Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

Zaujímavý výskum o tom, ako psy vnímajú svojho majiteľa a tiež o tom, že nie všetko čo sa blyští, je pre psa jedlo.

Psia dilema: Dať prednosť pochvale alebo jedlu?
Zdroj foto:
6995
Reklama

Dať prednosť pochvale alebo jedlu?

 

Dali sme psom na výber a väčšina z nich uprednostnila pochvalu od svojho pána pred jedlom. Toto naznačuje najnovšia štúdia uverejnená v odbornom časopise Social, Cognitive and Affective Neuroscience. Zároveň je to prvá štúdia, ktorá kombinuje sledovanie mozgovej aktivity s experimentálnym správaním psa.

 

„Snažíme sa pochopiť základný kameň  vzťahu medzi človekom a psom, či ide výhradne o jedlo alebo je pre nich dôležitý samotný vzťah,“ hovorí neurológ a autor výskumu Gregory Berns.

 

 

Experiment začal tým, že vedci trénovali trinásť psov na to, aby si zvládli spojiť tri rôzne objekty s troma rôznymi odmenami. Ružová hračka kamiónu znamenala odmenu v podobe jedla, modrá hračka rytiera signalizovala slovnú pochvalu od pána a obyčajná kefa na vlasy slúžila len ako kontrolný predmet bez akejkoľvek odmeny.

 

Výsledné skóre: pochvala vs. jedlo 1:0

 

V prvom kole boli psy testované v MRI skeneri. Jednotlivé psy podstúpili 32 pokusov s každým z troch objektov, pričom bola zaznamenaná ich nervová aktivita. Štyria psy vykazovali silnú nervovú reakciu na pochvalu, deväť psov reagovalo rovnako na pochvalu aj jedlo a len dva psy uprednostnili podnet týkajúci sa výhradne jedla.

 

 

 

V druhom kole prešli títo psi behaviorálnym pokusom. Každý pes absolvoval test v jednoduchom bludisku v tvare Y. Na konci jednej vetvy bola uložená miska s jedlom a na konci druhej vetvy sedel chrbtom otočený majiteľ psa. Každý pes bol opakovane vpustený do bludiska, pričom ak zacielil k majiteľovi, bol ním slovne pochválený.

 

„Zistili sme, že výsledky prvého testu v MRI skeneri u každého psa korešpondujú s výsledkami druhého behaviorálneho testu,“ hovorí Berns.

 

Väčšina psov striedala svoje rozhodnutia medzi výberom pochvaly od svojho pána a ponúknutou stravou. Avšak psy s najsilnejšou nervovou reakciou až v 90% uprednostnili práve pochvalu pred jedlom. Tieto závery preto poukazujú na dôležitosť sociálnych vzťahov medzi ľudmi a psami. Výsledok môžeme porovnať napríklad aj s tým, ako dôležito sa človek cíti, keď ho niekto chváli.

 

Experiment položil základy pre zložitejšie otázky v smere ako psy prežívajú svoj pobyt na tomto svete. Autor experimentu je totižto presvedčený, že psy sú ideálne tvory na skúmanie krížových sociálnych medzidruhových väzieb.

 

Zdroj: sciencedaily.com

 

Bruno ti odporúča:

Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme

Čo spôsobuje očný kontakt s tvojím psom?

Dokáže pes žiarliť?

Môže pes zistiť veľkosť iného psa len na základe vrčania?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre svojich priateľov:

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum