Sú psie blchy nebezpečné aj pre ľudí? Ako sa ich zbaviť?

Pes sa neustále škrabe a po byte začali poskakovať malé čierne stvorenia? Pravdepodobne sa k vám nasťahovali blchy.

Sú psie blchy nebezpečné aj pre ľudí? Ako sa ich zbaviť?
Zdroj foto:
127845
3
Reklama

Sú psie blchy nebezpečné aj pre ľudí? Ako sa ich zbaviť?

 

Pes sa neustále škrabe a po byte začali poskakovať malé čierne stvorenia? Pravdepodobne sa ku vám nasťahovali blchy. Niektoré zdroje uvádzajú, že na svete poznáme až 2200 druhov bĺch. V Čechách a na Slovensku je to okolo 100 druhov. Na psoch parazituje najčastejšie blcha mačacia, psia a príležitostne aj iné blchy vrátane blchy ľudskej.

psia blcha

 

Čo to tá blcha je?

Blcha je rad malého druhotne bezkrídleho celosvetovo rozšíreného holometabolného hmyzu. Meria od 2 do 3,5mm. Sú to vynikajúci skokani, ktorý dokážu vyskočiť až do výšky  18 cm a do diaľky až 33 cm. Len tak pre porovnanie, keby bola blcha rovnako veľká ako človek  vyskočila by do výšky viac než  76 m a do diaľky viac než  137 m. Pri výskoku dosahuje rýchlosť až 1 500 m/s2 čo je preťaženie 150G teda 25 krát viac ako astronauti pri štarte rakety.

 

Blcha psia

Blcha psia je rovnako veľká ako blcha ľudská.  Je to najrozšírenejší vonkajší parazit psov. Živí sa krvou hostiteľa. Dospelá dokáže prežiť bez potravy 6 až 12 mesiacov. Samičky, ale potrebujú konzumovať krv pravidelne aby mali dostatok bielkovín na tvorbu vajíčok. Vývin bĺch potom pokračuje larvou, ktorá sa mení na kuklu a končí vyliahnutím dospelej blchy. Tento proces môže skončiť za 14 - 28 dní alebo sa predĺžiť až na viac než 200 dní, v závislosti od teploty a vlhkosti prostredia. Blcha svoje vajíčka nakladie v srsti nášho štvornohého kamaráta, ale vajíčka sú strašne malé, hladké, a preto sa v srsti dlho neudržia.  A to je ten najväčší problém. Vývin bĺch sa odohráva mimo hostiteľa a práve preto je byt či dom rajom pre pokojný vývin vajíčok.

 

 

Ako zistíme že sa jedná o blchy?

Prítomnosť bĺch sa prejavuje zvýšeným škrabaním a okusovaním postihnutého miesta. Problémy sa môžu prejavovať od drobného svrbenia, až po závažnú infekciu kože.  Blchy možno vidieť v srsti psa aj voľným okom. Pokiaľ sa jedná ale o dlhosrstého psa tak je hľadanie bĺch ťažšie, ale dajú sa tam nájsť malé čierne guľôčky podobné maku. Jedná sa o výkaly bĺch, ktoré obsahujú zvyšky nasiaknutej krvi a po stlačení sčervenajú. Ďalšia možnosť je postaviť psa na biely podklad a dôkladne ho vyčesať. Zo srsti by mali tieto výkaly vypadať.

 

Nebezpečenstvo aj pre ľudí!

Vedie sa veľa diskusií o tom či môže blcha psia či mačacia napadnúť aj človeka. V prvom rade by mali uprednostniť psa, ale môže sa stať že pri silnom napadnutí psa blchami preskočia aj na človeka. Pretože blcha psia síce dáva prednosť cudzopaseniu na psoch, ale dokáže po obmedzenú dobu žiť i na inom hostiteľovi. Okrem kožných ochorení, hnisania či ekzémov  je blcha prenášačom rôznych chorôb a špeciálne blcha psia a mačacia môžu byť prenášačom pásomnice psej. Najčastejšími obeťami týchto ochorení sa stávajú deti olizujúce rôzne predmety, ruky a podobne. Odborníci varujú aj pred nepriamou nákazou. Dochádza k nej vtedy, keď sa psovi alebo mačke zachytí blcha alebo jej časť s parazitom na tlame. Následné olizovanie človeka môže spôsobiť prenos larvy pásomnice alebo škrkavky.

 

Ako bojovať proti blchám?

Blchy sa nachádzajú na svojom hostiteľovi len pokiaľ potrebujú nasať krv. To môže byť od pol hodiny po pár hodín. Zvyšok času trávia v blízkosti psa. Teda ak sa pes nachádza v spoločnej domácnosti, tak to môže byť pelech, gauč, koberce, auto a ak má prístup do postele tak aj tvoja posteľ. Okrem bĺch sa tam samozrejme nachádzajú aj vajíčka, larvy, kukly z ktorých sa opäť vyliahnu nové blchy. Takže ošetrenie sa netýka len psa, ale všetkého s čím príde pes do kontaktu. Všetko čo sa dá treba vyprať, prípadne rovno vyhodiť, vyumývať dezinfekčnými prostriedkami, povysávať celý byt, vytepovať gauč a koberce. Jednoducho čaká ťa dlhé upratovanie. Na ošetrenie psa zoženieme mnoho prípravkov, buď u veterinára, v lekárňach alebo v chovateľských potrebách. Pre šteniatka býva výber produktov obmedzený. A nezabudni psíka na záver odčerviť, pretože ako sme už písali, blcha môže byť medzihostiteľ a prenášač pásomnice!

 

Na boj proti blchám sa používajú: HREBEŇ PROTI BLCHÁM, ŠAMPÓN, PRÁŠOK NA HUBENIE PARAZITOV, OBOJOK PROTI BLCHÁM, SPREJ, PIPETY PROTI BLCHÁM, ULTRAZVUKOVÝ ODPUDZOVAČ

 

 

Viac o starostlivosti a zdraví tvojho psíka sa môžeš dočítať v kategórií veľmi zaujímavých článkov Zdravie a starostlivosť alebo v knižkách, ktoré nájdeš v Brunovom obchodíku.


 

 


Ak si už s blchami, ktoré tvojho psíka obývali bojoval, napíš do diskusie pod článkom aký prípravok si zvolil a ako zabral. Veľmi tým pomôžeš aj ostatným psíčkarom, ktorý práve s takýmto problémom bojujú. 

 

 

Ak ešte stále nie si v našej komunite psíčkarov zaregistrovaný, môžeš tak urobiť tu - REGISTRÁCIA. Registrácia ti prináša obrovské výhody, môžeš komentovať naše články, diskutovať vo fóre, založiť si vlastný profil a tak isto aj profil tvojho psíka s jeho fotkou, nech je každému na obdiv a veľa ďalšieho wink.

 

Odporúčané články:

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Je kliešť u psa vážne taký nebezpečný?

Kokosový olej - liek pre tvojho psa

Prečo psy jedia trávu?

Zakázané ovocie

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Ada ajka
pred 5 rokmi
Zdravím naša fena a štvormesačné mačiatko majú blchy všetko možné som skúsila a nič furt ich maju ale skúsim ten jablkový ocot už neviem čo robit????
Dixo
pred 5 rokmi
Jablkový ocot voda šampón proti blcham špongia naniesť 3dni po sebe minimálne neumyvat nechať pôsobiť všetko vystriekat jablkovým octom a celé leto dávať psíkovi šatku k obojku pokvapkanu jablkovým octom a blchy sú preč.
paula
pred 9 rokmi
Hovori sa ze psie blchy nejdou na cloveka ale neni to pravda.Nas psik mal cil blchy a uzili sme si sve.dostiepali nas.a mali sme ich vbyte.ale pomohol vysavac.biolit.savom som vse umyvala.chce to trpezlivost ale zbavila som sa ich.
Blog Fórum