Aj tvoj pes si stráži misku s jedlom? Poradíme ti, ako na neho!

Či už ide o inštinkt alebo neistotu psa, stráženie misky s jedlom alebo hračiek je nežiadúce správanie. Prečítaj si ako sa v tejto situácii správať a čo robiť, aby k nej vôbec nedošlo.

Aj tvoj pes si stráži misku s jedlom? Poradíme ti, ako na neho!
Zdroj foto: Berkay Gumustekin
10739
Reklama

Aj tvoj pes si stráži misku s jedlom? Poradíme ti, ako na neho!

 

Určite si sa už stretol so psom, ktorý si vytrvalo stráži jedlo, hračky, miesto oddychu či dokonca svojich ľudí. Takéto správanie je pomerne ľahko čitateľné z reči tela psa. Jedná sa vcelku o časté chovanie a je ovplyvňované ako prostredím v ktorom pes žije, tak aj každodennými situáciami, ktorými pes prechádza.

 

Ide o inštinkt?

Hoci má pes za sebou tisícky rokov domestikácie a tá ho zmenila v mnohých smeroch, inštinkty môžu byť i naďalej hlboko zakorenené v jeho hlave. V skutočnosti sú psy nesmierne súťaživé, keď sa jedná o potravu, takže je pre ne prirodzené si ju za každých okolností strážiť.

 

Pramení potreba stráženia z neistoty psa?

Áno, pramení. Jednoducho povedané, niektoré psy sú neschopné zvládať sociálne situácie a nezáleží na tom, či ide o kontakt s človekom alebo iným psom. Hoci môže ísť aj o človeka či psa dobre pre neho známeho.

 

Pes drží kontrolu nad svojimi zdrojmi z rôznych príčin. Buď sa mu javí, že by o svoje jedlo či hračku mohol prísť, alebo jednoducho nechce tolerovať prítomnú konkurenciu.
 

Je potrebné psa trestať pri takomto správaní?

Človek často zle vyhodnotí situáciu či reč tela svojho psa. Svojho psa konfrontuje nesprávnym správaním, čím môže u psa vyvolať pochybnosti. Práve tu nastáva zmena chovania, pretože pes ho považuje za nežiadúcu konkurenciu.

 

Telesný trest v tomto prípade určite nie je na mieste!

 

Namiesto toho je dobré a hlavne potrebné, pestovať v psovi dôveru. Tým sa bude pes cítiť menej ohrozený. Oveľa bezpečnejšie (a pre vás oboch aj príjemnejšie) je vydať sa cestou pozitívneho tréningu. Tento „nekrvavý prevrat“ sa navyše môže udiať bez toho, aby si pes všimol akúkoľvek zmenu.

 

 

 

 

 

Ako zastaviť nežiadúce stráženie misky s jedlom?

  • Začni tým, že vymeníš starú misku za novú, a tiež nájdeš pre svojho psa nové miesto v byte, kde ho budeš kŕmiť.

  • Obmieňaj čas, kedy podáš psovi misku s jedlom. Tým mu nedáš šancu zostať nervóznym s prichádzajúcim časom kŕmenia.

  • Využi metódu prázdnej misky. Vezmi misku a chovaj sa rovnako ako by si ju plnil jedlom.

  • Polož prázdnu misku na zem pred seba. Počkaj, kým ju tvoj pes preskúma. Pochváľ ho vo chvíli, keď sa s nepochopeným výrazom v tvári pozrie na teba. V čase, keď sa na teba pozerá, pridaj do misky trochu jedla.

  • Keď pes dožerie to, čo si mu vložil do misky a opätovne na teba pozrie, znovu mu trochu jedla vlož do misky.

  • Tento postup opakuj, kým mu do misky nevložíš aj posledný kúsok, na ktorý ma počas kŕmenia nárok. Postupne od misky odchádzaj a späť prichádzaj s novým krmivom. Takto si pes spojí tvoj príchod s novou dávkou žrádla. Pes získa pozitívnu skúsenosť s tvojou prítomnosťou počas jeho večere.

  • Tréning opakuj približne týždeň, keď tvoj pes nadobudne istotu, môžeš množstvá krmiva postupne zvyšovať. Nakoniec sa dostanete do bodu, kedy budeš môcť podať psovi plnú misku.

  • V predposlednom štádiu výcviku ponúkaj svojmu psovi v miske pre neho atraktívne jedlo. Pes si spojí situáciu - keď ty prejdeš v ľubovolnom čase okolo jeho misky, vždy mu tam pribudne nejaká dobrota.

  • V poslednom kroku dávaj psovi odmeny do misky v čase, keď žere svoju dennú dávku. V túto chvíľu by pes mal byť úplne uvoľnený a schopný prijať tvoju prítomnosť počas kŕmenia.

Stráženie zdrojov (jedla, hračiek, miesta oddychu) tvojim psom je nebezpečná situácia, ktorú netreba podceniť. Vždy je preto vhodné, ak sa poradíš so skúsenými trénermi v tvojom okolí. A nezabúdaj, deti sa tohto výcviku nesmú zúčastniť!

Zdroj: https://positively.com

 

Bruno ti odporúča:

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Staň sa kliker šampińom!

Prečo pes útočí na ostatné psy?

RECENZIA NA KNIHU: Trénink je v hlavě. V té vaši, i v té zvířecí

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum