Pes sám doma – navykanie na samotu

PES SÁM DOMA - Psy sú od prírody sociálne stvorenia a vytvárajú si so svojou skupinou silné puto. Našou úlohou pri výcviku navykania na samotu je minimalizovať rozdiel medzi tým či prichádzame, odchádzame, alebo sme doma.

Pes sám doma – navykanie na samotu
Zdroj foto: Collin Miller
65458
1
Reklama

Pes sám doma – navykanie na samotu

 

Psy sú od prírody sociálne stvorenia a vytvárajú si so svojou skupinou silné puto. U psa  ktorý je od skupiny oddelený sa spustia automaticky geneticky naprogramované pochody. Tieto pochody slúžia k tomu aby sa čo najrýchlejšie dostal naspäť medzi svojich. Prejavy môžu byť rôzne. Kňučanie, štekanie, zvýšená pohyblivosť, snaženie o prekonanie prekážky teda hryzenie dverí, hrabanie. Všetko sú to úplne prirodzené aktivity pretože pes nie je pripravený na to byť celý deň doma. Napriek tomu že je to u psov úplne normálne, u nás ľudí  to až také tolerované nie je. Hlavne keď prídeš domov z práce, nájdeš byt v polorozpadnutom stave a susedia stoja v rade aby do teba nakričali, že tam celý deň štekal a kňučal.

 

A práve preto musíme nášmu psovi pomôcť a naučiť ho tolerovať, že ho na pár hodín necháme doma samého. Pokiaľ sa jedná o šteniatko alebo o psíka ktorého si berieš domov prvý krát je nutné si stanoviť pravidlá od prvého dňa. Väčšina ľudí sa z nového psíka teší a nechce od neho odísť ani na minútu až pokým sa nemusia vrátiť do práce. A vtedy prichádza šok a pes ostane zrazu z ničoho nič opustený, nevie na ako dlho, prečo vlastne a ani čo sa vlastne bude diať. Niekedy to môže dokonca prerásť až do úzkostnej poruchy. Príznaky môžeš vidieť už pri odchode z domu. Pes rýchlo dýcha, trasie sa, prechádza sa hore, dole, slintá. V tomto prípade je dobré okrem výcviku sa aj poradiť s veterinárom, ktorý mu predpíše lieky proti separačnej úzkosti. V žiadnom prípade to neber na ľahkú váhu pretože pes sa môže pri pokuse ujsť z domu aj vážne zraniť.

 

Kňučanie, štekanie, zvýšená pohyblivosť, snaženie o prekonanie prekážky teda hryzenie dverí, hrabanie. Všetko sú to úplne prirodzené aktivity pretože pes nie je pripravený na to byť celý deň doma.

 

 

Ako psovi  pomôcť pri zvykaní na samotu?

Najideálnejšie je pred odchodom psa vždy fyzicky a psychicky unaviť. Ideálne sú na to rôzne hry a cvičenia. Väčšina ľudí nemá ráno čas na hodinové prechádzky, ale pár minút na aportovanie, preťahovanie alebo iné hry si určite nájdeš. Druhá veľká pomôcka sú žuvacie hračky a rôzne typy logických či plniacich hračiek, ktoré dokážu psa na dlhú chvíľu zabaviť. Ak žiadne nemáš, po dočítaní článku sa stav v Brunovom obchodíku, kde nájdeš široký výber rôznych farieb a veľkostí. Ďalšia dôležitá časť našej misie je zabezpečenie psa. Psa musíme zabezpečiť aby si nemohol ublížiť pritom ako bude demolovať byt. Najlepšia možnosť je psa  zavrieť do miestnosti, ktorú upravíme tak aby tam nemohol napáchať žiadne škody. Nezabúdaj zabezpečiť proti zničeniu aj dvere. Druhá možnosť je klietka, pravdaže pes musí byť na ňu naučený inak to môže situáciu ešte viac zhoršiť.

 

Výcvik

Keď už máme pripravené preventívne opatrenia, je čas na výcvik. Výcvik majiteľa spočíva v nacvičení odchodu a príchodu a výcvik psa v pochopení, že sa nič nestane keď odídeš a že sa za chvíľu vrátiš.

Takže začneme s nacvičením odchodu. V prvom rade musíš mať na pamäti, aké správanie chceš   posilňovať a čo je v tomto prípade pre psa odmena. Odmenou je tvoj návrat a posilňujeme ticho.  Treba si na to dať veľký pozor, pretože pokiaľ sa vrátiš keď bude pes kňučať alebo štekať či inak nevhodne vyvádzať posilníš práve toto správanie. Tvojou úlohou pri nácviku je minimalizovať rozdiel medzi tým či prichádzaš, odchádzaš alebo si doma. Takže žiadne emócie pri odchode ani pri príchode. Len tak sa prechádzaj po byte akoby sa nič nestalo a zrazu otvor dvere a odíď. Chvíľku počkaj a vráť sa naspäť. Postupne opatrne predlžuj čas a vzdialenosť strávenú za dverami. Nezabúdaj! V žiadnom prípade sa nevracaj pokiaľ pes šteká alebo zavíja!!!

 

Držím ti palce a prajem veľa šťastia pri výcviku!!!

 

Aby sme tvojmu psíkovi spríjemnili čas strávený osamote, v Brunovom obchodíku sme mu nachystali rôzne plniace hračky, zdravé žuvačky a knižky. Nájdeš v nich rôzne hry a cvičenia, s ktorými ho zabavíš a unavíš predtým ako odídeš z domu.

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes ťahá na vodítku? Ako ho to odnaučiť?

Ako dosiahnuť aby ma môj pes skutočne počúval?

Ako sa psy učia?

Čo je to odmena?

Kliker - výcviková pomôcka, ktorú veľa ľudí odsudzuje a ešte viac ľudí miluje

 

Pokiaľ ťa výchova a výcvik psov zaujíma, zaregistruj sa na našej stránke a pravidelne ti budú chodiť na mail tie najlepšie články, ktoré sa tu v priebehu týždňa zverejnia. Nemusíš sa báť, nejde nám o spam a pokiaľ sa ti nebude obsah našich mailov páčiť, kedykoľvek môžeš jedným kliknutím toto zasielanie zrušiť. Navyše, pokiaľ si u nás registrovaný môžeš pod článok pridávať otázky a komentáre a môžeš sa zúčastňovať pravidelných súťaží o zaujímavé ceny. Tak teda neváhaj a zaregistruj sa!

Zdieľaj článok aj pre tvojich priateľov na: 

Reklama
Nemezis
pred 8 rokmi
nepomáha žiadny návod. Jednoducho šteká a šteká :-(((((
Blog Fórum