Ako si vybrať toho správneho psa?

Už je to tu. Rodičia sú zlomení, deti kvičia od radosti. Do rodiny konečne príde nový člen – štvornohý chlpáč. Otec by rád veľkého, strážneho psa, mama by chcela niečo malé a deti by chceli border kóliu, pretože ju videli v televízore robiť úžasné veci.

Ako si vybrať toho správneho psa?
Zdroj foto:
14797
1
Reklama

Výber psa

 

Pes je zviera, ktoré sa dožíva približne 10 rokov

Drvivá väčšina túlavých psov sa ocitne na ulici práve kvôli tomu, že jednoducho prestanú baviť svojich pánov. Kým je pes malé šteniatko, je to milé, vtipné, rýchlo sa unaví, zožerie malú misku, urobí malú kôpku, zničí jednu malú šľapku...

Ale keď vyrastie, všetko sa zmení. Riešenie? Jednoduché. Zbaviť sa ho. Vyhodiť ho, dať do útulku, zastreliť ho... zbaviť sa zodpovednosti.

 

Ty budeš navždy zodpovedný za všetko, čo si skrotíš, (čo si k sebe pripútaš).  (Antoine de Saint-Exupéry)

 

Tento článok, chcem preto venovať najmä tým, ktorí premýšľajú nad kúpou alebo adopciou psíka.

 

 

 


Len jedna základná rada odo mňa znie : Nevyberaj očami.

Znie to možno zvláštne, ale hneď to vysvetlím. Mnoho ľudí si vyberá psa podľa výzoru. Je to pochopiteľné, väčšina z nás chce pekného psa. Nie je na tom nič zlé ale dôraz by sme mali klásť pri výbere psa najmä na jeho povahu a temperament. Je potrebné sa zamyslieť,   či som naozaj schopný zvládnuť plemeno, ktoré sa mi páči a či mu skutočne dokážem zabezpečiť adekvátnu výchovu a starostlivosť.

Nezabúdaj, nevyberáš si šteniatko. Vyberáš si živého tvora, ktorý rastie. Vyberáš si spoločníka, ktorému budeš kupovať granule 10 rokov.

Na internete na nás častokrát vyskočia smutné oči, malé chlpaté guľky či iné obrázky, ktoré mnohých donútia vstať a zobrať si psa z útulku, bez rozmyslu. Ani si nevieš predstaviť, koľko problémov si môžeš narobiť, ak si zoberieš psa z ľútosti. Samotná ľútosť žiadnemu psovi nepomôže.

Vyber si psa, ktorý dokáže zapadnúť do tvojho života, vyber si takého psa, ktorý sa prispôsobí tebe. Správny výber psa, je totiž krokom k spokojnému nažívaniu človeka so psom. A o to nám ide, nie? smiley

 

Takže, nádych, výdych. Vypíš si všetky body, čo očakávaš od spoločníka.

Chceš psíka na stráženie? Chceš psa vhodného k deťom? Rád športuješ? Máš doma aj iné zvieratá? Zamysli sa, aký si typ človeka... Si aktívnejší či skôr pokojnejší? 

Kľudne buď náročný, čím konkrétnejší budeš, tým vhodnejšieho psa môžeš získať.

O tom, že je, si z čoho vyberať svedčia plné útulky a kopec inzerátov od chovateľov. Všetky očakávania, podmienky, povedz chovateľovi prípadne ľuďom z útulku a nechaj si poradiť.Správny výber psíka pokladám za jeden z najdôležitejších bodov pri vytvorení puta, priateľstva a spokojného spolunažívania človeka a psa.

A na záver... nechaj si poradiť od skúsenejších avšak, nezabudni počúvať svoje srdce. smiley

Zdroj foto: pixabay, pixabay

Pokiaľ si sa rozhodol zobrať si psíka z útulku, určite si nesmieš nechať ujsť knižku od Pat Millerovej, ktorá patrí medzi najlepšie svetové trénerky, odborníčky na psíky z útulku a na prevýchovu problémových psov. Na šťastie pre nás vydala knižku Restartujte svého psa, kde svojimi skúsenosťami a radami pomáha práve majiteľom čerstvých útulkáčov či nájduchov.

 

 

Bruno odporúča

Čo ti musí byť jasné pred tým ako si zaobstaráš psa?

Pes alebo fenka?

Pes z útulku, z inzerátu alebo od chovateľa?

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, inšpiroval ťa a chceš aby ho videli aj tvoji priatelia, zdieľaj ho aj pre nich: 

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Henrietka
pred 5 rokmi
psa sme vyberali pre naše deti. Hlavne sme chceli psa, ktory ni eje finančne naročny ( máme 4 deti) a tiež nejake priatelskeho psa. vybrali sme bigla. Mame ho od šteniatka, takže sme si ho vychovali sami. Pes krasne je granule, konzervy a je to člen našej rodiny
Blog Fórum