Prečo môjmu psovi trčí jazyk von z papuľky?

Zdravotný problém, alebo neuveriteľne uvoľnený pes? Čo je príčinou toho, že psovi trčí jazyk von z papuľky? Dočítaš sa v našom článku.

Prečo môjmu psovi trčí jazyk von z papuľky?
Zdroj foto: PesBruno.sk
15500
Reklama

Prečo môjmu psovi trčí jazyk von z papuľky?

 

Keď sa zamyslíš, jazyk psa je neuveriteľná záležitosť. Psy ho využívajú pri pití, jedení, dokonca aj pri ochladzovaní organizmu a v neposlednom rade vedia s ním dávať krásne bozky. Určite si si všimol, že niektorým psom jazyk trčí celú dobu von z papuľky. Hoci je to roztomilé, môže to však znamenať aj zdravotné problémy.

 

Syndróm visiaceho jazyka

Syndróm visiaceho jazyka je presne to, s čím sa najčastejšie stretávame u malých alebo brachycefalických plemien psov. V tomto smere je najčastejšou príčinou genetika. Ich jazyky sú totižto príliš veľké a dlhé na to, aby sa zmestili do ich ústnej dutiny. Šľachtenie často spôsobuje, že plemená majú abnormálnu čeľustnú kosť, ktorá nedisponuje správnym priestorom pre ich jazyk. Práve u starších psov, ktorí majú predkus alebo podkus, sa mnohokrát vyskytuje syndróm visiaceho jazyka.

 

Genetika nie je jediným dôvodom, prečo sa u psa vyskytuje syndróm visiaceho jazyka. Závažné zubné ochorenie môže viesť k hnilobe dolných zubov. Pokiaľ sa toto ochorenie dostane do štádia, že psovi zuby vypadnú, jazyk prichádza o prirodzenú oporu a jednoducho začne visieť smerom von. Jazyk môže visieť dopredu, rovnako však aj do strany. Našťastie väčšina psov s týmto syndrómom žije plnohodnotný, šťastný a zdravý život bez vážnejších obmedzení.
 

Hlavný problém, ktorý môže pri tomto syndróme vzniknúť, je extrémne vysúšanie jazyka. Predstav si, ako sa cítiš, keď máš vyschnuté a popraskané pery a ako naschvál, nemáš po ruke žiadny balzám. A teraz si to predstav na špičke jazyka. Celý ten čas… To je to, na čo treba dávať pri psoch pozor. Ak tvoj pes trpí syndrómom visiaceho jazyka, dávaj zvýšený pozor na akýkoľvek opuch, krvácanie alebo popraskanie jazyka a v prípade potreby navštív veterinára.

 

Je dôležité aby mal pes vždy prístup k dostatočnému zdroju vody a ubezpeč sa že farba jazyka aj ďasien zostáva po celý čas nezmenená. Pri tomto syndróme sú psy totižto náchylnejší na infekcie či dokonca v zimnom období na omrzliny. Strata prirodzeného sfarbenia práve nasvedčuje možnú infekciu.

 

Ak sa tento syndróm vyskytne náhle a je spojený s pozmeneným správaním psa, môže ísť o neurologický problém. Ak ho pozoruješ u psa, bezodkladne navštív veterinára a uisti sa, že nejde o nič vážne.

Zavedenie nových liekov

Zavedenie nových medikamentov pri liečení určitej choroby môže byť príčinou vytŕčajúceho jazyka. Ak tvoj pes dostal v poslednej dobe nové lieky a vyskytol sa tento príznak (prípadne iné odchýlky v správaní, či v zdravotnom stave), poraď sa s veterinárom a uisti sa, že lieky, ktoré užíva tvoj pes sú tie správne.

 

Neuveriteľne uvoľnený pes

Dobrou správou je, že visiaci jazyk nie je vždy príčinou problémov u psa. Niekedy to môže byť znak (ak jazyk trčí z papuľky len určité obdobie, nie po celý čas) absolútneho uvoľnenia. Ak tvoj pes práve dojedol niečo veľmi chutné, dohral sa so svoju obľúbenou hračkou a teraz leží a jazyk mu trčí von z papuľky, znamená to, že je spokojný a plne uvoľnený.

 

Máš aj ty doma psíka, ktorý si pyšne nosí jazyk von z papuľky? Pochváľ sa s ním v komentároch pod článkom.

 

Zdroj: http://dogtime.com

 

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa

Alergia na psa? Musí z domu preč! Je to naozaj nutné?

Ako okúpať psa a nezblázniť sa pri tom? Jednoduché, prečítaj si náš návod

Obézne psy zomierajú skôr!

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum