Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý

Ak dáš psovi odmenu vo chvíli, keď ponúkne správanie, ktoré sa ti páči, pes toto správanie zopakuje. Čo to znamená a čo tým dosiahneme? Dočítaš sa v článku.

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý
Zdroj foto: Pixabay
14013
Reklama

Sila pozitívneho posilňovania. Alebo každý pes môže byť dokonalý.

 

Vedenie výcviku psa pozitívnym posilňovaním sa dá charakterizovať mnohými slovami: je založené na neustálom vzdelávaní, odbornej príprave, ktorá je vedecky podložená, alebo tiež ako bezbolestný tréning. Bez ohľadu na rôzne charakteristiky je jasné, že princíp tejto myšlienky je nemenný.

 

 

Takže čo presne znamená Pozitívne posilňovanie?

Ak dáš psovi odmenu (pochvala, hra, jedlo, hračka atď.) vo chvíli, keď reaguje na tvoj podnet, alebo ponúka správanie, ktoré sa tebe páči, potom toto správanie bude s najväčšou pravdepodobnosťou opakovať.

 

Tvoj pes sa učí, že dobré veci sa dejú vtedy, keď robí to, čo sa ti páči.

 

Použitie pozitívnych techník znamená zmeniť nežiadúce správanie v tvoj prospech. Tomu predchádza analýza príčiny tohto správania a zistenie aké sú možnosti na jeho úpravu. Psy, ktoré sa učia pozitívne posilňovacími metódami sú oveľa tolerantnejšie, majú vyššiu mieru sebaovládania sa sa a v mnohých situáciach sú predvídateľnejšie.

 

Je dôležité, aby si svojmu psovi umožnil úspešne žiť v našom svete. Pes, ktorý je správne vedený od útleho veku vyrastie do sebavedomého psa. Vzdelanie prináša istotu, bezpečnosť dôveru a sebavedomý pes so sebou nenesie potrebu ukázať správanie na báze úzkosti.

 

Najsilnejšie vzťahy medzi ľudmi a psami sú založené na spolupráci a láskavosti, nie na ľudskej dominancii a psej poddanosti.

 

Ak sa rozhodneš využiť pozitívne techniky pri budovaní vzťahu so svojím psom, budete na najlepšej ceste k vytvoreniu silného puta a dôvery. Jednoducho povedané, ak pes z tebe cíti pozitívnu energiu, bude šťastnejší, vernejší, jeho správanie bude ukážkové a jeho reakcie na tvoje požiadavky budú potešujúce.

 

 

 

 

Proces zmeny určitého správania pomocou pozitívneho posilňovania sa opiera predovšetkým o pochopenie a trpezlivosť. Pri tréningu sa riaď týmito zásadami:

 

SKÚMAJ. Zisti, prečo pes robí to, čo robí. Na to aby si úspešne pochopil psie správanie, potrebuješ poznať jeho príčinu.

POROZUMEJ. Akonáhle budeš vedieť prečo sa pes prejavuje určitým správaním, spýtaj sa sám seba ako by si chcel toto chovanie zmeniť. V tomto kroku je životne dôležité, aby si svojmu psovi na sto percent rozumel.

UČ SA. Skús zistiť, aká forma komunikácie je pre vás oboch jasná. Lebo práve tá zosilňuje puto medzi vami.

MOTIVUJ. Zisti, čo motivuje tvojho psa pri učení a naplno to využívaj. Odmeny v podobe maškŕt, hračiek, pochvaly alebo hry. To všetko môže tvojho psa motivovať.

BUĎ POKOJNÝ. Nikdy psa nebi, nekrič na neho ani ho nešklb za obojok. Nedovoľ psovi aby musel bojovať so svojím strachom voči tebe.

SPOMAĽ. Odbúravanie niektorého správania potrebuje čas (napríklad pri separačnej úzkosti). Nenáhli sa, postupuj pomaly a do ďalších krokov sa púšťaj len veľmi pozvoľne.

BUĎ PRECÍZNY. Vzdelávaj okolie o tom, čo očakávaš od svojho psa. Pes bude zmätený ak ho ty na gauč nepustíš a niekto iný zase áno.

BUĎ TRPEZLIVÝ. Čím výraznejší problém riešiš, tým dlhšie trvá, kým spolu dosiahnete žiadúci výsledok. Maj na pamäti, že sila pozitívneho tréningu je tou správnou voľbou vo všetkých situáciách, bez ohľadu na to, aký problém riešiš so svojím psom.

Zdroj: https://positively.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Boj so separačnou úzkosťou psa sa dá vyhrať

Aj tvoj pes si stráži misku s jedlom? Poradíme ti, ako na neho!

Ako prítomnosť psa v rodine pozitívne ovplyvňuje vývoj dieťaťa?

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum