Prečo je podávanie „ľudskej stravy“ pre psa tak dôležité?

V dnešnej dobe až 96% majiteľov domácich zvierat na celom svete používa sušené komerčné krmivá. Z týchto 96% drvivá väčšina ľudí verí, že sušené komerčné krmivá sú skutočne to, čo ich psy potrebujú a nikdy by nezačali uvažovať nad inou stravou

Prečo je podávanie „ľudskej stravy“ pre psa tak dôležité?
Zdroj foto:
47318
2
Reklama

Prečo je podávanie „ľudskej stravy“ pre psa tak dôležité?

 

V dnešnej dobe až 96% majiteľov domácich zvierat na celom svete používa sušené komerčné krmivá. Z týchto 96% drvivá väčšina ľudí verí, že sušené komerčné krmivá sú skutočne to, čo ich miláčikovia potrebujú a nikdy by nezačali uvažovať nad výhodami „ľudského jedla“. ( Ľudské jedlo v tomto ponímaní chápeme ako čistý zdroj proteínov vo forme mäsa a niektoré organické rastlinné hmoty, žiadne pivo a nachos wink ).

 

Existuje mnoho dôvodov, prečo majitelia zvierat uvažujú práve takto. Tým najväčším dôvodom sa zdá byť existujúca 50-ročná fáma, ktorá sa neustále šíri.

 

Počul si už o tom, že: „dávať svojmu psovi zvyšky jedla zo stola je zlé“?

 

Ako a kedy táto nezmyselná fáma vznikla?

Keď sa vrátime v čase, výskum ukázal, že krátko po tom, čo sa začalo spracovávanie krmív pre domáce zvieratá, výrobcovia museli vynaložiť veľmi veľa úsilia na to, aby presvedčili majiteľov zvierat o prechode potravín z ich chladničiek na ich komerčné krmivá.

V roku 1964 sa odvetvie na výrobu krmív pre zvieratá spojilo s veľkou marketingovou skupinou a začala tak jedna z najvplyvnejších kampaní vo svete domácich zvierat s heslom: „Preč so všetkými zvyškami jedla zo stola v miske vášho domáceho miláčika“.

Prostredníctvom tisícok novín, magazínov a spravodajských staníc bola verejnosť varovaná pred nebezpečenstvom zvyškov jedla alebo „ľudskej potravy“ a dôležitosť kládla práve kŕmeniu spracovaným komerčným krmivom pre domáce zvieratá. A práve tu táto obrovská klamlivá kampaň začala!

Táto šikovne vymyslená kampaň bola natoľko pôsobivá, že aj teraz po 50 rokoch tomu ľudia stále veria a majú strach zo všetkého, čo výlučne nie je označené ako jedlo pre domáce zvieratá.

 

 

Je teda dobré podávať svojmu psovi výhradne suché granule?

Nie, podľa výskumov to správne nie je. Najmä ak sa pozrieme na rakovinu, ktorú má 1 z 2 psov nad 10 rokov!

V štúdii, ktorá sa uskutočnila v roku 2005 na Univerzite Purdue na škótskom teriérovi, výsledky ukázali, že pridanie čerstvej zeleniny do suchých granúl skutočne zabránilo a/alebo spomalilo rozvoj prechodných karcinogénnych buniek (rakovine močového mechúra).

V tejto štúdii psy jedli sušenú komerčnú stravu, zatiaľ čo niektoré dostali zmiešanú zmes zeleniny najmenej trikrát týždenne. Keď štúdia dospela k záveru, podľa výskumníkov dospeli k šokujúcim výsledkom.

 

Tu je to, čo zistili:

U psov, ktoré jedli rôznu zelenú a listovú zeleninu, ako napríklad brokolicu, sa znížilo riziko vzniku rakoviny močového mechúra o 90% a u psov, ktoré jedli zeleninu ako napríklad mrkva sa toto riziko znížilo o 70%.

Skutočne! Už obyčajná mrkva dopomáha zničiť potenciál rakoviny!

Naše psy sú jednoznačne mäsožravcami, takže na prvom mieste by mali prijímať čisté mäsové zdroje bielkovín.

Takže ak ťa ani tento „benefit znižujúci rakovinu“ dostatočne nepresvedčil pridať nejaké tie „ľudské“ čerstvé potraviny do misky tvojho štvornohého kamaráta, možno by sme sa mali zamyslieť nad tým, aké hrozné by bolo, kebyže by sme celý život museli jesť len suché spracované potraviny! 

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 

BRUNO UPOZORŇUJE!

Cieľom článku nie je to, aby ste svojich psích kamarátov kŕmili zvyškami od stola. Varené ľudské jedlo ktoré poznáme z bežných slovenských domácností nie je pre psa vhodné ako dennodenná strava.  Okrem tzv. zakázaného ovocia sa v našich jedlách nachádza veľa korenín a iných prísad, ktoré môžu psovi uškodiť. Cieľom bolo poukázať na výsledky, dosiahnuté pridaním zeleniny, ovocia a čerstvého mäsa do psieho jedálnička.

Tento článok bol prekladaný z originálu, ktorého autor je Rodney Habib, ktorý je označovaný ako "Jamie Oliver, v oblasti stravy pre domáce zvieratá" je to úspešný a oceňovaný blogger, ktorý v súčasnosti natáča seriál pre Animal Planet, so zameraním na psiu obezitu. Okrem toho cestuje po celom svete a zhromažďuje aktuálne dáta zo zvieracieho priemyslu a delí sa o ne s verejnosťou.

 

 

Bruno Ti odporúča:

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Žuvacia "kosť" pre psa môže zabíjať

Môže pes zjesť jahody?

5 dôvodov, prečo je zázvor prospešný pre tvojho psa

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

 

Podeľ sa o tvoje skúsenosti v diskusii pod článkom. Stačí sa len zaregistrovať tuTvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU! Tešíme sa na tvoj príspevok wink

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Trixie3
pred 5 rokmi
my nasmu labikovi davame z ludskej stravy len varenu zeleninu z kuracieho vyvaru a to mrkvu inak krmime konzervami s pate brit monoprotein a nemame ziadne problemy a dokonca aj ked je to labrador a tie maju sklon k nadvahe, tak nas je postavou tip top
heky
pred 7 rokmi
My nasej fenke (ma 14 mesiacocv) davame aj granule, aj psie konzervy ale aj dostava "ludsku potravu" - polievku, zeleninu, masko, ryzu cestoviny... Zboznuje mrkvu, kalerab, karfiol - skratka vsetku zeleninu ci uz varenu alebo surovu aj ovocie ma rada. Mozem povedat, ze ma pestru stravu a zatial sme nezistili, ze by jej to dako skodilo
Blog Fórum