Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa

Prečítaj si článok o tom, či je namieste mať strach o svojho psa zblázneného do naháňania tenisových loptičiek. Sú naozaj také nebezpečné?

Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa
Zdroj foto: Karolína Dobiašová
12387
Reklama

Pravda alebo mýtus? Tenisové loptičky poškodzujú zuby tvojho psa

 

Určite si už neraz počul rady od svojich známych, že tenisová lopta nie je to pravé orechové pre tvojho psa. „Ale keď on ju má tak rád.“ Kde sa skrýva pravda o tom, že tieto loptičky poškodzujú povrch zubov a materiál, z ktorého sú vyrobené je pre organizmus škodlivý? Je lepšie vlastniť tenisové loptičky vyrobené pre ľudí alebo priamo pre psov?

 

Avšak pozor, len preto, že hračka je určená pre psa, neznamená, že je bezpečnejšia!

 

Jednou z najčastejších obáv pri hraní sa s tenisovou loptičkou je tá, ktorá hovorí o poškodení psích zubov. Povrch loptičky tvorí materiál, ktorý pri častom chytaní, obrusuje povrch zubov. Vyhneš sa tomu tak, že loptu z tenisového kurtu vymeníš za tú z chovproduktu. Je to pravda?
 

Odborníci vravia ÁNO!, tenisová lopta môže naozaj obrúsiť (otupiť) zuby tvojho psa. Avšak dôležité je hneď doplniť, že výrazné poškodenie nenastane po niekoľkých použitiach. Obávať sa môžeš, ak je tvoj pes blázon do tenisákov a nič iné ho na prechádzke či doma na gauči nezaujíma. V tomto prípade môže naozaj dôjsť k opotrebovaniu zubov.

 

Tento problém však neprinášajú iba tenisové lopty, ale aj iné hračky s nepravidelným povrchom, napríklad frisbee z mäkkého materiálu.

 

Takže ak tvoj pes žije iba pre loptu, poobzeraj sa po kvalitných výrobkoch. V loptičkách s nepravidelným, alebo mäkkým povrchom sa navyše zachytáva štrk a piesok, ktorý okrem oderu zubov, môže spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti. Preto loptička s rovným a pevným povrchom je určite vhodnejšia. A my máme práve takú v našom obchodíku.

 

 

Hurá, poďme do zverimexu. Lopty vyrobené priamo pre psy sú predsa bezpečnejšie! Naozaj?

 

Ospravedlňujeme sa, ak ťa táto informácia prekvapí, ale hračky vyrobené pre psy sú často nebezpečnejšie ako tie vyrobené pre ľudí.

 

Tenisové lopty vyrobené pre ľudí podliehajú kontrole materiálov, toto sa však nedeje pri výrobe hračiek pre psov. Bežnou záležitosťou je, že psie hračky sú plné toxických látok, a tie sú paradoxne oveľa škodlivejšie ako abrazívny vplyv tenisovej lopty na zuby psa. Zvlášť, ak sú skonzumované. Preto nákup hračiek v obchode pre zvieratá ešte nemôže zaručiť, že to čo tvoj psík práve drží v zuboch, je naozaj bezpečné. Prečítaj si aj náš článok o eko hračkách.

 

Prečo na tom toľko záleží?

Výskumníci spravili test. 400 obľúbených produktov podľahlo kontrole. Výsledok bol zarážajúci. Až 25% z nich obsahovalo látky, ktoré tam nemali čo robiť. A čo je ešte väčší paradox, tenisové lopty vyrobené priamo pre psy obsahovali olovo, zatiaľ čo lopty vyrobené pre ľudí, boli nezávadné. To však neznamená, že všetky hračky sú nebezpečné, ale znamená to, že je dobré, ak sa zaujímaš o materiál, z ktorého je hračka vyrobená a z kadiaľ pochádza. Preto dôkladne zváž kúpu každej novej hračky pre tvojho štvornohého miláčika. Bruno má vo svojom obchodíku skvelé eko hračky, presvedči sa sám :).

 

Znudený pes + Zničená hračka = katastrofálne následky

V neposlednom rade je dôležité si uvedomiť, že každá hračka nesie určité riziko pre tvojho psa. Potencionálny problém nastáva najčastejšie ak je pes aktívnym „žuvačom“. Vtedy dochádza k väčšej pravdepodobnosti, že toxickú časť hračky prehltne. Aj veľmi malé časti hračky môžu uviaznuť v tráviacom trakte a vážne ho poškodiť. Preto sa vždy uisti, že hračka, s ktorou nechávaš svojho miláčika, je bezpečná a jemu sa nemôže nič stať.

Zdroj: https://positively.com

 

 

 

Bruno ti odporúča:

Iba s BECO si EKO

Ekologické hračky pre psov

Žuvacia „kosť“ pre psa môže zabíjať!

Parohy pre psov

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum