Prečo psy vždy a všetko olizujú?

Rozoznať prejav náklonnosti od psychického problému? Poznať hranicu medzi zmyslovým vnímaním a chorobným správaním? To všetko ti prezradí tvoj pes sám.

Prečo psy vždy a všetko olizujú?
33157
Reklama

Prečo psy vždy a všetko olizujú?

 

Hlad, šťastie, smútok, choroba či nervozita. To všetko môže byť dôvod, prečo sa tvoj pes olizuje. Je dobré, ak vieš rozoznať spúšťač tejto činnosti a podľa potreby ju buď podporiť, alebo jej včas zabrániť. Prečítaj si čo všetko pes olizuje a o čom toto správanie svedčí.

 

Rozoznáš nervozitu od sociálnej potreby?

Rovnako ako my aj psy prežívajú nervozitu. Na rozdiel od nás si nevedia obhrýzať nechty či praskať kĺby na prstoch rúk. Avšak čo vedia, je neprestajné olizovanie sa. A vo veľa prípadoch sa olizujú naozaj veľmi často a dlho. Ak poznáš dôvod alebo spúšťač, je dobré tento zlozvyk zastaviť čím skôr.

 

Okrem nepríjemného zlozvyku, ktorý môže byť aktivovaný stresom, existujú aj ďalšie príčiny, prečo psy niečo alebo niekoho olizujú. Poďme sa spoločne pozrieť na tie najčastejšie.

 

Prečo psy olizujú ľudí?

Dr. Megan Maxwell, špecialistka na správanie zvierat, hovorí o dvoch situáciách, prečo sa to môže diať. Tou prvou je jednoducho zmyslové vnímanie. Napríklad po sprche psy olizujú svojich pánov preto, lebo sú buď mokrí, alebo im dobre vonia mydlo, ktoré použili.


Druhou možnosťou môže byť prejav náklonnosti. Tento prejav sa psy učia už ako šteniatka, kedy ich olizuje matka z najrôznejších dôvodov. Šteniatka sa rýchlo učia a radi opakujú (ako každé mláďatá), a preto s veľkou radosťou olizujú svojich nových pánov.

 

Tip pre teba: Ak je olizovanie pre teba nežiadúcim chovaním, vždy keď sa o to šteniatko pokúsi, odíď z miestnosti. Neskôr si pes spojí pokus o olízanie s tvojím odchodom a prestane ho vykonávať. To preto, aby o tvoju prítomnosť neprišiel.

 

 

Olizovanie je aktom lásky a poskytovania starostlivosti.“

 

 

Z vyššieho vyplýva, že olizovanie nie je vždy len nežiadúce správanie. Ak si v pohode s tým, že si občas poslintaný, v konečnom dôsledku to môže váš spoločný vzťah len a len prehĺbiť.

 

Prečo si psy lížu labky?

Cheri Lucas, špecialistka na psie správanie vraví, že najčastejším dôvodom prečo si psy lížu labky je to, že v nich niečo majú. Niekedy to môže byt zbytková voda, inokedy zas uviaznutá tráva.

Druhým najčastejším dôvodom môže byť alergia. Práve kvasinkové infekcie, ktoré sú spôsobené alergiou sa začínajú buď v ušiach, alebo na labkách. Ak tento stav nie je liečený, pes si môže lízať labky tak často a dlho, až si spôsobí krvácajúce rany.
 

 

 

Prečo psy lížu tváre?

Maxwell tiež naznačuje, že pes olizujúci tvár (či už človeka, alebo psa) nemusí v každom prípade prejavovať náklonnosť. Niekedy to môže súvisieť jednoducho s tým, že si zjedol niečo zaujímavé.

 

Pes vrámci hry niekedy olizuje ústa iného psa. Majitelia sa smejú, že to je ako francúzsky bozk. „Veď oni sa ľúbia,“ hovoria. Avšak toto mnohokrát nemusí byť pravda a takéto správanie môže nakoniec skončiť nepríjemnou bitkou.

 

Prečo psy olizujú koberec či gauč?

Ak si práve na gauči alebo koberci nejedol, alebo ti naň nespadlo niečo chutné, nie je dôvod aby ho pes olizoval. Takéto správanie inklinuje k stereotypnému a teda problematickému. Môže totižto viesť k úzkosti psa.

 

Problém môže prichádzať buď zo zdravotnej stránky alebo z oblasti správania. Preto, ak pes nezmyselne a opakovane olizuje jedno a to isté miesto, na jednej strane môže mať problém s tráviacim traktom, a ak nie, potom je potrebné hľadať problém v okolí. Je potrebné nájsť spúšťač tohto neprirodzeného chovania.

 

Kedy by si nemal brať lízanie predmetov na ľahkú váhu?

Ak pes olizuje okno, alebo podlahu, ide pravdepodobne o zmyslovú reakciu na rozliatu tekutinu alebo spadnuté jedlo. Ak sa však toto správanie pravidelne opakuje a pes olizuje stále to isté miesto, je potrebné sa sústrediť na vznikajúci problém a poradiť sa s profesionálmi o možnej liečbe.

Zdroj: http://www.petmd.com

 

Bruno ti odporúča:

BARF
Socializácia psa
Poznáš dôvod, prečo psy krútia hlavou keď na nich hovoríme?
Psy rozumejú tomu, čo hovoríme a ako to hovoríme. Ako je to možné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum