10 dôvodov prečo kŕmiť tvojho psa aj zeleninou

Pridávať zeleninu psovi do misky alebo nie? Poď si prečítať, čím je rastlinná zložka dôležitá a prečo ju určite netreba vynechať v jedálničku tvojho psa.

10 dôvodov prečo kŕmiť tvojho psa aj zeleninou
Zdroj foto: Pexels
18581
Reklama

10 dôvodov prečo kŕmiť tvojho psa aj zeleninou

 

Názory na pridávanie zeleniny a ovocia do kŕmnej dávky psa sú rôzne. Niektorí veterinári tvrdia, že to nie je potrebné. Existujú tiež chovatelia, ktorí kŕmia svojich psov výlučne mäsitou stravou. Iní berú zeleninu a ovocie ako každodennú súčasť stravovania sa ich miláčikov a v neposlednom rade sa nájdu aj takí, ktorí presadzujú u psov výlučne vegetariánske metódy.

 

Čo chovateľ, to iný názor. Ktorý je však ten správny? 

 

Prečítaj si názor slávneho veterinára Dr. Iana Billinghursta, zakladateľa koncepcie BARF. Práve on zhrnul 10 skvelých dôvodov, prečo pri kŕmení nezabúdať na zeleninu a ovocie.

 

# 1 Evolúcia – Psy žerú zeleninu od nepamäti
Historicky sa psy nachádzajú niekde medzi bylinožravcami a mäsožravcami. Rozhodne nie sú ani jedno ani druhé. Ich potrava bola aj v ďalekej minulosti zložená z viacerých zložiek.

  • Psy, vlci aj dingo jedli zeleninu už stovky rokov dozadu

  • Divoké mäsožravce bežne konzumujú obsah čriev svojej koristi
  • Tiež zbierajú ovocie a iné rastlinstvo
  • Túlavé psy sa častokrát zdržujú pri skládkach
  • Moderné psy jedia zvyšky z domácností 

 

# 2 Zelenina pomáha alkalizovať organizmus
Rovnováha medzi zásaditými a kyslými zložkami v tele psa je veľmi dôležitá. Orgány ako pečeň, pankreas, žlčník, srdce či obličky pracujú lepšie v alkalickom prostredí. Príliš vysoká kyslosť spôsobuje zápaly, ktoré vedú k chronickým ochoreniam.

 

 

# 3 Široký okruh živín
Zelenina poskytuje psovi bielkoviny, tuky, sacharidy či vlákninu. A hoci by svojím obsahom živín teoreticky vedela nahradiť mäso, neodporúča sa to. Jednak množstvo zeleniny, ktoré by pes musel skonzumovať, by bolo enormné, bolo by potrebné pridať do stravy aj obilniny a strukoviny pre zabezpečenie aminokyselín. Obilniny a strukoviny však obsahujú vysoké množstvo sacharidov, ktoré vplývajú negatívne na psí organizmus. 

 

# 4 Voda
Ovocie a zelenia sú výborným zdrojom vody. Mnoho psov dnes žije v chronickej dehydratácií, čo prispieva k ochoreniam obličiek a k tvorbe močových kameňov.

 

# 5 Vitamíny
Surová zelenina poskytuje väčšinu vitamínov, vrátane:
 - vitamínov skupiny B (majú však nízky obsah B12 a B1, preto potrebujú konzumovať pečeň či vajcia)
 - vitamín C
 - vitamín A,E a K

V zelenine je málo vitamínu D a ich koža je príliš husto osrstená na to, aby si ho dokázali sami vyrábať tak, ako my ľudia. Dostatok vitamínu D sa nachádza opäť v pečeni.

 

# 6 Minerály
Tmavá listová zelenina obsahuje minerály ako vápnik, draslík a horčík. Morské riasy sú tiež skvelým zdrojom minerálov. 

 

# 7 Omega-3
Trávy a riasy obsahujú veľké množstvo esenciálnych mastných kyselín, sú tiež bohaté na omega-3. Tie znižujú výskyt kyselín a podporujú funkciu mozgu a centrálneho nervového systému. Tiež dýchanie, krvný obeh, trávenie, podporujú imunitu a reprodukciu.

 

# 8 Výživné látky nachádzajúce sa len v rastlinách
Enzýmy, antioxidanty a protizápalové molekuly. Majú antivírusové, protiplesňové, antibakteriálne, protičervové, protistarnúce a čo je najdôležitejšie, tak aj protirakovinové účinky.

Enzýmy – pomáhajú pri trávení.
Antioxidanty – chránia pred voľnými radikálmi (nestabilné molekuly, ktoré sú hlavnou príčinou starnutia)
Protizápalové molekuly – nachádzajú sa napr v kurkume alebo vo všetkých druhoch bobúľ.

 

 

# 9 Vláknina
Rastlinné vlákna sú omnoho zdravšie ako vláknina z obilnín. Zelenina obsahuje rozpustnú vlákninu, ktorá je v hrubom čreve štiepená mikroorganizmami. Nerozpustná vláknina prechádza cez hrubé črevo von, čím čistí tráviacu sústavu psa. Vláknina je dôležitá najmä u starších psov, a to v liečbe a prevencií degeneratívnych ochorení.

 

# 10 Zelenina lieči
Je dokázané, že zelenina pomáha pri liečbe degeneratívnych ochorení, tiež je nápomocná pri liečbe tak závažných ochorení ako je rakovina či ochorenie obličiek.

 

 

 

Ako správne kŕmiť zeleninou?
 

Zeleninu je možné pridávať do stravy približne od šiestich týždňov života psov. Využiť môžeš aktuálnu sezónnu zeleninu. Dôležité je aby bola surová a posekaná, inak ju pes nestrávi.
Ovocie musí byť skrmované zrelé, aby nespôsobilo hnačky. Je potrebné dávať pozor na tvrdé kôstky, ktoré spôsobujú upchatie. Diabetické psy by mali prijímať len obmedzené množstvo ovocia.
 
Dr. Bilinghurst hovorí, že nie je bezpodmienečne nutné kŕmiť psa zeleninou či ovocím. Avšak doplňuje, že existuje mnoho životných etáp alebo zdravotných stavov, kedy konzumácia rastlinného materiálu môže mať významné výhody.


 

Zdroj: http://www.dogsnaturallymagazine.com

 

Bruno ti odporúča:

BARF – Koľko čoho vložiť do misky svojmu psovi

Tipy na cestovanie s tvojím chlpáčom, ktorý sa stravuje surovým jedlom (BARF)

Zdravé chipsy a navyše pre psov?

Parohy pre psov – Čo by si mal vedieť predtým, ako ich dáš obžúvať svojmu psovi?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum