5 krokov čo robiť v prípade, že sa tvoj pes stratil

Tvoj pes sa stratil a ty nevieš čo máš skôr robiť? V hlave ti behá strašidelný scenár a ty sa nevieš skoncentrovať na záchranu tvojho miláčika. Pomôžeme ti!

5 krokov čo robiť v prípade, že sa tvoj pes stratil
Zdroj foto: Pexels
14779
Reklama

5 krokov čo robiť v prípade, že sa tvoj pes stratil

 

Tvoj pes sa stratil? Vieš ako sa správne zachovať? Väčšina z nás ho inštinktívne okamžite začne hľadať. V domnení, že ho dobehneme, nasledujeme smer, ktorým sa vydal aj pes. Prenasledovanie a volanie mena je však často neúspešné. Pes mal k úteku dôvod, a ten je v tú chvíľu oveľa silnejším impulzom do jeho mozgu ako tvoj, po chvíli vyčerpaný a ustráchaný hlas.

 

Takže ako sa zachovať v túto ťažkú chvíľu? Zostavili sme rebríček piatich krokov, ktoré ti zvýšia šancu na úspech. A ak sa pýtaš, či je tento postup zárukou na to, aby si so svojím psom bol opäť spolu, tak naša odpoveď je NIE. Nie je to zárukou, ale je to päť najlepších vecí, ktoré v danú chvíľu môžeš urobiť.

 

A hoci sa to ľahšie píše ako robí, hneď na začiatku je dobré si uvedomiť situáciu a nerobiť paniku. Teraz totižto potrebuješ čistú hlavu a zhotoviť si záchranný plán!

 

1. Volaj! (nie na psa, ale mobilom)

Volaj na miestny či obecný úrad v mieste tvojho bydliska, volaj na rovnaké úrady v okolitých obciach. Aj oni sú kompetentní k odchytu túlavých zvierat, prípadne oni komunikujú s organizáciami, ktoré sa odchytom zaoberajú.

 

Rovnako zavolaj aj do okolitých útulkov či karanténnych staníc. Je dobré ak majú informáciu, že hľadáš svojho psa. Možno im ho niekto neskôr prinesie.

 

Obvolaj aj svojich susedov, známych psičkárov, nech majú oči na stopkách. Každý pár očí sa teraz zíde.

 

2. Zanechaj svoju vôňu a dobré jedlo

Vráť sa na miesto, kde si svojho psa videl naposledy a zanechaj tu svoj pach. Ako? Odlož tu svoje oblečenie, najlepšie používané, tak aby na ňom bola čo najvýraznejšia pachová stopa. Rovnako sem prines aj vodu a voňavé jedlo, ktoré ma tvoj pes rád. Ak sa nezatúlal príliš ďaleko, môže sa sem po stope vrátiť.

 

3. Zlatý Facebook

Facebook a iné sociálne siete majú v prípade strát a nálezov veľkú moc. Uverejni príspevok (verejný) s informáciou kde sa stratil, kedy a prilož jeho fotku. Nezabudni tiež na jeho meno, opis povahy a svoje telefónne číslo.

 

 

 

 

 

Na facebooku existuje mnoho skupín. Psičkári, obce, sídliská, komunity – títo všetci majú vlastné skupiny, ktoré zhromažďujú ľudí s rovnakými záujmami. Ak dáš príspevok do skupiny, v ktorej sú ľudia z tvojho okolia – zvýšiš svoje šance.

 

4. Letáky

Hoci internet vládne svetu, letáky sú rovnako dôležité. Starší občania, neznámi susedia, či okoloidúci sa nemusia dostať k tvojmu príspevku na internete. Vtedy sú letáky vlajkovou loďou celej záchrannej akcie. Na leták napíš rovnaké informácie ako na internet a prilož fotku. Letáky rozvešaj po okolí, ale tiež ich zanes na úrady, do obchodov či do okolitých veterinárnych ambulancií.

 

5. A nakoniec, nevzdávaj sa!

Psy sú silnejšie a odolnejšie ako si myslíme. Prežijú oveľa dlhšie a v prípade núdze sú vcelku vynaliezavé. Hľadanie ani po pár neúspešných dňoch nevzdávaj. Tvoj chlpáč je niekde vonku a potrebuje tvoju pomoc!

 

Zdroj: https://www.thedodo.com https://www.bluecross.org.uk

 

Bruno odporúča

Poznáš syndróm suchého utopenia? Ako psovi zachrániť život?

8 známok o tom, že tvoj pes sa cíti byť ignorovaný

Prečo môjmu psovi trčí jazyk von z papuľky?

Alergia na psa? Musí z domu preč! Je to naozaj nutné?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

 

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum