Tipy na cestovanie s tvojím chlpáčom, ktorý sa stravuje surovým jedlom (BARF)

Cestovanie so surovou psou stravou zaberie trochu predčasného plánovania a príprav. No nie je to také zastrašujúce, aby si sa musel prichyľovať ku granulám. Tu je pár tipov ako si uľahčiť cestovanie so psíkom, ktorý sa stravuje surovou stravou.

Tipy na cestovanie s tvojím chlpáčom, ktorý sa stravuje surovým jedlom (BARF)
Zdroj foto:
7509
Reklama

BARF a cestovanie so psom

 

Pokiaľ spolu so svojím chlpáčom plánuješ vyraziť na cesty, dávame ti niekoľko tipov, ako sa ubezpečiť, že si všetci rovnako skvelo výlet užijete!

 

VÝBER CHLADIČA

Odporúčame plastový chladič na kolieskach kvôli jednoduchšej mobilite a baleniu. Pre výpočet veľkosti chladiča si jednoducho množstvo gramov (alebo balení), ktoré potrebuje chlpáč na 1 deň, vynásobíme počtom dní, ktoré strávime na dovolenke.

(Príklad: náš rotvajler zje priemerne 1 300 g a náš miniatúrny bulteriér 220 g za deň. Zvyčajne cestujú  od 4 až do 5 dní. Všetko sa nám to zmestí do 60-litrového chladiča. Pokiaľ ale cestujeme už na dlhšie, pribalíme jeden chladič navyše.) 

 

Balíme to skutočne natesno! Nezabúdaj, že zmrazené potraviny pôsobia ako ľad, ktorý priestor maximalizuje. 

 

PLNENIE CHLADIČA

Hneď ako máš jedlo pripravené, rozdeľ ho na jednotlivé porcie do samostatných vrecúšok. Ideálne sú priehľadné uzatvárateľné (zipsovacie) vrecká. Tak sa dá jedlo jednoducho formovať do rôznych tvarov a zmestíš tak do chladiča maximum. Keď už máš teda jedlo pripravené, natlač ho na spodok vrecka, vypusť všetok zbytočný vzduch, vrecko utesni a odstávajúcu časť zviň okolo jedla podobne, ako keď balíme burrito smiley. Po zabalení a zrolovaní vrecúšok s jedlom to všetko vlož do mrazničky a daj zamraziť.

Pokiaľ máš dvoch a viac psíkov, ktorí však majú odlišnú stravu (napr. naša bulteriérka má potravinovú alergiu) práve priehľadné vrecká ti pomôžu rýchlo identifikovať, ktoré jedlo je určené pre koho. 

 

 

 

Po zmrazení všetkých porcií jedla prichádza čas na ukladanie jedla do chladiča. 

 

Mrazené jedlo ukladaj radšej vertikálne ako pozdĺžne, uskladníš tak priestorovo viac, a navyše hneď po otvorení chladiča uvidíš, kde sa čo nachádza. Vrchná vrstva v chladiči by mala obsahovať jedlo na prvé dva dni. Tak a teraz, keď je už chladič plný jedla, vyplníš už len medzierky medzi ním kúskami ľadu. 


Je dôležité, aby si chladič vyplnil úplne a natesno. Vrecká zmrazených potravín pôsobia ako veľké ľadové kusy, ktoré ostávajú zmrazené oveľa dlhšie ako malé kocky ľadu. No aj tie tu zohrávajú veľkú úlohu, pretože vzduchové medzery zachytávajú teplo, ktoré spôsobuje rýchlejšie rozmrazenie. A v prípade, že chladič nezaplníš jedlom úplne, väčšie medzery medzi jedlom môžeš vyplniť vrecúškami alebo plastovou fľašou so zamrznutou vodou. Čím väčší objem, tým pomalšie sa topí. 

 

Ak spolu so štvornohým kamarátom cestujete alebo kempujete v horúcom alebo vlhkom počasí, dno, boky a hornú časť chladiča môžeš olemovať hliníkovou bublinkovou fóliou. Tá sa dá kúpiť v obchodoch pre domácich majstrov. Túto fóliu nakrájame na obdĺžniky, aby sa do chladiča pekne zmestila. 

 

DOPLNKY

Všetky chutné doplnky tiež zabalíme do sklenených alebo plastových nádob a uložíme do batohu. Nepridávame medzi ostatné zmrazené jedlo, aby chladom nestratili svoju účinnosť. Pribalíme si tiež odmerkové lyžice, maškrty (sušené ovocie alebo dehydrované mäsko), hračky, niečo na žuvanie a taštičku prvej pomoci pre zvieratá

 

 

CESTOVATEĽSKÉ MOŽNOSTI

Cestujeme s priateľmi

Ak cestuješ so svojimi priateľmi, môžete sa podeliť aj o jeden chladič. Je dobré sa pred cestou opýtať. Ušetríte tak čas aj miesto. Pokiaľ nemajú vo svojom chladiči dostatok miesta, aspoň budeš vedieť, že si máš zabaliť aj ten svoj. 

 

Kŕmime komerčnou raw stravou

Počas svojej cesty si nájdeš predajcov surovej stravy a podľa toho si naplánuješ a ľahšie odhadneš, kedy budeš musieť kúpiť viac stravy. Tento spôsob funguje skvele, pokiaľ máš v aute obmedzený priestor. Teda ti stačí pribaliť menší chladič na ukladanie potravín do ďalšieho nákupu. Väčšinou práve psíky, ktoré sú zvyknuté jesť surovú stravu doma, tolerujú aj komerčné raw potraviny počas cesty. 

 

Čerstvé potraviny z obchodov s potravinami

Toto je takisto výborná voľba, pokiaľ chceš svojho psíka počas dovolenky kŕmiť vždy čerstvou stravou. Či už si vyberieš kuracie, alebo morčacie krídla, štvrte stehien alebo rovno celé kurča – všetko sú to proteíny, ktoré tvoj psík miluje! Ak kŕmiš zeleninou, v prípade, že máš počas dovolenky možnosť uvariť ju, je to pre chlpáča ľahšie stráviteľné. No platí všeobecné pravidlo, že keď sú čerstvé potraviny uložené v chladiči, v najlepšom prípade vydržia do 3 dní. V závislosti od surovej stravy, ktorú tvoj psík zbožňuje, môže byť niekedy aj 3 dni veľa, pokiaľ je len chladená a nie mrazená. 

 

Sušenie surovej stravy za mrazu

Nazýva sa to aj lyofilizácia, ktorá sa považuje za najšetrnejší postup sušenia potravín. Tie si pritom  zachovávajú väčšinu svojich pôvodných vlastností, ako je farba, tvar, vitamíny, nutričné hodnoty. Dobrá voľba, ktorú dobre znáša väčšina psíkov, ktorí sa stravujú surovou stravou. V dôsledku hydratačného procesu nám postačí menšie množstvo raw stravy. 

 

Tak verím, že ti tento článok uľahčil plánovanie spoločnej dovolenky so psíkom. Spolu s Brunom prajeme peknú dovolenku! smiley

 

(Ešte nekŕmiš svojho psíka surovou stravou, ale chceš sa o tom dozvedieť viac? Čo to vlastne je a aké benefity to tvojmu chlpáčovi prináša, sa dozvieš TU: 1. časť o kŕmení psa prirodzenou stravou – Barf.)


Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 

 

Bruno Ti odporúča:

BARF

BARF - Mýty o kŕmení psa čerstvou stravou

Žuvacia "kosť" pre psa môže zabíjať

Môže pes zjesť jahody?

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

Prečo je podávanie "ľudskej" stravy pre psa tak dôležité?

 

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Reklama
Blog Fórum