Môže pes zjesť surové vajce?

Čo môže psovi priniesť konzumácia surových vajec? Ak pes zje surové vajce, je to pre neho nebezpečné alebo to môže byť pre jeho zdravie prínosom? Viac o tom, či pes môže alebo nemôže zjesť vajce sa dočítaš v článku...

Môže pes zjesť surové vajce?
Zdroj foto:
47684
2
Reklama

Môže pes zjesť surové vajce?

 

Určite si neraz počul o tom, že vajcia sú výborným zdrojom bielkovín. Takisto si už videl v TV ako Rocky Balboa pred svojim tréningom pije vajcia, a tak to robí aj mnoho ďalších športovcov. (Pre mnohých je to nechutnéwink)

A tu sa nám naskytne otázka, ak vajcia prinášajú benefity ľuďom, budú vhodné aj pre našich psov?

 

Vajcia pre psov?

Existuje veľa skeptikov a odporcov, ktorí sú proti kŕmeniu psov vajcami. Hovorí sa, že konzumácia vajec prináša zvýšený cholesterol, môžu spôsobovať alergie, nesú riziko nakazenia salmonelózou a dokonca môžu spôsobiť nedostatok biotínu.

Lenže vajcia sú nabité obrovskými zásobami živín!

 

Jedno vajce obsahuje:

*Vitamíny

*Riboflavín

*Kyselinu listovú

*Vitamín B12

*Železo

*Selén

*Mastné kyseliny

*Proteín

                           

 

Vajcia sú fantastickým zdrojom proteínu, ktorý je rovnako dobrý pre tvojho psa, tak ako pre teba. Vajcia sú dokonca najúplnejším zdrojom bielkovín aký poznáme! Obsahujú všetky základné stavebné jednotky proteínových aminokyselín v tých najlepších pomeroch.

Pokiaľ máš ale obavy z cholesterolu, psy netrpia rovnakými chorobami zo zvýšeného cholesterolu ako ľudia.

V skutočnosti, cholesterol v žĺtku prispieva k zdravej a lesklej srsti.

Čo sa týka strachu z deficitu biotínu, vaječné bielky obsahujú avidín, ktorý je inhibítorom biotínu. Takže, tvoj pes by musel zjesť obrovské množstvo vajec aby tento deficit získal.

 

 

Čo je dôležitejšie: sliepka alebo vajce?

Než si kúpiš tucet vajec nezabudni zvážiť nasledovné:

*Čo kurčatá jedia?

To čo matka sliepka konzumuje, veľmi ovplyvňuje aj jej plod, čiže v tomto prípade vajce.

V dnešnej dobe sú sliepky prikrmované sójou.

A ako uvedomelý majiteľ psa určite vieš, že konzumácia sóje, môže viesť k mnohým zdravotným problémom. Sója môže vyvolať príznaky alergie u tvojho psa, reprodukčné a rastové problémy, ochorenia štítnej žľazy a pečene.

Ako teda zistiť čím boli sliepky kŕmené? V ideálnom prípade treba kupovať vajcia, ktoré sú od sliepok, ktoré sú chované vo voľnom výbehu. Alebo vajcia kupovať od lokálnych chovateľov, u ktorých sa môžeš informovať, ako a čím boli jeho sliepky kŕmené.

 *Ako sa so sliepkami zaobchádzalo?

Vedel si, že väčšina komerčne chovaných sliepok sú kŕmené geneticky modifikovaným krmivom? Čo znamená, že vajcia môžu obsahovať cudziu DNA a toxíny.

Akoby toto nebolo dosť zlé, niektorí  chovatelia aplikujú do svojich kurčiat syntetický ženský hormón estrogén, aby rýchlejšie rástli. Čím rýchlejšie tieto sliepky rastú, tým rýchlejšie sa reprodukujú a poľnohospodári majú väčší zisk. Tieto sliepky, poznačené toxickými zmenami ďalej reprodukujú a takto sú poznačení aj ich potomkovia.

Takéto vajcia určite nie sú vhodné pre tvojho psa!

Takže, ak nakupuješ vajcia či už pre seba alebo pre tvojho psa, pozri sa na obal, či sú GMO Free a z akého sú chovu.

 

Varené vajcia?

Určite sa ti zdá chutnejšie uvarené vajce, než dať svojmu psovi surové vajce, ale práve všetky živiny, ktoré vajce obsahuje pomaly zanikajú akoukoľvek tepelnou úpravou.

 

A čo salmonelóza?

Ak si stále vystrašený z toho, že by tvoj pes dostal salmonelózu, expert na psiu výživu Kymythy Schultze hovorí:

„Je veľmi nepravdepodobné, že sa salmonela nachádza vo vnútri vajíčka, ktoré nebolo prasknuté alebo inak narušené. Vedci odhadujú, že šanca, že sa baktéria salmonely nachádza vo vnútri vajíčka je asi 0,005%“.

 

Takže sa nenechaj zastrašiť, surové vajcia sú výživným a chutným zdrojom bielkovín pre tvojho psa.

Samozrejme nezabúdaj, že všetkého veľa škodí! A o pridávaní vajec do potravy tvojho psa sa môžeš poradiť aj so svojim veterinárom.

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 

Bruno ti odporúča:

Kategória - Čo psovi do misky

Kategória - Zdravie a starostlivosť

Prečo psy jedia trávu?

 

Veľa informácií o jedle pre tvojho psíka a o prírodnej potrave nájdeš aj v týchto knihách, ktoré sú súčasťou  Brunovho obchodíka:

 

 

Pridávaš do jedla svojho psa vajcia? Spozoroval si pozitívne zmeny? Tvoj názor nás zaujíma, napíš ho do diskusie pod článkom. Ak nie si zaregistrovaný, tak tak urob tu: REGISTRÁCIA. Do svojho profilu si môžeš pridať foto svojich psíkov a pochváliť sa nimi v galérii. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov.

Reklama
Michaela25
pred 6 rokmi
Pardon za preklepy, myslela som vlastná DNA
Michaela25
pred 6 rokmi
Zdravím :). Prosim pre laickú verejnosť, GMO neznamená ze ne zle! Človek uz minimálne 60 rokov konzumuje melón mrkvu petržlen, a ine zeleniny a ovocia geneticky modifikovane a s tym nema nik problem. Pre info GMO kukurica znamena napríklad ze je len odolná voči vijacke kukuricnej inak jej vládna DŇA kukurice je kukuričné. Len ma vneseny transgen ktorý nijako neovplyvňuje pôvodnú kukuricu. Ked napíšete ze GMO sója, znamena ze ma lepšiu chut a je odolnejšia voči hmyzu a skodcom. Nie ze je zlá. Je vela výskumov ohľadom tejto problematiky. Kľudne si treba pozriet stránky sciencedirect.com, webofknowledge.com, alebo pubmed.com kde je mnoho výskumníkov ktorý taketo veci testujú. Prosim ste velmi super stránka a treba overovať fakty. Nie som len tak niekto z laickej verejnosti študujem biotechnologie a aj výrobu GMO. Viem o čom hovorim. Mier ✌????
Blog Fórum