5 dôvodov, prečo je ZÁZVOR prospešný pre tvojho psa

Pes a zázvor? Áno! Zázvor môže tvojmu psovi pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Liečivá schopnosť zázvoru pri žalúdočných nevoľnostiach je pravdepodobne jedna z najznámejších akú poznáme. Ale to nie je zďaleka všetko s čím dokáže zázvor pomôcť.

5 dôvodov, prečo je ZÁZVOR prospešný pre tvojho psa
Zdroj foto:
31834
Reklama

 5 dôvodov, prečo je ZÁZVOR prospešný pre tvojho psa

 

Tiež si sa niekedy prichytil pri tom, že pri bolesti žalúdka máš obrovskú chuť siahnuť po niečom zázvorovom? Alebo si nachladnutý, vreckovky míňaš jednu za druhou a máš neskutočnú chuť na horúci zázvorový nápoj, ktorý ihneď skrotí tvoju chorobu?

 

Čo je na tom zázvore také skvelé?

Koreň zázvoru bol používaný ako korenie a liek v ázijských, arabských aj v indických krajinách už pred tisícami rokov.  Liečivá schopnosť zázvoru pri žalúdočných nevoľnostiach je pravdepodobne jedna z najznámejších akú poznáme. Ale to nie je zďaleka všetko s čím dokáže zázvor pomôcť.

Z tohto dôvodu sa odporúča zaradenie zázvoru do stravy spoločenských zvierat – teda aj našich psíkov. Pre špecifické ochorenia a problémy, ale aj pre všeobecné udržanie zdravia psa. 

Tu je 5 dôvodov, pre ktoré je prospešné zaradiť zázvor do jedálnička tvojho psa:

 

Nevoľnosť

Existuje mnoho príčin, prečo má pes problémy s nevoľnosťou a vracaním. Žeby sa cítil trochu pod psa? Má problémy pri cestovaní? Alebo podstupuje liečbu rakoviny? Nech je už dôvod nevoľnosti akýkoľvek, je tu veľká šanca, že čerstvý zázvor alebo dokonca práškové korenie môže pomôcť. Preto je najlepšie mať zázvor vždy poruke, keď máš podozrenie, že tvoj pes má podráždený žalúdok. Ak býva psovi zle počas cesty autom, daj mu zázvor približne 30 minút pred tým, než sadnete do auta.

 

Nadúvanie

Torzia žalúdka (nadúvanie) je život ohrozujúci stav, spravidla u väčších plemien. Je to stav, kedy je žalúdok psa preplnený jedlom alebo nahromadenými plynmi, ktoré pretočia žalúdok. Hoci presná príčina nebola vedecky potvrdená, existuje mnoho rizikových faktorov. V tomto prípade podávanie zázvoru môže zmierňovať nadúvanie. Stimuluje pohyblivosť žalúdka a urýchľuje jeho vyprázdnenie.

 

 

 

 

Artritída

Vzhľadom k tomu, že je artiritída zápalové ochorenie a zázvor má prírodné protizápalové účinky, zaraď ho do stravy tvojho psa. Pokiaľ psík trpí zápalom kĺbov, podanie zázvoru mu môže poskytnúť úľavu od bolesti.

 

Rakovina

Áno, zázvor má preukázané liečivé schopnosti aj v boji proti rakovine. Podľa Demiana Dresslera, DVM, v dogcancerblog.com, jedna štúdia ukázala, že zázvor by mohol spomaliť tempo rastu rakoviny prsníka u myší; zatiaľ čo iné štúdie ukázali, že zázvor môže zabiť bunky lymfosarkómu v skúmavke! Navyše, keďže zápal zohráva veľkú úlohu v priebehu rakoviny, protizápalové vlastnosti zázvoru prídu v liečbe vhod. A pretože rakovina a oslabený imunitný systém idú zvyčajne ruka v ruke, ďalším plusom zázvoru je jeho schopnosť posilniť oslabenú imunitu.

 

Dirofilarióza

Dirofilarióza je jedným z tých ochorení, ktoré tvoj pes ozaj nechce dostať. Konvenčné možnosti liečby sú riskantné a zložité. Ale bežné možnosti prevencie sú tiež plné chemikálií a rizík. Malú útechu však poskytuje jedna štúdia, ktorá dokázala , že je veľmi sľubné používať zázvor na liečbu dirofilariózy u psov. Zníženie koncentrácie larvy vlasovca psieho v rozmedzí od 83-98 % infikovaných psov, ktorý boli liečení zázvorom.

 

Ako zázvor používať?

Zázvor je možné zaobstarať si v rôznych formách, vrátane prášku, kapsule, tinktúry, čaju a surového koreňa.

Ak chceš použiť čerstvý koreň, musíš ho očistiť od šupky a najemno nastrúhať. 

¼ čajovej lyžičky pre miniatúrne plemená

½ čajovej lyžičky pre plemená do 15 kg

¾ čajovej lyžičky pre väčšie psy.

Najlepšie je ho zamiešať do potravy. Vždy začni pomaly a samozrejme sa poraď so svojím veterinárom, ak si nie si istý v správnom dávkovaní.

 

 

UPOZORNENIE

Zázvor môže spôsobiť riedenie krvi, preto sa mu treba vyhnúť, pokiaľ je pes po operácii, alebo pôjde vykonávať nejakú náročnú aktivitu. Môže znížiť hladinu cukru v krvi a krvný tlak, takže sa poraď so svojím veterinárom či pes nemá cukrovku, nejaký druh srdcového ochorenia, pokiaľ je tvoj pes gravidný, alebo užíva nejaké lieky.

 

 

Foto: Pixabay

 

Zdroj: Dogs Naturally Magazine  Titulná foto: Pixabay

 

Bruno ti odporúča:

Prečo psy jedia trávu

Môže pes zjesť surové vajce?

Kokosový olej - liek pre tvojho psa

Môže pes zjesť jahody?

Zakázané ovocie

Kurkuma - môže pomôcť tvojmu psovi v boji s rakovinou?

 

 

 

Pridávaš aj ty zázvor do misky tvojho psa alebo sa chceš o zázvore dozvedieť viac? Neváhaj a pridaj sa do diskusie v našom fóre »»»

 

Ak nie si zaregistrovaný, tak tak urob tu: REGISTRÁCIA. Do svojho profilu si môžeš pridať foto svojich psíkov a pochváliť sa nimi v galérii. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum