Obézne psy zomierajú skôr!

Byť tučným sa dnes nenosí. Nie je to ani zdravé, ani pekné. To isté platí aj pre naše psy. V článku sa dočítaš, kedy sa pes stáva obéznym, a ako tomu predísť.

Obézne psy zomierajú skôr!
7232
Reklama

Obézne psy zomierajú skôr!

 

Je všeobecne jasné, že psy trpiace nadváhou majú znížený nielen životný komfort, ale taktiež častejšie trpia rôznymi ochoreniami. Psy s nadváhou sú už tie, ktorých hmotnosť je vyššia o 10 až 19%. Za obézne psy sa považujú tie, ktoré sú ťažšie o 20 a viac percent.

 

To znamená, že ak ideálna váha labradora je 30 kg, jeho nadváha začína pri 33 kilách a obéznym sa stáva približne pri 36 kilách. Takto vysoká váha je pre organizmus samozrejme škodlivá.

 

Čím trpí pes s nadváhou?

Život obéznych psov sa oproti psom s ideálnom telesnou hmotnosťou môže skrátiť až o 2 roky. A nielen to. Ich kvalita života taktiež značne trpí. Psy s nadváhou sú náchylné na ťažkosti s dýchaním, bolesti kĺbov, rýchlejšie sa unavia, a tiež horšie zvládajú letné horúce obdobie. Tučné psy majú zníženú schopnosť bojovať s infekciami, najmä vírusového pôvodu.

 

Podávanie väčšieho množstva nezdravého jedla (vyšší prísun kalórií) spolu so zníženým alebo dokonca žiadnym pohybom, môže tvojho psa vážne zdravotne ohroziť.

 

Ako zistíš, či je tvoj pes obézny?

  • Pri pohľade na psa zhora, by mal mať pes zreteľný pás. To znamená, že smerom ku koncu tela by sa mal hrudný kôš mierne zužovať.

  • Na profile by mal hrudník ležať nižšie ako samotné brucho.

  • Ak psa pohladíš, pod rukou by si mal cítiť rebrá. Avšak pozor! Neznamená to, že by v kľudovom režime mali byť zreteľne viditeľné voľným okom.

 

 

 

 

Ako môžeš pomôcť psovi schudnúť nadbytočné kilá?

  • V prvom rade je dobré, ak sa poradíš so svojím veterinárom o stanovení miery bezpečného chudnutia.

  • Dôležitým pravidlom je, aby si psovi ponúkol takú stravu, ktorá je pre neho výživovo bohatá a netrpel tak pocitom hladu.

  • Z jedálnička vynechaj kalorické krmivo, t. j. akékoľvek krmivo, ktorého pôvod pre teba nie je úplne jasný (lacné krmivá zo supermarketov), ale tiež pri kŕmení BARFom je potrebné zabudnúť na tučné mäso (napr. bravčové).

  • Je dobré vedieť, aký metabolizmus má tvoj pes. Psy s rýchlym metabolizmom môžu bez problémov skonzumovať vyššiu dávku krmiva bez ujmy na naberaní váhy. Zato psy s pomalým metabolizmom si na jedálniček musia dať veľký pozor.

  • Taktiež je dôležité sledovať maškrty alebo odmeny pri tréningu psa. Hoci ich skonzumujú nepatrné množstvo, ich obsah môže byť jednoducho nevhodný.

  • V neposlednom rade je dôležité aby sa pes hýbal. Samozrejme podľa jeho aktuálnych možností tak, aby jeho kostrová sústava netrpela pri nadmernej námahe.

 

Zdroj: http://www.yourdog.co.uk/

 

Bruno ti odporúča:

BARF – Koľko čoho vložiť do misky svojmu psovi

Pes a záhradné bylinky

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

Prečo psy jedia trávu?

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum