Pes „na chvíľku“ alebo dočasná opatera

Téma o ktorej sa veľa nehovorí. Ako zvládajú útulky starostlivosť o psíkov? Dnes sa dočítaš viac o dočasnej opatere psíkov z útulku

Pes „na chvíľku“ alebo dočasná opatera
Zdroj foto:
14936
1
Reklama

O čo ide pri dočasnej opatere psa z útulku?

 

Hráš sa s ním, kŕmiš ho, vychovávaš ho, chodíš s ním na vychádzky, k veterinárovi, vytešuješ sa s ním z maličkostí... A potom príde čas a ty ho musíš odovzdať. Nie je nič zvláštne, keď slzička ujde, avšak za ten pocit, že si pomohol to určite stojí.

Je to kruté? Možno chvíľku.  Je to šľachetné, nesebecké ale najmä je to veľká pomoc (nie len pre samotného psíka ale aj pre útulok). A o čo vlastne ide?

 

Dnes, hodíme reč o dočasnej opatere.

Pes na Slovensku, a to bohužiaľ nie len v našich zákonoch, je stále u mnohých vnímaný ako vec. A keď ich „vec“ prestane baviť, vyhodia ju. A takýmto spôsobom sa zapĺňajú útulky...

Útulky sú neziskové organizácie, ktoré sú odkázané na pomoc druhých. Netýka sa to však len finančných a materiálnych darov, častokrát sa to týka aj pomoci ako je venovanie sa samotným psom.

 

 

Obrovská pomoc, ktorú môžeš poskytnúť, je darovaním dočasného domova psovi z útulku.

Útulky praskajú vo švíkoch – to je žiaľ, bežný jav. Nie je nič výnimočné, keď mnohé útulky sú donútené vyhlásiť stop stav, čo znamená, že kapacita útulku im už skutočne nedovoľuje zobrať ďalších psov z ulice, ktoré potrebujú pomôcť.

Poskytnutím dočasnej opatery uvoľníš miesto v útulku, ktoré môže obsadiť nový, zanedbaný pes z ulice. Takto vlastne pomôžeš rovno dvom psom.

 

 

Pozdáva sa ti to? Máš záujem? Čítaj ďalej.

Či už nájdeš prosbu zverejnenú útulkom o pomoc s dočasným domovom, alebo si nájdeš sám psa, ktorý sa ti pozdáva, prvá, zásadná vec, ktorú musíš spraviť je skontaktovať sa s útulkom. Prejaviť záujem o psíka, dozvedieť sa o ňom viac, zvážiť či daný pes sadne tvojmu životnému štýlu a potom sa už stačí len dohodnúť na akú dobu chceš psovi poskytnúť dočasný domov.

Väčšina útulkov v rámci dočasnej opatery poskytuje preplácanie finančných výdajov za psa, počas pobytu v dočasnom domove. Je ti dúfam, jasné, že to neznamená, že ti útulok preplatí psí salón a najdrahšie granule na trhu. Mnoho ľudí, ktorí si vezmú psa do dočasnej opatery, veľkú časť nákladov za psa hradia sami. Je to len o dohode s útulkom a o tvojej ochote, o tvojich možnostiach.

Pre pracovníkov v útulku je nemožné venovať sa každému psovi, tak ako by to potreboval. Preto, veľká vďaka patrí ľuďom, ktorí nájdu u seba doma kúsok voľného miesta, pre psíka, ktorému sa na venujú, vychovávajú ho dokým sa nenájde ich nový majiteľ.

No čo, nenájde sa aj u teba kúsok voľného miesta? smiley

 

Pokiaľ si sa rozhodol zobrať si psíka z útulku, určite si nesmieš nechať ujsť knižku od Pat Millerovej, ktorá patrí medzi najlepšie svetové trénerky, odborníčky na psíky z útulku a na prevýchovu problémových psov. Na šťastie pre nás vydala knižku Restartujte svého psa, kde svojimi skúsenosťami a radami pomáha práve majiteľom čerstvých útulkáčov či nájduchov.

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako si vybrať správneho psa?

Pes z útulku, z inzerátu alebo od chovateľa?

5 dôvodov prečo sú staršie psy úžasné

 

Pokiaľ máš skúsenosti s dočasnou opaterou, napíš nám svoje skúsenosti do diskusie. Zaregistruj sa medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov a buď vždy informovaný. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Miroslava Čižmáriková
Miroslava Čižmáriková
Moja láska ku psom ma doviedla až k úspešnému vyštudovaniu odboru kynológia na UVM v Košiciach. Rada pomáham s výcvikom a s výchovou, majiteľom a ich psíkom. Mojim obľúbeným plemenom je kríženec a preto vlastním doma hneď dva kusy. Najlepšie sa cítim na lúke, kde môžem s úsmevom pozorovať naháňajúcich sa, šialených psov. :)
Reklama
Funky Dog Bow Ties
pred 8 rokmi
Krásny článok! Aj my sme mali psíka na dočasnú opateru, Bobinku. Bola to taká milá slečinka! Nebolo to ľahké hneď od začiatku, lebo treba počítať s tým, že psík nemusí byť rovno naučený na všetky veci tak ako sme zvyknutí...mam doma psíka a preto som aj bola zvedavá na jeho reakciu na ďalšieho psíka v domácnosti. No nebol z toho nadšený, ale zvykol si a po pár dňoch mu to už nevadilo. Našťastie Bobinka mu nechávala priestor a tak každý mál svoje miestečko. Bobinka sa postupne krásne všetko naučila a začala ľuďom viac veriť a menej sa báť. Prišla si pre ňu úžasná rodinka po 3 týždňoch a viem že sa má skvele! Je to pokladík, ktorý len potreboval lásku, teplo domova a pohladenie. Krásna premena a skvelý pocit, že sme mohli zmeniť život aspoň 1 psíkovi :)) Venujte dočasnú opateru aj vy, stojí to za to ❤
Blog Fórum