Prečo si vybrať z útulku dospelého psa?

Vybrať si vhodného psíka z útulku nie je len tak. O tom, čo je dôležité pri výbere a prečo dať šancu dospelému psíkovi z útulku, sa dozvieš v článku.

Prečo si vybrať z útulku dospelého psa?
Zdroj foto: Útulok Tuláčik/Miroslava Čižmáriková
9911
1
Reklama

Prečo si vybrať z útulku dospelého psa?

 

Keď sa návštevníkov útulku opýtame, akého by chceli psíka, väčšinou dostaneme odpoveď: „Maličkého, mladého, najlepšie šteniatko, aby si na nás zvykol...“

Chvíľu im rozprávame aj o dospelých psíkoch, no keď zbadajú tie malé drobce, nevedia z nich spustiť oči. Podarené nemotorné pohyby, rozkošný výraz, vrtiace malé chvostíky. Kto by sa do nich nezaľúbil? Často keď ľudia prídu do útulku a uvidia šteniatka, zabudnú na všetkých ostatných psíkov.

A pritom si neuvedomujú, že aj tí dospelí psíkovia boli kedysi šteniatka. Aj z nich sa niekto tešil, keď boli malí a rozkošní. A čo sa stalo? Kde sa stala chyba, že teraz, keď sú už veľkí, tak sa z nich nikto neteší?

Ľudia si nevedia správne vybrať psa. Dôraz kladú najmä na vzhľad psa. Podstatné pre nich je, aby bol psík pekný, bielej farby, krátkej srsti, s hnedými očami, s jedným fľakom na pravom uchu. smiley

Iba postupnými otázkami o ich životnom štýle zrazu v útulku zistíme, že ten krásny kríženec nemeckého ovčiaka, do ktorého sa zaľúbili, sa k nim absolútne nehodí...

 

Chceš pekného alebo dobrého psa? 

Čo je dôležitejšie? Chceš, aby tvojho psa obdivovali z okna susedia, alebo chceš milého kríženčeka, s ktorým sa bez obáv budú môcť hrať tvoje deti?

Pri otázke, akého chcú psa, si vypočujeme niekoľko podmienok, ktoré sa týkajú najmä jeho výzoru. Ale čo povaha???

 

Chceme šteniatko!

Áno, je to krásne. Je to milé. Rozkošné. Voňavé. Ale! Rozhryzie ti to tvoje obľúbené tenisky, upraví roh drevené stolíka v obývačke, roztriedi odpad vo vašom koši – s radosťou zlikviduje vyhodené zvyšky jedla. Zanechá fľak na  koberci. Všetky mäkké deky, vankúše sa stanú načas jeho záchodom. Poškriabe dvere, keď ho necháš samého. „Poteší“ susedov svojím zavýjaním, keď odíde posledný člen domácnosti za svojimi povinnosťami.

 

Mám pokračovať? Zaujímavé veci psy stvárajú aj v puberte.

Priznám sa, že je mojím cieľom ťa odradiť od zaobstarania si šteniatka. Nie je riešenie nechať šteniatko samo na dvore alebo zatvárať ho do klietky či do koterca. Pes je svorkové zviera. Šteniatku musíš venovať veľa časupozornosti, ak neskôr túžiš vlastniť zdravo sebavedomého a vyrovnaného psa.

Ľudia si totiž neradi pripúšťajú, že psy sa pokazia najmä ich vinou. Tak ako u detí aj tu platí, že pes je odraz svojho (rodiča) majiteľa.

 

Foto: Útulok Tuláčik/Miroslava Čižmáriková

Chceme dospelého psíka

Ak sa rozhodneš pre adopciu dospelého psíka z útulku, neostáva mi nič iné, len ti pogratulovať.

Drvivá väčšina psov, ktorá sa dostane do útulku, prichádza nielen v zlom fyzickom stave, ale aj v zlom psychickom stave. A niektoré dospelé psy až v útulku zistia, že ľudia nie sú len zlí. Pomaly zisťujú, že sa nemusia báť kopancov, že dostanú pravidelne plnú misku či možnosť prebehnúť sa či užiť si hladkanie. Život si zrazu po boku ľudí začnú užívať.

A možno práve takouto skúsenosťou sa v nich vypestuje nekonečná vďačnosť za ľudskú pozornosť...

A práve tam sa skrýva to čaro. Pomôžeš najdúchovi, zmeníš mu svet a vytvoríš si s ním dokonalé puto.

Nemaj obavy z adopcie dospelého psíka. Áno, zvykne si na teba. A áno, neplatí staré známe: „Starého psa novým kúskom nenaučíš.“

Keď si necháš poradiť od pracovníkov z útulku, keď im povieš, čo očakávaš od psíka, vyberiete toho pre teba dokonalého psa. heart

 

 

 

Bruno odporúča

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Pes z útulku, z inzerátu alebo od chovateľa?

Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom? Pozor na tieto chyby!

7 tipov ako vybrať pre svojho psa toho najlepšieho veterinára

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Hafka
pred 7 rokmi
Veľa ľudí príde s tým že chcú milé malé rozkošné šteniatko a dospelé psi len tak obchádzajú :/ Je to veľmi smutné pretože pre niktoré psíky to niekedy vyzerá ako ich posledná stanica :/ Len preto že sa nenarodili v koži čivavy alebo iného módneho plemena :/ a najhoršie sú na tom seniori pritom sú to ty najoddanejší psíkovia sivé milé papuľky a pohľad plný múdrosti . NEKUPUJTE-ADOPTUJTE lebo každý si zaslúži domov bez ohľadu na výzor :)
Blog Fórum