Pes a záhradné bylinky

Sú záhradné bylinky prospešné pre tvojho psa alebo slúžia len na vylepšenie chuti jedla? Predstavím ti dvojicu tých najobľúbenejších - bazalku a oregano...

Pes a záhradné bylinky
Zdroj foto:
12438
Reklama

Záhradné bylinky – sú prospešné pre psa?

 

Čo tak napríklad pesto omáčka pre tvojho psa? Prečo nie? Kuchynské bylinky zo záhrady ako bazalka a oregano môžu vylepšovať chuť jedál nielen pre človeka, ale rovnako aj pre psa. Sacharidy, proteíny, vitamíny, minerály, antioxidanty, vláknina... Toto všetko v sebe skrývajú a sú tak cennými zložkami vyváženej stravy.

 

Priblížme si teda dvojicu najpopulárnejších byliniek talianskej kuchyne:

 

pes a bazalkaBAZALKA


Podľa doktora Randy Kidda môže mať bazalka dokonca afrodiziakálne a halucinogénne vlastnosti, no vyberáme si ju najmä pre jej nutričné hodnoty: beta-karotén, vitamín A, B6, C, E, K a stopové množstvo iných vitamínov. Už polievková lyžica bazalkových lístkov môže obsahovať 47 mg vápnika, 1,89 mg železa, 55 mg draslíka a 15 mg mangánu. Dve čajové lyžičky sušenej bazalky obsahujú takmer rovnaké množstvo vápnika ako pohár mlieka!

 

 

OREGANO

 

Oregano bolo pôvodne objavené ako pomoc pri liečbe ochorení horných dýchacích ciest, artritídy, lymskej borelióze a iných chorôb prenášaných kliešťami a zároveň slúži ako podpora imunitného systému. Navyše je takisto preplnené vitamínmi a minerálmi.

 

Všetky zelené bylinky prichádzajú s obrovskými výhodami chlorofylu, ktorý pomáha kontrolovať telesný pach, zápchu a plynatosť. Rovnako je cenný ako antioxidant, čím podporuje čistenie toxínov zvnútra a čistenie rán z vonkajšej strany. Bylinky sú vynikajúcim zdrojom vlákniny, ktoré obľubuje aj Bruno a získava tým množstvo základných živín z rastlín.

 

 

Esenciálne oleje

Bazalka aj oregano sú známe pre ich esenciálne oleje a preto podmienky ich pestovania sú rozhodujúce pre kvalitu vyrobeného oleja. Keď sa pestujú v zdravej pôde s dostatkom slnka a vody, počas vegetačného obdobia, ktoré podporuje rast a vitalitu a keď sa k tomu všetkému pridá ešte aj láskyplná starostlivosť, táto rastlina je určená pre zdravie.

 

Zber byliniek

Vždy keď je to možné, čerstvé bylinky by mali byť zozbierané tesne pred ich použitím, najlepšie ráno, pred prvými lúčmi slnka. Pri čerstvých bylinkách používaj asi 3x toľko, ako by si použil u sušených. Či čerstvé alebo sušené, organicky pestované majú vždy prednosť.

 

Ako podávať bylinky tvojmu psovi?

Bylinky pomáhajú udržiavať psy zdravé a v dobrej kondícií. Na začiatok skús pridať jeden druh bylinky v čase niekedy ku koncu týždňa, aby si tak zabezpečil, že sa nenaruší systém tvojho psa. Bežné jedlo tvojho psa stačí bylinkami posypať. Postupná obmena niekoľkých byliniek môže spestriť psí jedálniček. Ak budeš využívať sušené bylinky, dávkovanie je nasledovné:

  • Štvrť čajovej lyžičky pre malých psov do 4,5 kg
  • Pol čajovej lyžičky pre psy do 9 kg
  • Jedna celá čajová lyžička pre psov do 23 kg
  • Dve čajové lyžičky pre psy do 45 kg
  • Jedna polievková lyžica veľké psy nad 45 kg

Ak používaš čerstvé bylinky, toto množstvo zdvoj až strojnásob, pričom maj na pamäti, že majú veľmi výraznú chuť.

 

Máš príliš vyberavého psa?

V tom prípade je jednoduché pripraviť pesto s kokosovým alebo olivovým olejom, alebo omáčku s inými druhmi zeleniny (pol hrnčeka tekutiny a jeden hrnček bylinkových listov). Takto vyrobené pesto alebo omáčku skladuj v sklenenej nádobe uloženej v chladničke a v primeranom množstve potom primiešaj k večeri tvojho miláčika. Nakoniec ozdob petržlenom yes.

Samozrejme, pri chronických problémoch a ochorení je dôležitá konzultácia s kvalifikovaným bylinkárom, ktorý ti pomôže presne určiť druh, množstvo a aplikáciu byliniek na liečbu tvojho psíka.

Dobrú chuť!

Zdroj: dogsnaturallymagazine.com

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

Prečo psy jedia trávu?

Kokosový olej - liek pre tvojho psa

Kategória - Zdravie a starostlivosť

 

Aj ty si skúšal nejaké bylinky, ktoré pomohli tvojmu psíkovi? Áno? Pochváľ sa svojimi nápadmi v diskusii pod článkom! Zaujímajú ťa takéto typy článkov? Chceš svojmu psíkovi pomôcť pomocou byliniek alebo jedla? Zaregistruj sa v našej komunite milovníkov psíkov a o žiaden nový článok neprídeš! Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný o tom, čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum