Čistokrvné psie plemeno či kríženec?

Bizarná pravda o čistokrvných psoch (prečo sú kríženci z útulku lepší). Šou Adam Ruins Everything (Adam všetko pokazí).

Čistokrvné psie plemeno či kríženec?
Zdroj foto:
10832
Reklama

Kontroverzné video o čistokrvných psoch

 

Autor tohoto videa Adam Conover je komik, a tak treba toto video aj brať. Pri pozeraní som sa dobre zasmial, ale miestami mi úsmev na tvári ztuhol. Je to video naozaj až tak skreslené alebo má naozaj pravdu?

 

Psy s nami žijú možno až 40 tisíc rokov a za tú dobu ovplyvňovali nás a hlavne my ich. Pri pozeraní tohoto videa som si spomenul na film Život po ľuďoch.

V ňom známy biológ Ray Coppinger, ktorý prednáša po celom svete a organizuje výskum na chovanie zvierat, hlavne na chovanie psov rozpráva:

Najmenšie psy, bez nás pravdepodobne neprežijú ani týždeň.

Pravdou je, že množstvo jedinečných vlastností, ktoré boli po dlhé roky u jednotlivých plemien šľachtené, sa v boji o prežitie stanú ich zásadným hendikepom. Máme psy s veľmi krátkymi nohami, s dlhými alebo veľmi krátkymi čumákmi. Tí všetci by boli očividne odsúdení k zániku.

Myslím si, že šancu na prežitie majú plemená niekde v strede, priemerné psy. Nakoniec sa im podarí prežiť, ale za akú cenu?

 

Dúfajme teda, že z tohto sveta tak skoro nezmizneme a budeme mať stále ochrannú ruku nad našimi psími kamarátmi. Napriek tomu vnímam toto video ako odkaz, odkaz pre ľudí aby sa stavali zodpovednejšie ku psom, pretože to ako vyzerajú a to že sú premnožené a veľakrát kvôli nám trpia je len a len naša chyba.

 

 

Odkaz pre ľudí, ktorí by si nemali kupovať psy z kadejakých inzerátov a nepodporovali tým nekontrolovateľné množenie, ale stavili sa do útulku alebo k overenému chovateľovi, ktorý chová psy zodpovedne, s láskou a vy sa na neho môžete spoľahnúť a kedykoľvek v budúcnosti obrátiť.

A odkaz pre chovateľov aby sa k chovu stavali zodpovedne a aby na prvom mieste neboli ocenenia za nejaké vymyslené kritéria, ale ZDRAVIE PLEMENA či už fyzické, alebo psychické. 

Prajem príjemné a zábavné pozeranie videa.

 

 

Bruno ti odporúča:

Plemená psov

Výber psa

Filmy o psoch

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa ti video páčilo, nezabudni ho zdielať aj pre tvojich kamarátov:

Pavel Lipták
Pavel Lipták
Zakladateľ portálu PesBruno.sk. Autor mnohých článkov a príručky 2 jednoduché návody. Aby váš pes neťahal na vodítku, ktorú si môžete zadarmo stiahnuť na našej stránke.
Reklama
Blog Fórum