Socializácia psa

Čo je to socializácia psa? Aká je dôležitá pre správny vývin psíka? Ako socializovať svoje šteniatko alebo psa? Otázky na tieto odpovede nájdeš v tomto článku

Socializácia psa
Zdroj foto:
19921
1
Reklama

Čo je to socializácia psa?

 

Keď do našej rodiny pribudne nový chlpatý člen – pes, o socializácií hovoríme veľmi často. Je to preto, lebo je skutočne dôležitá. Socializácia je o budovaní asociácií s vecami, s ktorými sa bude šteňa denno-denne stretávať. Jej cieľom je nastaviť šteňatá tak, aby mali pozitívne vzťahy s týmito vecami. Koncept ako to docieliť,  je vlastne celkom jednoduchý. Ide o to, aby sme sa uistili, že sa v tomto procese nestane nič zlé. Je dôležité zabezpečiť, aby sa tvoje šteniatko dostávalo každý deň do styku s vecami, z ktorých môže mať úžitok (napr. ľudia, miesta, autá, ...).

 

  • Ako prvé, by si mal nájsť niečo, čo tvoje šteňa miluje. Najjednoduchším spôsobom je odmeňovať ho napríklad malými dobrotami.
  • Druhú vec, ktorú by si mal urobiť, je nájsť nejaké miesto, kde sa nachádzajú rozličné veci, na ktoré môže tvoj pes naraziť. Pri hľadaní správneho prostredia,  je dôležité začať s miestami, ktoré nie sú príliš ohromujúce.

 

 

 

Ako socializovať tvoje šteniatko alebo psíka?

Po tom, ako si zistil  čo tvoj pes miluje a objavil vhodné prostredia, obaja ste pripravení začať. Cieľom je spárovať veci, na ktoré sa tvoje šteňa chystá naraziť, s jeho obľúbenou vecou. Takže, keď kráčaš so svojim šteniatkom, mal by si byť pripravený. Akonáhle sa niečo stane, napríklad kráča oproti vám nejaká osoba alebo ide okolo kamión, začni psíka odmeňovať (pamlsok, hračka). Veľmi dôležité je však načasovanie. Ak to chceš robiť správne, je potrebné ho odmeňovať hneď po tom, čo sa objaví potenciálne desivá vec.

Počas socializácie je dôležité "nepreháňať" tvoje šteňa. Príkladom by mohlo byť vzatie psa, ktorý je unavený z ľudí do miestnosti plnej ľudí. To môže psa, ktorý je extrémne vyľakaný, ľahko naviesť k uhryznutiu. Nezabudni však vždy zavádzať nové veci v malých krokoch s dostatkom odmien, ktoré tvoje šteňa miluje.

Tu sú niektoré veci, s ktorými chceme socializovať svojho psa najčastejšie:

  • ľudia (rôznych veľkostí, pohlavia, veku, farieb pleti),
  • psy (rôznych veľkostí, plemena, pohlavia),
  • hluk (vysávače, nákladné autá, vlaky),
  • rôzne povrchy (chôdza po dreve, piesku, dlaždiciach),
  • miesta. 

 

Ako na to? Pozri si toto video:

Zdroj: positively.com

 

 

Bruno odporúča:

Prečo môj pes stále šteká?

Pes sám doma - navykanie na samotu

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

Kategória - Výchova a výcvik

 

Viac informácii a konkrétnejšie o socializácii tvojho psíka pre teba pripravujeme v ďalšom článku.

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Tešíme sa na teba, nášho nového člena, ktorému psy nie sú ľahostajné wink

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Hana-1
pred 3 rokmi
Ďakujem velmi mi dobre tento článok objasnil socializáciu
Blog Fórum