10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

Veľa ľudí si bohužiaľ neuvedomuje, do akej miery sú schopní svojich psích strážcov priviesť k stresu. Veterinárne publikácie zostavili zoznam spúšťačov stresu pre našich psov a myslím, že z niektorých budeš skutočne prekvapený. Tu sú:

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov
Zdroj foto:
87296
Reklama

10 vecí, ktorými ľudia stresujú svojich psov

 

Tvoj pes môže zažívať stres z rôznych dôvodov. Napríklad psy na vodítku zvyčajne pociťujú stres, keď sa stretnú s ostatnými psami a to najmä v prípade, že tie ostatné na vodítkach nie sú. Je to pravdepodobne preto, že pre našich chlpáčov je ťažšie byť v spoločnosti iných bez svojej prirodzenej voľnosti, zatiaľ čo sú pripútaní k svojim majiteľom.

Ale čo si mnoho ľudí bohužiaľ neuvedomuje je,  do akej miery sú schopní svojich psích strážcov priviesť k stresu. Veterinárne publikácie zostavili zoznam spúšťačov stresu pre našich psov a myslím, že z niektorých z nich budeš možno prekvapený. Tu je 10 spôsobov, ktorými môžeš svojho psa vystresovať:

 

1# Trestáš ho za jeho správanie

Tvoj štvornohý kamarát je stvorenie, ktoré sa chopí každej príležitosti pri ktorej sa môže venovať svojim „výtržnostiam“. Ak v jeho blízkosti necháš predmety, ktoré môžu byť pre neho dráždiace alebo zaujímavé, chytí sa prvej šance.

Čo to teda znamená: nenechávaj žiadne jedlo alebo odpadky na miestach, kde by ich mohol nájsť alebo vidieť; nenechávaj ho v spálni samého s tvojimi papučami alebo ponožkami. A uvedom si, že len príležitosti privádzajú tvojho psa k tomu, aby ich mohol využiť.

 

2# Hovoríš mu „nie“ znovu a znovu

Ak tvoj psík robí niečo, čo by nemal robiť, so slovom „nie“ pravdepodobne dosiahneš, že jeho chovanie prestane len dočasne. Povedanie psovi „nie“ bez toho, že by si mu namiesto toho ponúkol nejakú alternatívu a chcel ho tým iba prerušiť v jeho činnosti, nie je pre neho žiadny platný príkaz alebo požiadavka.

 

 

3# Používaš najrôznejšie slovné výrazy pre jeden konkrétny povel

Dobre vieme, že slovenské slovné výrazy majú mnoho synoným, napríklad „pusti to“ a „nechaj to“ znamenajú to isté, alebo „dones to“ a „prines mi to“ taktiež. Trénuj však svojho psa reagovať jednoducho a preferuj jednoslovné povely (sadni, ľahni, dole, ostaň, ...) a na každý povel si osvoj jeden konkrétny výraz, ktorý budeš používať stále a nebudeš ho obmieňať. Rozhodni sa aj, či budeš napríklad používať „sadni“ alebo „sadni si“, pretože aj v tom je veľký rozdiel, zatiaľ čo my ľudia si to neuvedomujeme. V opačnom prípade tak môžeš svojmu psovi vytvárať stresové napätie, pretože on vie že chceš, aby niečo urobil, ale nevie akého významu sú slová, ktoré si použil.

 

4# Hovoríš mu „to je dobré“

Mnoho psích majiteľov má tendenciu hovoriť túto frázu svojim miláčikom, keď niečo rozhodne dobré nie je, alebo sa niečo stalo. Napríklad vezieš svojho psa na strihanie – miesto, ktoré nemusí zrovna obľubovať. Vezieš ho tam často a stále, keď sa ku psiemu salónu blížite, začne kňučať. A ako vždy mu na to povieš slová ako „to je v poriadku“ v snahe, aby si ho potešil. No z tvojho druhého „JA“, pes aj bez slov nepochybne vycíti, kam ide a jeho úroveň stresu sa začne veľkou rýchlosťou zvyšovať.

 

5# Držíš ho na vodítku

Pes, ktorý bol vycvičený chodiť na vodítku, zvyčajne nezvykne veľmi ťahať. No ak tvoj zvedavý psí kamarát neustále ťahá, pravdepodobne nastal čas obnoviť tréning chôdze na vodítku. Je takisto dôležité predpokladať, že pes bude prirodzene zastavovať a očuchávať tak často, ako to bude možné. Mal by si byť láskavý a mať porozumenie – umožniť svojmu štvornohému kamarátovi primeraný čas na jeho čuchový inštinkt v jeho vonkajšom teritóriu a na ocikávanie bez toho, aby si ho pritom nedočkavo ťahal.

 

 

 

6# Držíš ho počas objímania alebo bozkávania

Naše psy skutočne nerozumejú ľudským prejavom náklonnosti a preto z nich často môžu byť zmätené – a to obzvlášť keď ich objíma alebo bozkáva cudzí človek. Taktiež, aj keď sú psy síce zdržanlivé, počas obrovského medvedieho objatia alebo obmedzovania zvyšujeme ich úroveň stresu. Len si predstav, ako by si sa cítil ty, kebyže ťa niekto veľký len tak schmatne, začne objímať a nechce ťa pustiť. Nie je to až taký dobrý pocit a určite si u teba nevybuduje dôveru. Ak však tvoj pes zotrváva spokojný a nie je to nasilu, zatiaľ čo ho objímaš alebo bozkávaš, nie je nič lepšie ako pokračovať v hladkaní a maznaní, čoho sa väčšina psov nedokáže nabažiť wink

 

7# Uprene sa na neho pozeráš

Väčšine ľudí je dosť nepríjemné, pokiaľ na nich zízajú ostatní, takže je celkom ľahké predstaviť si, aké by to mohlo byť znepokojujúce pre psa. Ten by mohol tento druh zízania vyhodnotiť ako signál „poďme niečo vyviesť“, čo u neho prirodzene spúšťa stresovú situáciu. Nie je dobré vyvaľovať oči na svojho psa, jedine s výnimkou, že ti ten pohľad opätuje.

 

8# Ukazuješ na neho alebo mu hrozíš prstom

Vztýčený výstražný prst je pre psov prirodzeným vzbudzovačom stresu (ako aj pre mnoho ľudí). Je to pravdepodobne preto, lebo sa vtedy zvyčajne pes nachádza v hrozivej pozícií, alebo na neho hovoríš tónom hlasu, ktorý vyjadruje tvoju nespokojnosť alebo nahnevanosť. Mnoho psov sa pri podobnej hrozbe tvári veľmi previnilo, ale tvoj pes sa vôbec tak previnilo v skutočnosti necíti. Nie tak, ako skôr nepríjemne, opatrne, zmätene, a áno.... stresujúco.

 

9# Hovoríš mu aby zliezol, keď niekam vyskočí

Ak ako väčšina ľudí používaš slovný výraz „dole“, pričom žiadaš svojho psa aby zliezol napríklad z gauča na zem, nebude to fungovať v situáciách, kedy vyskočí na teba alebo na niekoho iného. Trénuj s ním, aby prestal skákať s povelom „nesmieš“. Predídeš tak tomu, aby bol tvoj pes z toho zmätený a vystresovaný, zatiaľ čo sa snaží pochopiť tvoj povel a potencionálne zabrániš skákaniu na teba a tvoju návštevu.

 

10# Zobudíš ho

Ak to naozaj nie je naliehavý dôvod prebudiť tvojho spiaceho štvornohého člena rodiny, snaž sa tomu radšej vyhnúť. Trasenie alebo krik aby vstal je predsa stresujúci nielen pre psa, ale pre nás všetkých. 

Zdroj: healthypets.mecrola.com

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Bozkávať sa či nebozkávať sa so svojím psom? To je otázka!

5 výhod, ktoré ti prinášajú prechádzky s tvojím psom

Ako nám psy dávajú najavo, že nás milujú?

Pes pomáha v boji proti depresii

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Ak sa Ti článok páčil, zdieľaj ho aj pre tvojich priateľov na:

Reklama
Blog Fórum