Prečo psy jedia trávu?

Hneď ako vybehneš s tvojím psom na prechádzku, napcháva sa čerstvou trávou? Prečo to preboha robí? Čuduješ sa. V tomto článku sa dozvieš viac

Prečo psy jedia trávu?
Zdroj foto: Pixabay
73993
5
Reklama

Prečo môj pes žerie trávu? Často kladená otázka.

 

Psy trávia veľa času jedením trávy. Premýšľal si už niekedy prečo je to tak? Tráva väčšinou zdobí lúky, parky a ostatné nezastavené plochy a psy k nej majú ľahký prístup.

Psy jednoducho trávu milujú!

Pravdepodobne tušia, že chlorofyl, ktorý sa v tráve nachádza má pre ne veľa zdravotných výhod. Problémom však ale ostáva to, že psy nedokážu trávu stráviť natoľko dobre, aby získali všetky benefity, ktoré by im chlorofyl mohol priniesť.

 

Aké zdravotné výhody môže našim psov priniesť chlorofyl?

Chlorofyl je zelený pigment, ktorý nájdeme vo všetkých rastlinách a riasach. Ide o veľmi dôležitú zlúčeninu vo fotosyntéze. Úžasným faktom je, že molekulárna štruktúra chlorofylu je takmer totožná s hemoglobínom, ktorý sa nachádza v červených krvinkách. Hemoglobín a chlorofyl sú totožné až na jeden atóm. Hemoglobín je zodpovedný za plnenie kyslíka do všetkých orgánov a buniek tvojho psa. Centrálnou molekulou hemoglobínu je železo a centrálnou molekulou chlorofylu v rastlinách je horčík. Keď naše psy jedia trávu (chlorofyl), pomáhajú si tým budovať zdravšiu krv, pretože pomáha dopĺňať červené krvinky.

Chlorofyl prečisťuje všetky bunky v tele psa,
*bojuje proti infekcii
*hojí rany
*buduje imunitný systém
*detoxikuje pečeň a tráviaci systém (to je hlavným dôvodom, prečo si mnoho psov s akútnymi zažívacími problémami pochutnáva na tráve)
* odstraňuje páchnuci dych
*znižuje schopnosť viazať karcinogény v pečeni a v ďalších orgánoch

 

 

Kde okrem trávy nájdeme zázračný chlorofyl?

23,7 mg chlorofylu sa nachádza v špenáte,

38 mg v petržlene

8,3 mg v zelenej fazuľke

4,8 mg v hrášku

4,1 mg v čínskej kapuste.

 

 

 

Psy to myslia so svojím telom dobre, keď jedia čerstvú trávu. No smutné je, že to robiť musia, pretože nemajú iný zdroj čerstvých zelených rastlín vo svojom okolí. Divoké psy a mačky sa ku chlorofylu dostanú z čriev ich koristi, alebo uhynutej zvery. Majú tiež vo svojom okolí obrovské množstvo zdravých voľne rastúcich zelených rastlín, na ktorých si z času na čas pochutnávajú.

Väčšina domácich psov nemôže otvoriť chladničku a zobrať si špenát, brokolicu, špargľu, hrášok, kel alebo petržlen, ktoré sú bohaté na stráviteľný chlorofyl. Preto sa v krajnom prípade rozhodnú pre trávu, ktorá tak ako išla dnu, pôjde za chvíľku aj von.

Dobrou správou je, že pre tvojho psa môžeš pripraviť stráviteľné, zdravé a chutné maškrty, ktoré obsahujú chlorofyl. Jednoducho nakrájaj aj krátko podus zeleninu spomínanú vyššie a pridaj ju psíkovi do jedla. Ak ťa však prekukne a zelenú maškrtu bude odmietať, zamaskuj mu ju do vajíčka, syra, zmiešaj s banánom, alebo ju zamraz do kocky ľadu.

 

Ostatné farby v dúhe

 

Zelená nie je jedinou farbou, ktorá poskytuje špeciálne zdravotné výhody pre tvojho psa. V skutočnosti je to celá dúha farebných potravín, ktoré obsahujú množstvo výhod pre tvojho psa. Pokiaľ k strave tvojho psa pridávaš zeleninu, získavaš pre neho výhody fytonutrientov. Fytonutrienty sú organické zlúčeniny v rastlinách, ktoré predchádzajú ochoreniam a zmierňujú ich. Farby ovocia a zeleniny označujú rôzne druhy fytonutrientov, pracujú rôzne a majú aj rôzne funkcie pre udržanie zdravého tela. Ak chceš, aby tvoj pes dostal rozmanitú škálu fytonutrientov so svojho tela, rozmanitosť stravy je preto dôležitá. Veľa psov milujú stonky brokolice a žujú ich ako surovú kosť. Jablká a čučoriedky tiež môžu jesť v surovom stave. Ale mrkva sa v surovom stave trávi veľmi zle, preto je lepšie udusiť ju alebo uvariť.

 

Tak, vysvetlili sme si prečo naše psy toľko obžúvajú ťažko stráviteľnú trávu. Robí to aj tvoj pes? Skús mu namiesto toho dať niečo z tvojej chladničky, nebude ťa to stáť veľa času a pomôžeš svojmu psovi k zdravšiemu životu.

 

 

 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 
Bruno ti odporúča:

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Tešíme sa na teba, nášho nového člena, ktorému psy nie sú ľahostajné wink

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Henrietka
pred 4 rokmi
oj veru že jedia a vyzera to divne. Lenže to pre nich nie je jedlo. Maju to skor ako zabavu :) moj ma radšej konzervy, štavnate, vonave a plna masa, kolagenu
Wanda Janda
pred 5 rokmi
našim havkáčom najviac chutia pamlsky od Brit-u :-) všetky, hlavne su pekne makkučké
Laura323
pred 5 rokmi
aké su to pamlsky prosím ťa?
Peťa šimková
pred 5 rokmi
nasa tiez jedavala travu, ale kupili sme potom pamlsky nejake specialne, a prestala s tym. asi jej nieco chybalo v strave, co sme nastastie doplnili :)
Andrea
pred 9 rokmi
naša Freya absolútne odmieta akúkoľvek zeleninu a ovocie takže som rada keď si dá sem tam aspoň tú trávu :)
Blog Fórum