BARF

Surová strava psom jednoducho chutí, navyše vždy vieme, čo do misky svojho psa dávame. Pri barfe je potrava vždy čerstvá, smozrejme to záleží len na nás. BARF výrazne pomáha v boji s obezitou, ktorá je u psov šokujúco rozšírená, vďaka nesprávnemu kŕmeniu

BARF
Zdroj foto:
13143
Reklama

1. časť o kŕmení psa prirodzenou stravou - BARF

 

4x BARF:

Bones And Raw Food (kosti a surová strava) 

Born Again Raw Feeders (znovuzrodená surová potrava) 

Biologisch Artgerechtes Rohes Futter (kŕmenie čerstvou surovou stravou)​ 

Biologically Appropriate Raw Foods (biologicky vhodná surová potrava)

 

Najviac sa mi však páči pomenovanie „kŕmenie psa prirodzenou stravou“.

Prirodzenou preto, lebo podobným spôsobom sa živili psy od svojho vzniku a aj potom, ako sa dali dokopy s nami, ľuďmi.

Éra suchých a umelých krmív nastala len niekedy okolo roku 1964.

Vďaka masívnej reklamnej kampani, sa podarilo presvedčiť vyše 95% ľudí na celom svete o tom, že psy sa majú kŕmiť výlučne touto umelou stravou. A že len táto umelá strava dokáže zabezpečiť pre psa všetky potrebné živiny a dokonca, že ak nekŕmime touto umelou stravou, tak hazardujeme so životom svojho psieho kamaráta.

Dokonca som počul aj také názory, že psy sú už na priemyselnú stravu naučené a nie sú zvyknuté jesť prirodzenú stravu. Keď si ale zoberieme, že granule fungujú na našom trhu len niekoľko desiatok rokov, tak to pri desať tisíckach rokov vyznieva ako pokus o vtip.

Tento článok ale nemá byť o porovnávaní spôsobov kŕmenia, ani o vyzdvihovaní BARFu nad ostatnými. Len pre doplnenie uvediem, že sa nájdu aj vynikajúce umelé krmivá, problém je ale ten, že ľudia sú naučení pozerať na cenu a nie na kvalitu. A potom svojich psích miláčikov kŕmia „odpadom“. Ale vráťme sa späť ku BARFU.

 

 

Barfujeme

Mäso

Pretože je pes mäsožravec, základ jeho potravy by malo tvoriť mäso, konkrétne by malo tvoriť okolo 55% kŕmnej dávky. Patria sem okrem svaloviny aj šľachy, chrupavky a rôzne vnútornosti.

 

Kosti

Ďalšia dôležitá súčasť potravy sú kosti. Je to neoddeliteľná súčasť psej potravy a dopĺňajú kŕmnu dávku o 25%.

 

POZOR!

Kosti nikdy nepodávame tepelne upravované!!!

 

POZOR!

S kosťami nenechávame nikdy psa samého.

 

Prílohy

Prílohy tvoria 20% kŕmnej dávky. Prílohu môže tvoriť ovocie, zelenina, rôzne bylinky, ale aj rôzne obilniny. Keďže sa v prírode dostane pes ku zelenine len zo žalúdka svojej obete, tak je surová zeleniena a ovocie pre neho ťažšie stráviteľná. Preto je nutné ju mu mierne upraviť. Premraziť, posekať alebo spariť.

 

Náš Bruno je na BARFe už od svojich 2 mesiacov a je šťastný a hlavne  zdravý, čo ukázali aj jeho krvné testy.

 

Výhody kŕmenia psa prirodzenou stravou

Surová strava psom jednoduchu chutí, navyše vždy vieme, čo do misky svojho psa dávame, žiadne konzervačné látky a tajné prímesi uvedené pod cudzími názvami nehrozia. Pri barfe je potrava VŽDY čerstvá, smozrejme to záleží len na nás. BARF výrazne pomáha v boji s obezitou, ktorá je u psov šokujúco rozšírená, vďaka nesprávnemu kŕmeniu a dávkam. Obrovské zdravotné výhody pre nášho psa - pevné svaly, posilnený imunitný systém, krásna zdravá a lesklá srsť, takmer žiadny zubný kameň. To ani z ďaleka nie je všetko. 

 

Predtým ako s BARFOM začneš, je dobré si o tomto spôsobe kŕmenia naštudovať. Veľa informácií nájdeš aj na našej stránke v časti Čo psovi do misky, kde budú pribúdať články aj o barfovaní a samozrejme v Brunovom obchodíku, z ktorého ti odporúčam hlavne knižky BARF - krmeni psa prirozenou stravou a BARF - otazky a odpovedi. Tieto knižky by určite nemali chýbať u žiadneho BARFistu. Nájdeš tam kompletný návod ako začať a samozrejme aj veľa rád a receptov.

 

 

Bruno Ti odporúča:

BARF - Koľko čoho vložiť do misky svojmu psovi

BARF - Mýty o kŕmení psa čerstvou potravou

Žuvacia "kosť" pre psa môže zabíjať

5 dôvodov, prečo je zázvor prospešný pre tvojho psa

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

 

Ak nie si zaregistrovaný, tak tak urob tu: REGISTRÁCIA. Do svojho profilu si môžeš pridať foto svojich psíkov a pochváliť sa nimi v galérii. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov:

Pavel Lipták
Pavel Lipták
Zakladateľ portálu PesBruno.sk. Autor mnohých článkov a príručky 2 jednoduché návody. Aby váš pes neťahal na vodítku, ktorú si môžete zadarmo stiahnuť na našej stránke.
Reklama
Blog Fórum