Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom? Pozor na tieto chyby!

Domov si prinášaš šteniatko. Nezabudni na to, že šteniatko musíš naučiť mnoho nových vecí. Jednou z prvých, ktorú musíš zvládnuť je učenie čistotnosti. Vysvetliť šteniatku kde má vykonávať potrebu a kde nie dá občas zabrať. Ak si zvedavý, čítaj ďalej

Ako naučiť šteniatko hygienickým návykom? Pozor na tieto chyby!
Zdroj foto:
42260
Reklama

Šteniatko a hygienické návyky. Poďme na to!

 

Šteniatko je potrebné zo začiatku venčiť každé 2 – 3 hodiny! Áno, tak často potrebuje šteniatko vykonať potrebu. Na to by si mal byť pripravený. Nie je na škodu mať doma zásobu podložiek, plienok či handier na ktoré môže v prípade núdze šteniatko vykonať potrebu. Uprednostniť podložku pred kobercom. Aj to musíš malého chlpáča naučiť. 

 

Ohrádka v ktorej sa nachádza všetko potrebné (misky, hračky, podložky) dokáže byť veľkým pomocníkom ak potrebuješ nechať šteniatko dlhšie samé. Dobre si premysli v akom časovo náročnom období si zaobstaráš šteniatko. Dlhším výletom z domu by si sa mal v prvých týždňoch úplne vyvarovať. A navykať šteniatko na samotu musíš veľmi šetrne a postupne.
 

Vráťme sa však späť k učeniu čistotnosti. 

 

Prečo nie je správne trestať šteniatko pri zbadaní mláčky na koberci? 

Noviny slúžia na čítanie, nie na trestanie šteniatka. Ak sa vrátime z práce domov a nájdeme kôpku šťastia na koberci. Je úplne zbytočné ťahať psíka k jeho pokladu, či nebodaj mu do toho pchať ňufák. V prvom rade sa musíme zamyslieť nad pravidelnosťou venčenia a problém sa snažiť vyriešiť častejším venčením. Keďže šteniatka častejšie prijímajú krmivo je pochopiteľné, že častejšie potrebujú von. 

 

Ak sa psík vyvenčí priamo pred tvojimi očami, neostáva ti nič iné, len utekať po utierky a dané miesto dôkladne vyumývať. Nehody sa zo začiatku stávajú a s tým musíš rátať. Ani my ľudia sme sa im nevyhli keď sme boli malí.  Založili nám plienky. wink

 

 

Trestať šteniatko nie je potrebné. S najväčšou pravdepodobnosťou si trest spojí práve s tebou a tvojou prítomnosťou. Potom bude vykonávať potrebu potajme alebo keď nebudeš doma. A to nechceme. My chceme predsa šteniatko naučiť vykonávať potrebu von. 

 

Naše psy premýšľajú iným spôsobom. Mnohých ľudí to privádza k záverom, že psy robia niečo naschvál alebo dokonca, že sa chcú pomstiť. Pravda je taká, že psy rozoznávajú skôr bezpečnú situáciu od nebezpečnej.

Ak potrestáš psa pri tom ako si vyprázdni svoj mechúrik v kuchyni, naučí sa, že vykonávať potrebu v KUCHYNI a pri TVOJEJ PRÍTOMNOSTI je nebezpečné. Lebo sa hneváš, kričíš a podobne. Ale cikať v KUCHYNI keď nebudeš doma, môže priniesť úľavu a navyše to neprináša žiadny trest pri tejto činnosti. Bezpečnou situáciou z pohľadu šteniatka taktiež bude vykonať potrebu v inej miestnosti. 

 

Ako sa pripraviť na toto obdobie? 

Obrň sa trpezlivosťou, priprav sa na behanie s utierkami a drahé koberce na nejaký čas odlož do pivnice.

Naplň si vrecká dobrotami a pri každom úspešnom vyvenčení von nezabudni chváliť. Pochváliť šteniatko hneď pri vykonávaní potreby na vhodnom mieste je najrýchlejšia cesta ako úspešne naučiť psíka nevykonávať potrebu doma. Nikto ti presne nepovie za aký čas sa šteniatko naučí čistotnosti. Tento čas je variabilný a závisí od tvojho prístupu. 

 

Zhrnutie: zaviesť režim, pravidelne venčiť, nehnevať sa, keď sa nájde sem tam mláčka, tešiť sa spolu so šteniatkom pri vykonaní potreby von. smiley

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako si vybrať toho správneho psa

Pes sám doma – navykanie na samotu

Čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa

Čistokrvný mini yorkshire bez PP

Pes "na chvíľku" alebo dočasná opatera

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Mirka Čižmáriková
Mirka Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Blog Fórum