14 skvelých tipov ako vylepšiť jedálniček tvojho psa

Okrem pravidelného tréningu a duševného zdravia je strava najväčším prispievateľom k blahobytu psa. Nechaj sa inšpirovať našou výrobou ideálneho jedálnička pre tvojho psa.

14 skvelých tipov ako vylepšiť jedálniček tvojho psa
Zdroj foto: Beco Pets
37140
1
Reklama

14 skvelých tipov ako vylepšiť jedálniček tvojho psa

 

Rozdielne stravovacie návyky môžu znamenať rozdiel medzi dlhým a zdravým životom a naprogramovaním organizmu smerom k zlyhaniu. Existuje však zopár dôležitých princípov, ktorými ak sa budeš riadiť, dosiahneš tak vysoký level perfektnej stravy tvojho psa. Pamätaj, nejde o to, či sa budeš držať všetkými našimi radami, stačí ak budeš robiť to, čomu sám veríš. Malá zmena je lepšia ako žiadna zmena.

 

Nech sa páči, 14 tipov ako zlepšiť jedálniček tvojho psa:

 

1. Zabudni na reklamy, nauč sa čítať zloženie

Bez ohľadu na to, aké lákavé vedia byť reklamy, nespoliehajme sa úplne na ich výpovednú hodnotu. Ľudia, ktorí sa živia reklamami, sú platení za to, aby čomukoľvek „obliekli ten najkrajší kabát“. Takto to funguje aj pri krmive pre našich psov. Štítky výrobkov vždy uvádzajú zoznam zložiek v poradí podľa toho, v akom množstve sa v krmive nachádzajú. Iba porozumenie jednotlivých pojmov ti zabezpečí tú správnu orientáciu v tom, čo si práve kúpil svojmu psovi na večeru.

 

2. Odmietaj každý deň kŕmiť potravou s nekonečnou dobou trvanlivosti

Vďaka šikovnému marketingu, priemerný spotrebiteľ často prehliada alarmujúce dôvody, pre ktoré majú spracované potraviny dobu trvanlivosti 12 až 24 mesiacov. Priemerný spotrebiteľ si tiež myslí, že toto jedlo „odložené na horšie časy“ obsahuje všetko pre dlhý a zdravý život jeho psa.

 

Skutočnosť je iná. Radšej sa nespoliehaj na to, že tvoj pes bude patriť medzi tých šťastlivcov, ktorému táto „nekonečná strava“ časom nespôsobí žiadne zdravotné problémy. V týchto krmivách sa nenachádzajú žiadne živé enzýmy, inak povedané, hovoríme už o tzv. mŕtvej strave. Nachádzajú sa v nej syntetické doplnky preto, aby „údajne spĺňali vyvážené nutričné normy“.


3. Zaveď do stravy čerstvé jedlo

Čerstvá strava je plná živých enzýmov a dodá tak tvojmu psovi všetko čo potrebuje. Rovnako čerstvé krmivo obsahuje vlákninu, ktorá napomáha tráveniu a tvaruje hovienko do tej správnej podoby smiley. Mnohé živiny sa však spracovateľským procesom zničia, a tak ich musia výrobcovia do krmiva pridávať vo forme syntetických živín. Sú to v podstate už iba imitácie tých živín, ktoré sa nachádzajú voľne v prírode. A to je obrovský rozdiel medzi čerstvou potravou a priemyselne vyrábanou stravou (nielen) pre psy.

 

4. Kŕm stravou bohatou na antioxidanty a zložky s protizápalovými vlastnosťami

Nech to znie akokoľvek, zápaly v organizme psov (ale aj ľudí) vznikajú ako vedľajší produkt pri príliš častom využívaní priemyselných krmív. Zápal je príčinou mnohých ochorení a zároveň hlavným dôvodom predčasného starnutia.

 

Ak musíš využiť komerčnú stravu, pokús sa kompenzovať jej škodlivé účinky pridaním prirodzene protizápalových potravín. Jedlo obsahujúce antioxidanty eliminuje zápalový proces v tele. Udržuj svojho psa mladého a zdravého tým, že do jeho stravy budeš pridávať celú škálu potravín, ktoré majú vysoký obsah antioxidantov a protizápalových zložiek.

 

5. Vyvaruj sa vareniu mäsa

Všetky druhy zvierat na planéte jedia surovú stravu, okrem ľudí. Zatiaľ čo niektoré jedlá uvoľnia viac živín pri varení, pri mäse je potrebné sa vareniu vyhnúť. Absolútne sa treba vyhnúť grilovaniu a pečeniu na vysokých teplotách, pri tejto úprave mäsa sa v ňom vytvárajú karcinogénne látky, ktoré zvyšujú riziko rakoviny.

Ak aj napriek tomu uprednostňuješ varenie mäsa pre svojho psa, sprav tak pri čo najnižších teplotách a čo najkratšiu dobu.

 

6. Ak je to možné, kŕm certifikovanou zeleninou a ovocím

Mnohé ovocie a zelenina na trhu sú geneticky modifikované. A hoci sú schválené na ľudskú spotrebu, dôkazy naznačujú, že tieto potraviny nie sú úplne bezpečné.

 

Proces genetické inžinierstva môže dramatickým spôsobom narušiť fungovanie DNA – môže gény vypnúť, natrvalo ich zapnúť, zmeniť ich úroveň prejavu, vytvoriť všetky druhy nepredvídateľných alergií, toxínov, karcinogénov alebo spôsobiť problémy so živinami. – Jeffrey Smith.

 

7. Neekologické ovocie a zeleninu prepláchni v jablčnom octe

Nie vždy je možné si dovoliť kupovať produkty z ekologického hospodárstva. To vôbec nevadí. Povrch ovocia a zeleniny je častokrát ošetrovaný pesticídmi. Ak zmiešaš jablčný ocot s vodou v pomere 1:4 a namočíš doň kus ovocia či zeleniny v podobe jednej minúty, zmyješ tak prebytočnú chémiu z jedla. Po vybratí z roztoku jedlo ešte raz opláchni.

 

 

 

8. Vyhni sa lepku

Už si sa niekedy zamyslel prečo tak hovienko psa smrdí? Z časti za to môže práve lepok. Obsahuje ho totižto väčšina suchého krmiva dostupného v obchodoch. Lepok z kukurice sa pridáva do krmiva, aby ho akýmsi spôsobom držalo pokope, pre organizmus nie je potrebný, a preto vo veľkom množstve organizmus psa aj opúšťa. Avšak už v nabobnatom stave. Navyše zaťažuje obličky a pečeň. Ešte treba dodať, že v krmive pre domáce zvieratá sa často nachádza lepok z GMO kukurice.

 

9. Nahraď ryžu zelenou šošovicou

Ak tvoj pes trpí bolesťou brucha, ryžu môžeš nahradiť oveľa zdravšou alternatívou a tou je zelená šošovica. Jej spôsob prípravy je podobný ako u ryže, tiež je potrebnú ju uvariť. Avšak narozdiel od ryže, obsahuje vysoké množstvo bielkovín, sú bohaté na vlákninu a minerály, najmä železo a horčík. Taktiež je bohatá na lyzín, esenciálnu kyselinu, ktorá pomáha posilneniu imunitného systému.

 

10. Pridaj psovi do stravy kokosový olej

Narozdiel od živočíšnych a rastlinných tukov, je zloženie kokosového oleja naozaj jedinečné. Hoci obsahuje vysoký obsah nasýtených tukov, ide o zdravé tuky, ktoré sa v tele zbytočne dlho nezdržujú. Kokosový olej pomáha spravovať hmotnosť psa. Pri jeho požití, prechádza priamo do pečene, kde sa mení na energiu. S tou následne pes disponuje pri aktivite a okamžite ju spotrebuje spolu s ďalšími energetickými zložkami uloženými v jeho tele.

 

11. Neprekrmuj – vyhneš sa následnej diéte a eliminuješ ochorenia

Kŕm podľa toho, či tvoj pes potrebuje pribrať alebo naopak schudnúť. Ak má nadváhu, ponúkni mu jedlo počas dňa, aby ho mal čas stráviť. Ak potrebuje pribrať, kŕm pravidelnejšie a predovšetkým pred spaním, to zabezpečí, že nabrané kalórie nestihne spáliť.

 

Najhoršie na kŕmení suchou stravou zo supermarketov je to, že je takmer nemožné v nich nájsť zdravé zložky. Preto radšej pripravuj jedlo doma z čerstvých surovín. Nedovoľ svojmu psovi pribrať do nadváhy, zvyšuješ tak u neho riziko chorôb spojených práve s obezitou. Chudšie psy sú zdravšie psy!

 

12. Buď kreatívny pri hygiene zubov a ďasien

Opäť je fajn, ak nebudeme veriť všetkému čo je v reklame. Hoci niektoré spoločnosti prezentujú svoje produkty ako vysoko účinné pri hygiene zubov a ďasien, v reklame už však neuvádzajú, že prípravou týchto špeciálnych produktov môže byť naopak zaťažené trávenie a celkové zdravie psa.

 

 

 

 

Áno, umývať psovi zuby kefkou je fajn a účinné, ale nie u každého psa a každý deň možné. Tvrdé kosti pomáhajú udržať zuby psa biele. Ďalším dobrým riešením je podávať psovi kusovú stravu – mrkvu, cuketu. Čistenie zubov totižto nie je o ničom inom ako o ich pravidelnom trení.

 

Rovnako si môžeš pre psa pripraviť čerstvé pochúťky v podobe zeleniny namočenej v kokosovom oleji. Nechaj stuhnúť v mrazničke a ponúkni psovi. Dovoľ svojmu psovi lízať po jedle kokosový olej približne 20 sekúnd. Psy ho zbožňujú a ty ako bonus získaš svieži dych pre svojho miláčika.

 

13. Umy misku octom

Biely ocot je vhodnou alternatívou komerčným čistiacim prostriedkom. Okrem iného, môžeš ním čistiť misky, riady, povrch kuchynskej linky alebo miesto podlahy, kde kŕmiš svojho psa. Dezinfikuje a je bez zápachu. Je vhodný aj pre psy, ktoré sú citlivé na bežne dostupné čistiace prostriedky v obchodoch.

 

14. Vzdelávaj sa

Nie je hanbou ak človek niečo neovláda. Je lepšie sa pýtať a vzdelávať sa, ako niečo zanedbať. To isté platí aj v prípade stravy tvojho psa. Je mnoho alternatív, akými rôznymi spôsobmi dopriať psovi všetky potrebné či už ide o vitamíny, enzýmy, alebo živiny. Byť správne informovaný sa v dnešnej dobe naozaj nosí, preto nezabudni i naďalej sledovať našu rubriku Čo psovi do misky, v ktorej sa dozvieš vždy čerstvé a horúce novinky z oblasti správneho a vyváženého kŕmenia tvojho miláčika.

Zdroj: http://www.dogsnaturallymagazine.com

 

Bruno odporúča

Žuvacia „kosť“ pre psa môže zabíjať!

Zdravé chipsy a navyše pre psov?

10 „zelených pokladov“ v boji proti psím alergiám

Ktoré orechy psovi ponúknuť bez toho aby sme mu ublížili?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Trixie3
pred 5 rokmi
my sem tam striedam granulky s pate brit monoproteinom hovadzim alebo sem tam so sladkymi zemiakmi a tuniakom a sme fit ;) a aramis ma spokojne brusko a netrpi nadvahou ani alergiami
Blog Fórum