Poznáš všetky spôsoby, ako zabrániť strate tvojho psa?

Cudzie prostredie, susedova mačka, či jednoducho túlavé labky. To všetko často stojí za stratou psa. Ako tomu zabrániť? My ti to prezradíme.

Poznáš všetky spôsoby, ako zabrániť strate tvojho psa?
Zdroj foto: Pxhere
8564
Reklama

Poznáš všetky spôsoby, ako zabrániť strate tvojho psa?

 

Každý, kto sa už dostal do situácie, keď jeho pes ušiel vie, aké ťažké chvíle prežíva, keď jeho pes nie je doma. Nestačí len dúfať, že sa to tebe nikdy nestane. Ty sám môžeš zabrániť tomu, aby sa pes nikdy nestratil. Prečítaj si, čím všetkým môžeš prispieť k tomu, aby tvoj pes navždy zostal po tvojom boku.

 

Prijatie bezpečnostných opatrení

 

Ten správny obojok na krku

Obojok nemá iba estetickú funkciu. Okrem toho, že by mal byť nasadený pohodlne, a tak, aby ho nebolo možné ľahko strhnúť, musí obsahovať aj informácie o psovi a majiteľovi. Vybrať si môžeš z dvoch možností. Tou prvou je zavesenie kovového štítku na obojok. Na ňom môže byť vygravírované meno psa, tvoje telefónne číslo, prípadne adresa bydliska. Druhou možnosťou je nechať si vyrobiť obojok na mieru, na ktorom sa už priamo tieto informácie nachádzajú. Rovnakým spôsobom si môžeš nechať vyrobiť aj postroj na psa.

 

Stále populárnejšie, GPS obojky

Vítaná pomôcka pre každého, kto vlastní doma chronického (ale aj občasného) utekáča. Pomocou neho je možné presne lokalizovať polohu psa a sledovať jeho pohyb. Polohu psa možno sledovať pomocou aplikácie v smartfóne. GPS obojok možno využiť aj na iné účely. Napríklad ak si vášnivý turista a svojho psa máš za rovnocenného partnera, GPS obojok ti ukáže trasu, akou sa tvoj pes pohyboval či vzdialenosť, ktorú prešiel.

 

 

 

 

Mikročip, tajný spoločník psa

Tento identifikačný implantát nevyžaduje zdroj energie. Zavádza sa veterinárom pod kožu psa a sú na ňom zapísané informácie o psovi. Číslo čipu sa zaznamenáva do systému registrov. Pri prípadnej strate psa, je možné čip skenerom prečítať a dohľadať tak majiteľa psa. Preto nezabudni, ak meníš svoje telefónne číslo, alebo adresu bydliska, nahlásiť túto zmenu aj u svojho veterinára.

 

Vodítko nielen pre imidž

Na miestach, ktoré to nepovoľujú inak, používaj vôdzku. Nauč psa, aby spravil svoju toaletu aj v prípade, že nie je na voľno, ale kráča s ním na vodítku. Ak zbadá veveričku či zajaca, zabrániš mu tak jeho úteku.

 

3 slová - sadni, zostaň, voľno

Nauč svojho psa tieto tri jednoduché základné povely. Ich ovládanie ti zabezpečí pokojného a sústredeného psa vo chvíli, keď to naozaj potrebuješ.

 

Venuj psovi pozornosť

Je to najjednoduchší spôsob, ako zabrániť tomu, aby sa tvoj pes stratil. Vždy keď je tvoj pes s tebou, venuj mu svoju pozornosť a zároveň venuj pozornosť aj svojmu okoliu. Pričom je jedno či ideš s ním na obyčajnú prechádzku, alebo do reštaurácie. Ak to nie je nutné, neuväzuj psa pred obchodom, na parkovisku, či hocikde inde v cudzom prostredí. Ak nenecháš bez dozoru svoje dieťa, tak prečo svojho psa áno?

 

 

 

 

Nezabúdaj na prevenciu!

- S novým prostredím ho vždy zoznám. Inak môžu neznáme miesta spôsobiť, že sa pes bude chcieť vrátiť domov, svojimi chodníčkami.

- Kastruj. Zabrániš tak úteku psa, ktorý sa za každú cenu chce dostať k hárajúcej fene.

- Cvič a hraj sa so svojím psom. Mnoho psov uteká, lebo sa jednoducho nudí, alebo sa cítia príliš osamelo.

- Znecitliv psa na silné zvuky. Ohňostroj, búrka či výstrely. Toto všetko môže v psovi vyvolať paniku a následný útek. Poskytni mu miesto, kde bude v bezpečí pred týmito zvukmi.

- Sprav z domu jeho domov. Pes nebude utekať z miesta, ktoré miluje. Čistý peliešok, pravidelná strava, hladkanie a hra – to všetko je pre tvojho psa veľmi dôležité, aby sa cítil bezpečne a milujúco.

 

Zdroj: http://www.wikihow.com

 

Bruno odporúča

5 krokov čo robiť v prípade, že sa tvoj pes stratil

Nevyliečiteľný tulák - pes stále uteká z domu

Socializácia psa

Prečo si vybrať z útulku dospelého psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum