Je kliešť u psa vážne taký nebezpečný?

Ako ale ochrániť svojho psa, pred pricicaním otravného kliešťa, ktorý dokáže spôsobiť totálnu pohromu? Čo to ten kliešť vlastne je a čo dokáže spôsobiť? Čítaj ďalej.

Je kliešť u psa vážne taký nebezpečný?
Zdroj foto:
74239
Reklama

Kliešte a pes

 

Sezóna útoku týchto nepríjemných stvorení je od apríla do októbra, v závislosti od teploty vzduchu a počasia. Ako ale ochrániť svojho psa, pred pricicaním otravného kliešťa, ktorý dokáže spôsobiť totálnu pohromu? Čo to ten kliešť vlastne je a čo dokáže spôsobiť? Čítaj ďalej.

 

Čo to ten kliešť je?

Kliešť je parazit, ktorý sa živý cicaním krvi. Poznáme až neuveriteľných 650 druhov kliešťov. Kliešť obyčajný (na Slovensku sa najčastejšie vyskytujúci) má ploché telo s ôsmimi nohami a meria 2 až 10 mm. Nacicaná samička kliešťa zväčšuje svoju hmotnosť až 200 krát. Kliešť striehne v tráve alebo v kríkoch na svojho potenciálneho nájomcu. Tvojho psa.  Jeho bydliskom bývajú najmä zmiešané a listnaté lesy, mestské parky. Väčšinou ho nájdeme v nízkych polohách, ale výskyt kliešťa už bol dokonca zaznamenaný aj v nadmorskej výške 800 m.n.m. Na svojich nohách má senzory, ktoré sledujú zdroj tepla a CO2, teda telo tvojho psa a s radosťou sa na ňom prichytia. Obľúbenými miestami na tele, kde kliešť rád prebýva sú slabiny, časti hlavy, miesta s tenkou a málo osrstenou kožou.

 

 

Aké ochorenia kliešť prenáša na psa?

Kliešť si v svetovej priečke najúspešnejších prenášačov a pôvodcov infekcií drží svoje druhé miesto. Prvý je komár. Sezóna ´´lovu´´ tohto malého parazita je zvyčajne od apríla do októbra (záleží od teploty prostredia). Kliešť môže prenášať bakteriálne a parazitárne ochorenia – Mykoplazmóza, Anaplazmóza, Ehrlichióza, Borelióza, Babezióza.

 

 

Kliešť a príznaky ochorení

 

Mykoplazmóza

Častejšie sa síce vyskytuje u mačiek, ale človek nikdy nevie. Zriedkavé ochorenie, ktoré napáda červené krvinky. Hlavné príznaky ochorenia sú horúčka, únava, nechutenstvo, apatia a bledé sliznice.

 

Anaplazmóza

Bakteriálne ochorenie, ktoré sa prejaví často až po týždni po infikovaní. Anaplazmy napádajú krvné doštičky alebo biele krvinky. Medzi príznaky patrí horúčka, bolestivé a opuchnuté kĺby, psík môže krívať, krvácanie z rôznych telesných otvorov.

 

Ehrlichióza

Bakteriálne ochorenie, ktoré sa prejavuje horúčkou, nechutenstvom, stratou hmotnosti, zväčšením lymfatických uzlín, problémami z dýchaním, bledé sliznice, krvácanie, problémy z očami, postihnutie nervového systému, problémy so srdcom, zväčšená pečeň a slezina, opuchnuté a bolestivé kĺby.

 

Borelióza

Bakteriálne ochorenie, ktorého príznaky sa objavia až po 2 – 3 týždňoch od prisatia. Príznaky infekcie sú zvýšená teplota, nechutenstvo, krívanie, opuch a bolesti kĺbov, neurologické problémy, problémy s obličkami, či ich zlyhanie.

 

Babezióza

Parazitárne ochorenie, príznaky postihnutia týmto ochorením sa prejavia do niekoľkých dní až týždňov. Je dokázané, že druh parazita Babesia gibsoni dokáže preniesť infekciu z postihnutého psa na zdravého psa pohryzením.

 

 

Liečba ochorení

Na liečenie ochorení, ktoré sú spôsobené kliešťom sa najčastejšie používajú antibiotiká. Patria medzi ne doxycyklín, azitromycín, enrofloxacín, klindamycín, imidocarb. Stáva sa, že parazit po liečbe často ostáva v tele psíka a pri oslabení imunitného systému môže opätovne dôjsť k príznakom ochorenia.

 

Ako psa ochrániť pred kliešťami?

Pred kliešťom sa dá účinne ochrániť rôznymi spôsobmi. Na trhu sú rôzne chemické prípravky proti kliešťom, repelenty, spreje, pipetky, obojky. Avšak, ak tieto chemické prostriedky dokážu zabiť kliešťa, majú priaznivé zdravotné účinky pre našich psov? To je otázne. Prírodný repelent si môžeme vyrobiť pomocou esenciálnych olejov: rozmarínu, pelargónie, bazalky, cédru, škorice, citrónu, levandule. Zmiešajte maximálne tri druhy esenciálneho oleja s čistým mandľovým olejom a naneste na pokožku a srsť. Hotovo. 

V dnešnej dobe sú aj výrobcovia antiparazitík zhovievavejší k zdraviu našich psov, a tak na trhu nájdeš aj obojky a pipety, ktorú sú bez pesticítov a jedov.

 

Očkovanie

Existujú vakcíny proti babezióze a borelióze, avšak neobsahujú všetky druhy babézíí a borélií s ktorými sa dá nakaziť, preto nezabraňujú prejavom ochorení na 100%, skôr potláčajú prejavy ochorenia.

 

Ako odstrániť kliešťa

Ihneď po nájdení kliešťa je potrebné ho čo najskôr vybrať. Potrebujeme k tomu pinzetu, najlepšie špeciálnu na odstraňovanie kliešťov.

Kliešťa uchopíme pinzetou a vytiahneme ho kývavým alebo točivým pohybom. Musíme pritom dávať pozor aby sme kliešťa nestlačili a aby sa jeho telesné tekutiny nedostali do krvného obehu psa. Ranu potom dôkladne očistíme dezinfekčným prostriedkom. A nezabudni si umyť aj svoje ruky!

Po vytiahnutí kliešťa sa môže miesto vpichu zapáliť a môže sa tam vytvoriť malý tvrdý opuch. Aj po vybratí kliešťa je potrebné sledovať či pes nejaví známky nejakej hore spomenutej choroby. Ak áno, rýchlo utekaj za veterinárom!

Viac o starostlivosti a zdraví tvojho psíka sa môžeš dočítať v kategórií veľmi zaujímavých článkov Zdravie a starostlivosť.

Ak si už s blchamy, ktoré tvojho psíka obývali bojoval, napíš do diskusie pod článkom aký prípravok si zvolil a ako zabral. Veľmi tým pomôžeš aj ostatným psíčkarom, ktorý práve s takýmto problémom bojujú. 

Ak ešte stále nie si v našej komunite psíčkarov zaregistrovaný, môžeš tak urobiť tu - REGISTRÁCIA. Registrácia ti prináša obrovské výhody, môžeš komentovať naše články, založiť si vlastný profil a tak isto aj profil tvojho psíka s jeho fotkou, nech je každému na obdiv a veľa ďalšieho wink

 

 


 

 


 

Bruno ti odporúča:

Ako na kliešte u psa? Časť prvá: Bojuj za pomoci prírody

Ako na kliešte u psa? Časť druhá: Bylinky ti pomôžu

Sú psie blchy nebezpečné aj pre ľudí? Ako sa ich zbaviť?

Prečo psy jedia trávu?

Čo sa ti snaží povedať hovienko tvojho psa?

Psy a letné horúčavy

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum