

  4. Pred návratom domov zotrvaj so svojím psom ešte krátku dobu vonku. Týmto spôsobom predídeš asociácií robenia potreby s odchodom dnu. Mohlo by sa totiž stať, že pes bude moč zadržiavať až do poslednej chvíle.

  5. Ak pristihneš psa pri robení potreby na nesprávnom mieste, snaž sa jeho činnosť prerušiť. Ale pamätaj, že je dôležité to spraviť bez trestu. Vezmi ho na miesto správne a za dokončenie potreby ho pochváľ.

 

 

 

Nehody sa stávajú

  • Pokiaľ objavíš doma mláčku, alebo psa pristihneš pri čine, nikdy ho netrestaj. Pes môže byť zmätený a robenie potreby (nielen doma) si môže spájať s trestom.

  • Miesto nehody jednoducho vyčisti a pomocou vhodných čistiacich prostriedkov plochu vydezinfikuj. Takto zabrániš tomu, aby sa pes na toto miesto opäť vrátil.

  • Existujú rôzne dôvody, prečo pes spraví potrebu vo vnútri. Jedným z nich je aj úzkosť. Vtedy je dobré, ak sa poradíš o postupe so svojím veterinárom.

 

Tréning je správne dokončený v tom okamihu, ak si pes spojí pochvalu s robením potreby a začne sa sám pýtať von. Vtedy si vyhral! smiley

Zroj: https://www.rspca.org.uk

 

Bruno ti odporúča:

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

Zlodej jedla? Nauč ho odolať

Ako dosiahnuť, aby ma môj pes skutočne počúval?

Ako porozumieť svojmu psovi? 2. časť - Čo je to odmena?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum