Pes alebo fenka?

Tak ako je dôležité vybrať si vhodné plemeno psa, ktorý bude s tebou zdieľať domácnosť, je dôležité zamyslieť sa nad tým či to bude pes alebo fenka. V článku sa dozvieš viac ...

Pes alebo fenka?
Zdroj foto:
25379
Reklama

Pes alebo fenka?

 

V predchádzajúcom článku Čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa som spísal 10 otázok na ktoré si musíš odpovedať  pred tým, ako si domov prinesieš psa.

Ak si stále rozhodnutý, ďalšou otázkou je pohlavie tvojho nového kamaráta. Každý pes je individuálny, ale vo všeobecnosti platia určité pravidlá.

Fenky bývajú závislejšie a prítulnejšie k svojmu majiteľovi. Jednoduchšie sa cvičia a tým pádom sú vhodnejšie pre začiatočníkov.

Veľa ľudí fenku nechce kvôli jej obdobiu hárania. Preto je dobré sa zamyslieť nad tým, že fenka hára iba dva krát do roka, zhruba 3-4 týždne. Oproti tomu pes, je pohlavne aktívny celý rok a intenzita závisí od toho koľko háravých feniek sa nachádza v okolí. Čo znamená, že na sídlisku plnom psov to môže pomerne často.

Pes býva oproti fenkám aktívnejší, silnejší a preto je vhodnejší na šport a ťažšiu prácu, stráženie. Čo ale znamená, že pes potrebuje viac pohybu, hier a výcviku a tým pádom je náročnejší na čas.

Oproti fenkám je pes samostatnejší a náchylnejší na utekanie napríklad za háravými fenkami či za lesnou zverou.

 

 

Zhrnutie:

FENKA

+  jednoduchší výcvik, vhodnejšia pre začiatočníkov

+ závislejšie, prítulnejšie

+  možnosť mať šteniatka

+  pohlavná aktivita – háranie iba dva krát do roka, zhruba 3 - 4  týždne

-   počas hárania nemôžete navštevovať výstavy a súťaže

-   ak bývate v rodinnom dome, počas hárania sa u vás môžu zbiehať všetci nápadníci z okolia a vyspevovať vám pod oknami

 

PES

+  je aktívnejší, silnejší – vhodnejší na šport

+   vhodnejší na stráženie

+/ - vyžaduje viac aktivít, hier, vychádzok

+/ - má väčšie sklony k samostatnosti

-   pohlavná aktivita je spúšťaná háraním fenky. Takže pokiaľ bývate na sídlisku plnom feniek tak to môže byť skoro neustále. Počas tohto obdobia je náchylný na útek a preto je potrebný dôsledný nácvik privolania

-   značkovanie – poškodzovanie porastov.

 

 

Pokiaľ si sa rozhodol zobrať si psíka z útulku, určite si nesmieš nechať ujsť knižku od Pat Millerovej, ktorá patrí medzi najlepšie svetové trénerky, odborníčky na psíky z útulku a na prevýchovu problémových psov. Na šťastie pre nás vydala knižku Restartujte svého psa, kde svojimi skúsenosťami a radami pomáha práve majiteľom čerstvých útulkáčov či nájduchov.

 

 

Bruno ti odporúča:

Výber psa - čo ti musí byť jasné pred tým, ako si zaobstaráš psa?

5 dôvodov, prečo sú staršie psy úžasné?

Kategória - Plemená psov

 

Chystáš sa zaobstarať si psíka alebo ho už máš? Pridaj sa k našej komunite milovníkov psov a zaregistruj sa. Do svojho profilu si môžeš pridať aj svojho psíka a pochváliť sa jeho fotkou. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU! Už teraz sa tešíme že budeš patriť medzi nás - psíčkarov. Tak neváhaj a zaregistruj sa.

Reklama
Blog Fórum