Ako na kliešte u psa? Časť druhá: Bylinky ti pomôžu

Vedel si, že existujú rastliny, ktoré pomáhajú udržiavať kliešte a iné parazity v bezpečnej vzdialenosti od teba aj od tvojho psa?

Ako na kliešte u psa? Časť druhá: Bylinky ti pomôžu
Zdroj foto: Pixabay
9655
Reklama

Ako na kliešte u psa? Časť druhá: Bylinky ti pomôžu

 

Kliešte môžu prenášať ochorenia, ktoré postihujú zdravie nielen ľudí, ale rovnako aj psov. Kliešte žijú na rastlinách, kde čakajú na svojich hostiteľov. Rovnako ako iné parazity, niektoré rastliny preferujú viac a niektoré menej. A existujú rastliny, ktoré vďaka svojej výraznej vôni, priam neznášajú. A práve tieto ti pomôžu udržať kliešte v bezpečnej vzdialenosti od teba aj tvojich domácich miláčikov.

 

Ochráň svoj domov

Rastlinky zo zoznamu nižšie môžeš rozdrviť, alebo z nich spraviť silne aromatické roztoky, ktorými ochrániš svoju domácnosť pred nežiadúcimi návštevníkmi. Rozdrvené rastlinky môžeš v rôznych vrecúškach (napríklad aj v starých ponožkách) umiestniť pri okná či dvere, pod posteľ, pelech alebo do skríň. Roztokmi môžeš naopak nastriekať rozprašovačom vstupy do domu.

 

Ochráň seba aj svojho psa v prírode

Rovnako ako väčšinu týchto rastliniek nájdeš voľne rastúce v prírode, môžeš si ich vysadiť aj vo svojej záhrade. Takto ochrániš seba, svoju rodinu a zvieratá pred príchodom kliešťov, bĺch a iných parazitov. Najrôznejšími kombináciami môžeš z rastlín vyrobiť repelenty a tie, buď vo forme prášku, alebo esenciálnych olejov naniesť na ich srsť.

 

 

Mäta

Všestranná bylinka, ktorá sa môže používať na varenie alebo do nápojov. Rovnako dobre ako chutí, tak aj odstraňuje kliešte, blchy či iný hmyz z tvojho okolia. Výsadbou v záhrade napomôžeš ochráneniu tvojho pozemku pred nechcenými návštevníkmi.

 

 

Rozmarín

Vždyzelená rastlina, ktorá je rovnako dobrá aj na varenie. Pre ľudí má krásnu vôňu, ale kliešťom a blchám priam zapácha.

 

 

Ruta voňavá

Je taktiež vždyzelená rastlina s kovovomodrými listami. Má dezinfekčné a insekticídne vlastnosti. Muchy, komáre, kliešte, blchy, chrobáky ale aj slimáky ju však vôbec nemajú v láske a preto sa jej na metre vyhýbajú.

 

 

Palina

Tradične sa využíva na odpudzovanie hmyzu, vrátane kliešťov, bĺch a môľ. Je to bylina horkej chuti, z ktorej možno vyrobiť aj čaj. V lete má sivozelené lístky so žltými kvetmi.

 

 

Sedmokráska

Anglicky tiež nazývaná „Fleabane Daisy“ . Už jej názov napovedá, že kvet nemá rád blchy. Je to vysoká kvetina, ktorá odpudzuje nielen blchy, ale taktiež kliešte, komáre a muchy.

 

 

Chryzanténa

Okrem toho, že je pekná, je aj šikovná. Ona totižto zabezpečí, že na tvoj dvor sa isto blchy a kliešte nenasťahujú. Výsadba v prípade tejto rastliny môže byť čisto náhodná do blízkosti iných rastlín, alebo taktiež na okraj pozemku, tak aby všetky nechcené návštevy (šváby, ploštice, vši, blchy, kliešte) udržala mimo dosah vašeho psa.

 

 

Nechtík lekársky - Marigold

Jeho jasná žltá farba kvetov a silná štipľavá vôňa odradí mnoho škodcov vrátane kliešťov. Prášok z neho možno využiť spolu s kombináciou iných bylín ako repelent pre psa, alebo si ho môžeš vysadiť na okraje záhrad, čím ochrániš svoj pozemok pred nežiadúcim hmyom.

 

 

Aloe Vera

V zmesi s inými prírodnými esenciálnym olejmi môže psa ochrániť od kliešťov či bĺch. Aby si dosiahol žiadúci účinok, zmiešaj 2 lyžice rastlinného oleja spolu s jednou lyžicou gélu aloe vera. Prísady dôkladne pretrep, aby sa dokonale zmiešali. Po úplnom zmiešaní pridaj 25 kvapiek levanduľového oleja a ďalších 25 kvapiek silice Rose geranium. Tieto esenciálne oleje sú k dispozícií vo väčšine obchodov zaoberajúcich sa zdravím.

 

 

Rastlín, ktoré svojou vôňou odpudzujú kliešte, je omnoho viac. Každú z nich môžeš využiť v sušenej forme, alebo vo forme prášku. Ďalšie rastliny s repelentným účinkom sú napríklad tieto: citrónová tráva, tymián, nimba, eukalyptus citrónový, borievka virgínska, andiroba,vavrín, kocúrnik obyčajný či pelargónia. 

 

 

Zdroj: https://www.masterplanlandscapedesignpa.com/ , http://ambertick.com/

 

Bruno ti odporúča:

Ako na kliešte u psa? Časť prvá: Bojuj za pomoci prírody

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

10 „zelených pokladov“ v boji proti psím alergiám

Pes a záhradné bylinky

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum