Bozkávať sa či nebozkávať sa so svojím psom? To je otázka!

Zaujímavý článok o tom, či sa bozkávať so svojím psom alebo nie. Ako to vnímajú naše psy a ako to vplýva na naše zdravie?

Bozkávať sa či nebozkávať sa so svojím psom? To je otázka!
Zdroj foto: Pixabay/Petra
16168
Reklama

Bozkávať sa či nebozkávať sa so svojím psom? To je otázka!

 

Spýtali sa psej milovníčky, ktorá sa venuje pravidelnej záchrane nechcených psov, či svojich najdúchov aj bozkáva. Jej odpoveď znela nasledovne: „Niektorých bozkávam, iní si to neprajú a sú psy, ktoré sa pri takomto pokuse stávajú vyslovene agresívnymi.“ Jej odpoveď je priam dokonalou poučkou a zhrnutím nášho článku.

 

Je to o tom, aký je tvoj pes, aký si ty sám a či ste obaja spokojní s tým, ako to je.

 

Z pohľadu psa sú bozky veľmi špecifickou formou komunikácie. Psy, ktorým sa to páči, sa pravdepodobne ešte v šteňacom veku naučili, že bozky prinášajú pozitívne výsledky. Vo voľnej prírode je takéto správanie dokonca dôležité na prežitie. Mláďatá vlkov či líšok zdravia oblizovaním svoju matku po príchode z lovu. Týmto spôsobom sa taktiež dostanú k vyvrhnutej potrave.

 

Inou formou komunikácie, pri ktorej oblizovanie tváre zohráva svoju úlohu, je postavenie v „rodine“. Submisívne psy budú oblizovať tvár dominantným psom, nikdy nie naopak. Aj to iba ak im to dovolia.

bozkavanie-psa-clovekFoto: Andrea Macáková

Dominantné psy nie vždy musia oblizovanie akceptovať. Často to môže pre nich znamenať vniknutie do ich osobného priestoru, urážku alebo dokonca výzvu. Preto svoje deti vždy učíme, ako sa správať k cudzím psom. Zviera môže byť submisívne voči svojmu pánovi, ale k cudzej osobe, alebo dieťaťu môže pociťovať nadradenosť. Nie vždy vieme správne prečítať správanie psa, hlavne ak ho osobne nepoznáme. Deti i dospelí sa tak môžu ľahko dostať do situácie, kedy narušia „sociálne pravidlá“ psa.

 

Rovnako aj ľudí môžeme rozdeliť do dvoch skupín. Sú milovníci psov, ktorí by nikdy svojmu psovi nedovolili, aby im oblízali tvár. Myšlienka bozkávania sa so psom, sa im zdá priam odporná. Na druhej strane sú psičkári, ktorí toto správanie vyhľadávajú a bozkávanie si naozaj užívajú.

 

Takže, ako veľmi je bozkávanie so psom nechutné?

O výhodách bozkávania sa u ľudí už vieme. Bozkávanie podporuje uvoľňovanie endorfínov, samozrejme zbližuje, znižuje stres a ževraj aj spaľuje kalórie. Zákon však stojí nad baktériami. Veda už dávno vyvrátila mýtus o tom, že psia tlama je čistejšia ako tá ľudská. Skutočnosť je taká, že podmienky pre život baktérií, sú takmer rovnaké ako na našom jazyku, tak aj na tom psom. A väčšinou, žiaden psí mikrób nie je nebezpečnejší ako ten ľudský.

 

 

Rozdiel medzi tvojím psom a tvojím priateľom spočíva v tom, že tvoj priateľ pravdepodobne ráno nenaháňal mačku a nelízal si svoje intímne záležitosti. Teda aspoň predpokladáme.

 

Ak vieš, že tvoj pes sa akurát nehrabal v odpadkovom koši a jediné čo nájdeš medzi jeho zubami, budú ukradnuté sušienky zo stola, tak neváhaj a pobozkaj ho. Existujú totižto aj dôkazy, že si tým zvyšuješ imunitu. A za to to už naozaj stojí!

 

Takže ako si na tom ty? Bozkávaš či nebozkávaš?

 

Zdroj: http://dogtime.com

 

Bruno ti oporúča:

Dvadsať dôkazov, že ste psičkár, od Gemmy Correllovej

14 faktov o tom, že psy z nás robia lepších ľudí

Poznáš všetky spôsoby, ako zabrániť strate tvojho psa?

8 známok o tom, že tvoj pes sa cíti byť ignorovaný

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum