Môžu psy jesť arašidy?

Kto by nemiloval arašidy? No čo sa stane ak ich zje náš pes? Poznáš odpoveď na otázku, či môžu túto pochúťku psy jesť rovnako ako my? My odpoveď poznáme.

Môžu psy jesť arašidy?
Zdroj foto: Ve Shandor
17649
4
Reklama

Môžu psy jesť arašidy?

 

Najjednoduchšia odpoveď je áno, psy arašidy skutočne jesť môžu. Avšak tiež je dobré si povedať, že existujú výnimky a rôzne situácie, kedy je lepšie, ak sa v jedálničku psa arašidom vyhneš. Arašidy sú pre psy vysoko prospešné, obsahujú zdravé živiny, ale zároveň by mali byť konzumované s mierou, nesolené, neochutené a olúpané. Poďme si o arašidoch povedať niečo viac.

 

Čo dobré sa v arašidoch nachádza?

Arašidy sú plné vitamínov a živín. Sú bohaté na vitamíny B6 a E, niacín, bielkoviny a zdravé tuky.

 

pes a arašidové maslo, arašidové maslo pre psovFoto: Ve Shandor Photography

Kedy arašidy uškodia?

  • K zablokovaniu čriev môže dôjsť v prípade, že pes skonzumuje neolúpané arašidy.

  • Arašidy sú problémové aj v prípade, keď sa dostanú do dýchacích ciest.

  • Vysoký obsah tuku je v primeranom množstve neškodný. Vo veľkom množstve môže spôsobiť pankreatitídu.

 

Preto všetko s mierou, to platí aj pre arašidy!

 

  • Po požratí väčšieho množstva, môže dôjsť k upchatiu tráviacej sústavy.

  • Slané arašidy obsahujú vysoké množstvo sodíka, ochutené zase umelé prísady, ktoré nie sú vhodné pre psov.

  • Arašidy sú bežným alergénom, a to aj u psov. Ak pozoruješ po konzumácii arašidov príznaky ako kašeľ, kýchanie, opuch či ťažkosti s dýchaním, bezodkladne kontaktuj svojho veterinára.

 

 

V akej forme podávať psovi arašidy?

Ak si si istý, že tvoj pes nie je alergický na arašidy, potom varené, pražené, alebo surové arašidy sú zvyčajne bezpečné. Zbavené škrupiny, bez zbytočnej soli a chemických prísad sú arašidy ako niečo nové a netradičné, pre psa vynikajúcou pochúťkou. Ak ich psovi ponúkneš, uisti sa, že ich žuje, aby si nespôsobil upchatie čriev.

 

Jedným zo spôsobov, ako zabrániť upchatiu tráviacej sústavy, je arašidy rozdrviť, alebo ich podať vo forme arašidového masla. Pri výbere arašidového masla je potrebné byť veľmi opatrný, aby neobsahoval xylitol či iné umelé sladidlo, ktoré je pre psy toxické. Najlepšie je vyrobiť si svoje vlastné arašidové maslo.

 

pes a arašidové maslo, arašidové maslo pre psaFoto: Ve Shandor Photography

 

Arašidy môžeš využiť ako odmenu pri tréningu trikov, alebo si ich zo sebou vziať na prechádzku ako odmenu za dobré správanie. Arašidové maslo možno vložiť do hračky na to určenej, a tým psa zabaviť, keď bude doma sám. Arašidové maslo je taktiež výborné zmrazené, v lete poslúži ako osviežujúca maškrta.

 

pes a arašidové maslo, arašidové maslo pre psaFoto: Ve Shandor Photography

 

Kŕmil si svojho psa niekedy arašidami? Poznáš dobrý recept, v ktorom arašidy alebo arašidové maslo možno využiť? Pochváľ sa s nami o skúsenosti do komentára!

 

Zdroj titulnej foto: ve-shandor.sk

Zdroj: http://dogtime.com

 

 

Bruno ti odporúča:

Psy a škorica. Čo by si mal určite vedieť?

Aké účinky má kokosové mlieko na organizmus psa?

Med lieči alergie a naštartuje staré psy! Čo všetko ešte med dokáže?

14 skvelých tipov ako vylepšiť jedálniček tvojho psa

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Wanda Janda
pred 5 rokmi
dakujem, tuto znacku som nepoznala, ale pozeram ze maju fakt krasny vyber! diky moc za doporucenie
Laura323
pred 5 rokmi
Ahojky, jasné :) my dávame z tejto funkčnej rady krmivo-brit.cz/cs/brit-functional-snack ale striedame, vždy kúpime na niečo iné podla potreby :)
Wanda Janda
pred 5 rokmi
ahoj, mozem sa ta opytat, ake pamlsky sa vam osvedcili? ja som kupovala len obycajne zo supermarketu, ale tie nemaju dobre zlozenie vobec...
Laura323
pred 5 rokmi
No neviem, my nášmu dávame pamlske len určené pre psy. S kvalitným zložením. Iné veci by som pre istotu neriskovala, a dneska sa dajú veľmi kvalitné veci zakúpiť :)
Blog Fórum