10 zelených pokladov v boji proti psím alergiám

Udržať psa alergika vo fyzickej kondícií a bez zbytočného stresu sa môže zdať niekedy veľmi náročné. Našťastie dnes už vieme, ako im nepríjemné alergické reakcie utíšiť.

10 zelených pokladov v boji proti psím alergiám
Zdroj foto: Pexels/Leah Kelley
10644
Reklama

10 zelených pokladov v boji proti psím alergiám

 

 

Alergie u psov môžu byť vyvolávané dvoma zdrojmi. Buď môžu byť citlivý na environmentálne patogény alebo je alergia spôsobená reakciou na potraviny. Medzi environmentálne patogény patria rôzne druhy stromov, rastlín, tráv, iných zvierat či plesne a roztoče. Bojovať proti nim vieme aj vďaka kombinácií tých správnych zelených bylín.

 

Alergie dávajú zabrať imunitnému systému tvojho psa, pretože ide o chronické ochorenie. To znamená, že imunitný systém si nikdy úplne neoddýchne. Alergická reakcia je vlastne prehnaná reakcia na látky, s ktorými pes prichádza do styku.

 

Bylinné lieky podporujú samotný imunitný systém a to za pomoci sekrécie cytokínov, uvoľňovaniu histamínu či imunoglobulínu a ďalších dôležitých procesov.

 

 

 

 

Krvné „čistiace prostriedky“

Ide o skupinu byliniek, ktoré priaznivo ovplyvňujú stav krvi. Napomáhajú telu asimilovať živiny a eliminovať metabolické odpadové produkty. A keďže toxíny sa primárne vylučujú z krvi do pečene a obličiek, tieto bylinky majú ochrannú funkciu práve týchto dvoch orgánov.

 

Lopúch 

Je vyživujúci, čistí a podporuje funkciu pečene a obličiek. Je to jedna z popredných detoxikačných rastlín, používa sa na liečbu pri tzv. preťažení organizmu toxínmi. Napríklad keď vznikajú chronické kožné problémy.

 

Púpava 

Taktiež vynikajúca bylina na „prepláchnutie“ obličiek a pečene. Koreň pôsobí viac na čistenie pečene, listy sú považované za diuretikum. V listoch púpavy sa nachádza vysoké množstvo draslíka.

 

Žihľava 

Posilňuje a podporuje celé telo zvieraťa. Je využívaná ako „jarné tonikum“ k všeobecnej detoxikačnej náprave organizmu. Vynikajúcim spôsobom, ako ju naservírovať psovi, je napr. žihľavová praženia.

 

Lipkavec 

Diuretikum, ktoré pomáha odstraňovať toxíny z lymfatického systému. Narozdiel od predchádzajúcich bylín, lipkavec sa odporúča konzumovať čerstvý, napríklad vo forme zelenej šťavy.

 

Ďalšou skupinou rastlín, ktoré podporujú imunitu a je možné ich dlhodobo užívať sú tzv. Adaptogény. Patria k nim rastliny ako Sibírsky ženšen, Kozinec či Ašvaganda. O ich funkciách sa dočítaš v našom staršom článku, v ktorom sme sa venovali téme ako pomôcť psovi, ktorý stratil energiu.

 

Pre čo najlepší účinok v čase najintenzívnejšieho pôsobenia alergénov je dobré, ak sa krvné čističe a adaptogény využívajú v strave vo vzájomnej kombinácií.

 

 

 

 

Špecifické dermatologické rastliny

Najčastejším príznakom alergie na environmentálny faktor je rôzny stupeň dermatitídy. Spolu s vyššie spomínanými rastlinami, vieme vďaka špecifickým rastlinám potlačiť svrbivosť a samotný zápal kože.

 

Echinacea 

Známa tiež ako antimikrobiálna rastlina. Avšak okrem toho má veľa ďalších významných funkcií. Stimuluje imunitu, má protizápalové a mierne detoxikačné účinky. Všeobecne zvyšuje odolnosť organizmu, čím sa stáva jednou z najdôležitejších liečivých rastlín na svete. Echinacea zmierňuje kožné prejavy alergie. Dôležitou informáciou je, že nie je vhodná na dlhodobé konzumovanie.
 

Sladké drievko

Má protizápalový a upokojujúci účinok, a tiež pomáha pečeni v detoxikácií. Je prírodným hydrokortizónom. Vďaka svojim účinkom na nadobličky, nie je vhodné na dlhodobé používanie. Pomáha organizmu sa vyrovnať so stresom. Výsledky štúdií preukázali, že sladké drievko je vhodné pri liečbe atopickej dermatitídy
 

Mahónia 

Vhodná na chronické kožné ochorenia. Napomáha funkcii pečene a žlčníku. Odporúča sa ju využívať pri kožných alebo ušných infekciách.

 

Zdroj: animalwellnessmagazine.com

 

Bruno ti odporúča:

10 dôvodov prečo kŕmiť tvojho psa aj zeleninou

Zdravé chipsy a navyše pre psov?

7 faktov o psích hrách. Poznáš ich?

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum