BARF – Mýty o kŕmení psa čerstvou potravou

Rozhodol si sa kŕmiť svojho psa surovou stravou? Hlavou ti ale stále vŕtajú pochybnosti? Veď kamaráti vraveli, že pes nesmie nikdy ochutnať čerstvé mäso a krv, lebo bude agresívny! Napadnú ho paraziti, kosti sa mu zapichnú do krku...Čítaj ďalej

BARF – Mýty o kŕmení psa čerstvou potravou
Zdroj foto:
14201
1
Reklama

2. BARF- Najčastejšie mýty o kŕmení prirodzenou stravou

 

1. Nebezpečný zabijak

Najčastejší mýtus s ktorým sa stretávam je ten, že keď pes ochutná krv alebo zožerie surové mäso, premení sa na zabijaka. Aj keď musím uznať, že sa to začína zlepšovať, stále sa stretávam s vystrašeným pohľadom ľudí, ktorým poviem, že kŕmim psa surovým mäsom. Ako dôkaz poslúžim ja a mnoho ďalších ľudí ktorý kŕmia BARFOM a stále žijeme wink

 

2. Kosti sú nebezpečné

Tu treba rozdeliť kosti na surové a tepelne upravené. Kosti surové patria medzi prirodzenú psiu potravu a nebezpečné nie sú. Naproti tomu kosti tepelne upravené, teda varené alebo pečené zmenia svoje vlastnosti, stvrdnú a lámu sa na ostré kúsky, ktoré môžu psovi ublížiť. Obzvlášť tenké a ostré kostičky, ktoré majú zajace a hydina.

Stále sa ti nezdá ako môže pes zjesť ostrú kosť a nič sa mu nestane?

Dôvodom je ihlový reflex. Pes pri jedení kosť zabalí do slín a tým zabráni poškodeniu krku. V prípade kontaktu ostrého predmetu so stenou čreva či žalúdka stena uhne a otočí predmet tupo časťou vpred. Tento reflex je vrodený, ale pokiaľ sa nepoužíva môže časom vymiznúť.

 

3. Pri kŕmení mäsom psa napadnú ochorenia a parazity

Keďže je pes mäsožravec, tak je jeho organizmus na trávenie mäsa úplne prispôsobený. Vďaka tráviacim enzýmom a pH v žalúdku si psí organizmus poradí so zničením prípadných parazitov. Samozrejme, netreba sa na to spoliehať. Mäso kupuj z kontrolovaných zdrojov, premrazuj, správne skladuj, správne rozmrazuj a riziko nakazenia je úplne minimálne. Dokonca menšie ako v prípade, že pes ktorý je na grauliach a nemá taký trénovaný žalúdok, niečo zožerie von, bez tvojho dohľadu.

 

4. Psi budú chcieť kvôli surovej strave zožrať ostatné zvieratá v dome

Z praxe je dokázané že správanie k ostatným zvieratám je vec výcviku. Ani lovecké psy neprejavujú žiadne zmeny voči postreleným zvieratám, ani domáce psy pokiaľ mali dobrý vzťah s ostatnými zvieratami svoje správanie na základe stravy nezmenili.

 

 

 

5.Surová strava je drahá

V dnešnej dobe je mnoho firiem, ktoré sa špecializujú na predaj kŕmneho mäsa, kde je tá cena oveľa nižšia ako pri mäse, ktoré si bežne kupuješ. Keďže psy sa nemajú kŕmiť výlučne svalovinou, dá sa samozrejme dohodnúť aj s mäsiarom aby nejaké „zbytky“ odložil bokom. V porovnaní cena a kvalita je cena pri BARFe maximálne rovnaká, ale konkrétne v mojom prípade oveľa nižšia.

 

6. Surová strava je časovo náročná

Ďalší mýtus s ktorým sa najčastejšie stretávam.  Samozrejme, nie je to také rýchle ako nasypať granule do misky, ale žiadna katastrofa to určite nie je. Stačí si nájsť dobrý systém. Mäso si dobre naporcovať, nechať včas rozmraziť a samotnú prípravu večere zvládneš do pol minúty.

 

7. Po mliečnych výrobkoch pes prerastie

Mliečne výrobky obsahujú veľa vápnika, ten je dobrý na kosti a môj pes potom  veeeeľmi vyrastie. A teda, keď chcem mať veľkého  psa tak dávam šteniatku veľa jogurtov a keď malého tak málo.

 Žiaľ, nie je to také jednoduché. Veľkosť je daná genetikou a nie papaním jogurtov a pitím mliečka.

 

8. Surovú stravu neviem tak dobre vyvážiť a môj pes potom môže mať zdravotné problémy

Každý pes je jedinečný, ak sa chceme baviť o vyváženej kŕmnej dávke, tak potom neexistuje dokonalý recept pre každého psa, ale skôr recept pre jednotlivca. A v tom má BARF určite výhodu, pretože potravu dokážeme prispôsobiť aktuálnym potrebám.

A ruku na srdce, vieš čo obsahujú granule, ktoré máš teraz doma? Vieš aké konkrétne hodnoty majú obsahovať  aby vyhovovali tvojmu psovi v aktuálnom období?

Predtým ako s BARFOM začneš, je dobré si o tomto spôsobe kŕmenia naštudovať. Veľa informácií nájdeš aj na našej stránke v časti Čo psovi do misky, kde budú pribúdať články aj o barfovaní a samozrejme v Brunovom obchodíku z ktorého ti odporúčam hlavne knižky BARF - krmeni psa prirozenou stravou a BARF - otazky a odpovedi. Tieto knižky by určite nemali chýbať u žiadneho BARFistu. Nájdeš tam kompletný návod ako začať a samozrejme aj veľa rád a receptov.

 

 

 

Bruno Ti odporúča:

BARF

BARF - Koľko čoho vložiť do misky svojmu psovi

Žuvacia "kosť" pre psa môže zabíjať

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

Prečo je podávanie "ľudskej" stravy pre psa tak dôležité?

 

Ak nie si zaregistrovaný, tak tak urob tu: REGISTRÁCIA. Do svojho profilu si môžeš pridať foto svojich psíkov a pochváliť sa nimi v galérii. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Reklama
Kyyyra
pred 5 rokmi
my tiez krmime cerstvou potravou a kombinujeme s masovym pate brit monoprotein lebo je makksie a stavnatejsie
Blog Fórum