Prečo môj pes stále šteká? Tu je odpoveď

Mnoho majiteľov psov sa často ocitá tvárou v tvár s problémom, že ich pes stále šteká a vôbec netušia prečo to robí.

Prečo môj pes stále šteká? Tu je odpoveď
Zdroj foto: Robert Gramner
46927
2
Reklama

Odpovede na to, prečo tvoj pes šteká viac ako by mal

 

Nie len, že je to nepríjemné pre majiteľov psov, ale neustále štekanie je zdrojom všetkých druhov problémov so susedmi a s celou rodinou. Niekedy sa zdá, že niektoré plemená štekajú menej ako ostatné, nie je to však pravidlom. Tvoj pes šteká z nejakého dôvodu a ak prídeš na príčinu neustáleho štekania, problém je vyriešený. Tu sú najčastejšie dôvody:

 

1. Pes sa nudí

 

Ak si myslíš, že tvoj pes šteká bez zjavného dôvodu, mohlo by to byť ono. Psy, ktoré sú fyzicky alebo psychicky nedostatočne stimulované sa nudia. Vtedy používajú svoj štekot aby zaujali pozornosť svojich majiteľov, komunikujú s nimi. Ak sa tomu chceš vyhnúť, uisti sa či má tvoj pes dostatok aktivít, výcviku, hier, žuvacích hračiek a iných rôznych aktivít. Riešenie určite nie je, že ho budeš ignorovať, tak sa to len zhorší.

 

2. Separačná úzkosť

 

Jednou z najčastejších dôvodov nadmerného štekania tvojho psa je úzkosť a najčastejšou je práve separačná úzkosť. Kedykoľvek majiteľ opustí psa a zostane sám, aj keď opustí miestnosť, pes dostane strach a je vydesený, že ostane sám. Ak si myslíš, že tvoj pes trpí separačnou úzkosťou, poraď sa s profesionálnym trénerom a spoločne sa snažte tento problém vyriešiť. Viac o separačnej úzkosti sa budeme venovať v pripravovanom článku.

 

3. Fyzické potreby psa

Ak tvoj pes potrebuje ísť von, potrebuje vodu alebo má dokonca hlad, štekot je pre neho najľahší spôsob ako s tebou dokáže komunikovať a nezastaví sa dovtedy, kým nie je jeho potreba uspokojená.

 

 

4. Pes stráži svoje územie alebo majetok

 

Psy sú už od prírody strážcovia, niektoré plemená viac, iné zas menej. Svoje územie si strážia a ak zacítia či uvidia ´´votrelca´´ či už ide o poštára alebo o kohokoľvek iného, štekajú aby upozornili svojho majiteľa, že sa na jeho majetku nachádza niekto, kto by tam nemal byť. Taktiež je štekot psa varovaním pre ´´votrelca´´, že ak vstúpi na obraňované územie, bude čeliť nepríjemným následkom.

 

5. Pes sa potrebuje hrať

 

Psy sa nie len radi hrajú, oni hru potrebujú. A táto potreba môže byť vyjadrená nadmerným štekaním. Ak svojmu psovi nevenuje dostatok času pri hrách, to by mohol byť dôvod, prečo pes šteká nadmerne.

 

Zdroj: urdogs.com

 

Aj tvoj pes šteká trochu viac ako by mal? Našiel si odpoveď v týchto piatich bodoch alebo si myslíš, že by dôvodom nadmerného štekania bolo niečo iné? Povedz nám to v komentároch!

 

 

Bruno ti odporúča:

Pes sám doma – navykanie na samotu

Má tvoj pes strach z búrky? Tu je 5 rád ako mu pomôcť

Ako dostať pod kontrolu hryzenie nevhodných predmetov?

Kategória – Výchova a výcvik

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Majola
pred 4 rokmi
dovovod može byt vela. Ale už aj podla štekanie viem čo chce, aspon ked je hladny, tak šteka inak. Potom zožerie konzervu a je ticho :)
VladoTT
pred 4 rokmi
Zdravím, mám problém. Moji susedia mali jednoho psa, bol to vždy akýsi "zákerný" pes, ktorý sa ku mne pri plote nebadane priblížil, a keď som to najmenej čakal, silno, až zúrivo sa na mňa rozstekal. Veľakrát mi to spôsobilo temer infarktový stav a nevedel som si stým poradiť. Poprosil som suseda, aby s tým niečo urobil, aj honapomenul, ale situácia sa nezmenila. Minulý rok na jar si susedia priniesli ešte ďalšie tri šteňatá ktoré situáciu ešte zhoršili, štekajú všetky spolu pri plote vždy, keď idem do záhrady.
Nahnevalo ma to, a postavil som medzi medzi mňa a psy plot, čo pomohlo, ale vždy, keď niečo urobím v záhrade, napr. polievam, striham zeleň a pod. štekajú a štekajú.... Poraďte mi, ako by sa dalo dosiahnúť, aby som mal opäť kľud!
Ďakujem za pomoc!
Blog Fórum