Kokosový olej – liek pre tvojho psa

Môže pes zjesť kokosový olej? Aké zdravotné výhody dokáže psovi priniesť pravidelná konzumácia kokosového oleja a aké účinky má kyselina laurová? Viac sa dočítaš v článku...

Kokosový olej – liek pre tvojho psa
Zdroj foto:
27548
5
Reklama

Kokosový olej a pes

 

Kokosový olej sa stal pre všetkých nadšencov zdravia a krásy superpotravinou, ktorá obsahuje unikátnu kombináciu mastných kyselín, ktoré majú rozsiahle zdravotné výhody pre ľudí.  Medzi tieto výhody patrí odbúravanie tukov, zdravé vlasy a zlepšenie funkcie mozgu.

Kokosový olej urobil taktiež pozitívny rozruch aj v kruhoch psíčkarov. Majitelia psov podávajú tento zdravý tuk svojim domácim miláčikom z mnohých dôvodov. Tu je niekoľko:

 

1. Zabraňuje infekciám

Bez ohľadu na to, ako veľmi dávaš na svojho psa pozor, psy budú vždy psami. Vždy budú zvedaví a svet okolo seba ich bude zaujímať. Niekedy takáto zvedavosť môže viesť aj k malým zraneniam. Poškrabú si kožu alebo si  popália labky. Zamykať ich v dome nie je riešenie. Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovú, ktorej zložkou je monolaurin, ktorý má protivírusové, antibakteriálne a protiplesňové vlastnosti. Preto môžeš tvojho chlpatého kamaráta ochrániť pred infekciami a umožniť mu slobodu, ktorú potrebuje pre zdravý a pulzujúci život.

 

2. Pomáha v boji s obezitou

Má tvoj pes nejaké to kilo navyše? Psy milujú behať a objavovať svet okolo nich. Je preto veľmi deprimujúce sledovať tvojho psa, ktorý sa ledva hýbe a svojich kamarátov len bezhybne sleduje pri naháňačke. Tvojmu psovi môžeš pomôcť stratiť jeho tuk prirodzenou cestou, a zvýšiť jeho energiu tým, že mu budeš podávať trošku kokosového oleja. Na rozdiel od iných tukov, kokosový olej je transportovaný do pečene, kde je premieňaný na energiu a neukladá sa do tela vo forme tuku. Ak je tvoj pes obézny, takto schudne prirodzene a bude sa cítiť nabitý energiou a než sa nazdáš bude šprintovať po parku. Viac o psej obezite sa dočítaš v tomto článku: Obezita u psa

 

 

3. Chráni kožu

Psy patria medzi pozoruhodné stvorenia, dokážu sa prepchať cez rôzne otvory, ktoré sú oveľa menšie ako oni, niekedy sa pri ´´hádke´´ so svojím psím kamošom dokonca pobijú. Občas to vyzerá ako nevinná sranda bez následkov, ale ak na povrch začínajú vychádzať zranenia, popraskané labky a infikované škrabance či zárezy, na smiech to veru nie je. Kokosový olej poskytuje lacnú alternatívu k drahým mastičkám a antibiotikám. Má schopnosť zlepšiť obsah lipidov v koži, a zvlhčuje pokožku. Kokosový olej môže byť účinný aj pri strate srsti a jej poškodeniu. Pri aplikácii na koži, pôsobí aj proti slnečnému žiareniu a blokuje asi 20% ultrafialového žiarenia zo slnka.

 

4. Zápasí s alergiami

Ak tvoj pes trpí kožnými alergickými problémami, ako je ekzém, dermatitída alebo blchy, pravidelne mu k jedlu pridaj kokosový olej. Použitím tohto oleja môžeme alergiám často predísť a znížiť nepohodlie psíka, ktorý si často obžúva a olizuje kožu alebo labky.

Podávajte svojmu psovi len najkvalitnejšie výrobky!

Nie všetky produkty kokosového oleja na trhu majú pozitívne účinky. Nájdu sa aj také, ktorých kvalita nie je veľmi vyhovujúca. Preto sú tu tieto výrobky:

  1. Kokosový olej vyrobený špeciálne pre psov. Áno, existuje aj v takejto podobe, je 100% čistý, certifikovaný, organický, extra panenský a lisovaný za studena.
  2. Ak tvoj pes nemá rád olej, môžeš skúsiť kokosové vločky, ktoré mu primiešaš do jedla.

Ak máš obavy s podávania tejto superpotraviny tvojmu psíkovi, poraď sa so svojím veterinárom

 

Zdroj: happytailspa-blog.com

 

Aký máš názor na podávanie kokosového oleja pre tvojho psa? Zaujal ťa článok? Viac zaujímavých článkov na tému stravy pre tvojho psíka nájdeš tu: Čo psovi do misky.

 

 

Bruno ti odporúča:

Môže pes zjesť surové vajce?

Prečo psy jedia trávu?

Kurkuma - môže pomôcť tvojmu psovi v boji s rakovinou?

 

Podeľ sa o tvoju reakciu v diskusii pod týmto článkom alebo ho zdieľaj pre tvojich priateľov.  Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

   

Reklama
Zuzana - PesBruno.sk
pred 5 rokmi
Dobrý deň Lulu, určite môžete dávať psíkovi bio kokosový olej určený pre ľudí, zloženie je úplne rovnaké, ako pri ´´psích´´ kokosových olejoch. ;)
Lulu1610
pred 5 rokmi
Dobry den,
viete mi poradit,ze ci psikovi mozeme podavat aj bio kokosovy olej,ktory je kupeny v obchode?Napr. co ma Lidl ´´Bio organic virgin´´ kokosovy olej. Je lisovany za studena. Alebo treba pozerat len tie,ktore maju specialne oznacenie len pre zvierata?
Milayla
pred 8 rokmi
Dakujem velmi pekne za rychlu odpoved! :)
Zuzana - PesBruno.sk
pred 8 rokmi
Dobrý deň Milayla, pre šteniatko je odporúčaná dávka maximálne pol lyžičky na 10kg hmotnosti. Najideálnejšie je kokosový olej vmiešať do stravy, prípadne použiť aj na pokožku a labky. Pre dospelého psíka je odporúčané množstvo kokosového oleja 1 čajová lyžička na 10kg váhy.
Milayla
pred 8 rokmi
Dobry den, a ake mnozstvo denne je vhodne pri psika? Napr ja mam momentalne 3-mesacne steniatko madarskej vyzly a casto sa hryzie a oblizuje, mal uz aj jednu blsku a kliesta, toho sme sa zbavili ale to hryzkanie a oblizovanie pretrvava stale..
Blog Fórum