Ekologické hračky pre psov. Predražená zbytočnosť alebo ideálny štandard?

Módny výstrelok, predražená zbytočnosť alebo dobrá investícia, či ideálny štandard? Má vôbec zmysel kupovať psom ekologické hračky či inú výbavu okrem toho že budeš IN? Z čoho sa eko hračky pre psy vyrábajú a aký majú zmysel?

Ekologické hračky pre psov. Predražená zbytočnosť alebo ideálny štandard?
Zdroj foto:
7839
Reklama

Ekologické hračky pre psov.

 

Ekológia, životné prostredie a zdravý životný štýl sa pomaly stávajú témou číslo jeden. V porovnaní s minulosťou sa čoraz viac ľudí zaujíma o to z kade čo pochádza a kde to nakoniec skončí.

Pokiaľ nechceme byť sebecký a svojim deťom chceme zanechať viac ako zničenú planétu, plnú chorôb a špiny, tak je to správne.

 

 

Čo s tým majú spoločné hračky pre psov?

Len tak na začiatok pripomeniem, že vinylové elastické hračky sú vyrobené z PVC (polyvinylchlorid). PVC je jeden z najhoršie recyklovateľných materiálov a najviac zaťažuje životné prostredie. Podľa wikipédie sa v roku 2013 spotrebovalo na celom svete 39,3 milióna ton PVC a toto číslo ročne zvyšuje o 3,2%!

A to najlepšie ešte len príde...

Podľa ďalších štatistík len v EU sa ročne vytvorí 3,6 milióna ton PVC odpadov, kde recyklovaných je len okolo 3% (Pre rok 2020 je predpoklad na recykláciu v EU 9-18%). 600 000 ton je spaľovaných a 2,9 milióna skládkovaných.

 

 

Podľa wikipédie sa v roku 2013 spotrebovalo na celom svete 39,3 milióna ton PVC a toto číslo ročne zvyšuje o 3,2%!

 

 

 

Čo to ale znamená?

Na skládkach sa z PVC odpadu postupne uvoľňujú škodlivé prísady ako ftaláty, ktoré potom putujú ďalej do životného prostredia, do zeme, podzemných vôd. Pri spaľovaní alebo náhodnom požiari na skládke prichádza druhý problém.

Pri spaľovaní sa uvoľňuje kyselina chlórovodíková, rôzne ťažké kovy, hexachlorbenzen, polyaromatické uhľovodíky a ďalší hlavný nepriateľ dioxín. Dioxíny sa hromadia v tkanivách živých organizmov a dlhodobo sa nerozkladajú, to spôsobuje rôzne poruchy ako:

 

  • poškodzujú imunitný systém
  • narušujú hormonálny systém
  • poškodzujú vyvíjajúci sa plod v tele matky
  • majú rakovinotvorné účinky
  • negatívne vplývajú na kardiovaskulárny systém
  • podporujú cukrovku
  • poškodzujú nervový systém, môžu prispieť k poruchám správania
  • môžu spôsobiť kožné ochorenia
  • môžu spôsobiť negatívne vývojové a neurologické poruchy novorodencov

 

A to nie je všetko. Zatiaľ som písal o všeobecných problémoch s PVC, ktoré pomaly ničia planétu. Poďme sa teraz pozrieť na to aký majú vplyv tieto plastové vinylové hračky na našich psov.

 

 

Tichý a  pomalý zabijak

Písal sa rok 2007 a spoločnosť Mattel bola nútená stiahnuť  18,2 milióna svojich hračiek pre obsah olova, ktorý spôsobuje vážne poškodenia nervového systému , obličiek, krvotvorby v kostnej dreni a retardáciu. Majiteľ čínskej továrne následne spáchal samovraždu. Keď sa takýto škandál stane s hračkami pre deti, čo môžeme očakávať v hračkách pre psov, ktoré nepodliehajú ani zďaleka takej kontrole?

Tú istú otázku si položili rôzne agentúry a majitelia psov a nechali si psie hračky otestovať v laboratóriách.  Obava sa potvrdila, mnohé hračky pre psov vyrobené v Číne obsahovali olovo, chróm, kadmium a dokonca niektoré aj vo vysokých dávkach.

Na rozdiel od ľudí, u psov príznaky pozorujeme len veľmi ťažko a málokedy si ich spojíme s otravou. Patria tam "hysterické štekanie," vracanie, hnačka, kŕče a slepota.

 

Napriek týmto ťažkým kovom, najväčším nepriateľom ktorý na nás číha sú ftaláty.

Používajú sa najčastejšie ako zmäkčovadlá, ktoré dodávajú pružnosť a ohybnosť plastom. V predmetoch neostávajú, ale postupne sa z nich uvoľňujú do okolia. Najčastejšie sa do psieho tela dostávajú priamo žuvaním hračiek a následne aj dýchanním, keďže sa ftaláty  uvoľňujú aj do ovzdušia. Problémy spôsobené ftalátmy sú:

 

  • poškodzujú pečeň a ľadviny
  • znižujú plodnosť
  • majú rakovinotvorné účinky
  • ovplyvňujú zrážanlivosť krvi
  • oslabujú imunitu

 

Upozorňovaním na tento problém sa docielilo, že v detských hračkách sa ftaláty nahradili inými zmäkčovadlami, ktoré na druhú stranu ešte nie sú natoľko preskúmané.

Vedecký výbor Európskej komisie pre toxicitu, ekotoxicitu a prostredie uviedol, že hračky z mäkčeného PVC pre najmenšie deti vyluhujú až 10 x viac zmäkčovadiel – ftalátov, ako je prípustné.

V súčasnosti je predaj hračiek z PVC pre deti do 3 rokov v EU zakázaný, napriek tomu ich stále na našom trhu môžeme nájsť. Nehovoriac o obľúbených hračkách z obľúbeného čínskeho portálu.

Pri psích hračkách ale žiadne obmedzenia neexistujú čo je dosť zarážajúce, keďže ftaláty sa do tela dostávajú najviac cez sliznicu, teda žuvaním a podľa jedného rozboru majú psie hračky až 380x väčšie množstvo ftalátov ako tie detské.

Samozrejme okrem ftalátov nájdeme v plastoch aj mnoho iných nebezpečných látok. Ďalšia je napríklad Bisfenol A.

 

Bisfenol A (BPA) je organická chemická zlúčenina, ktorá sa využíva pri výrobe plastov. Tak isto ako hore spomínané látky aj táto spôsobuje podobné poruchy:

  • poruchy imunitného systému
  • zvyšuje riziko výskytu rakoviny
  • spôsobujú problémy s rozmnožovaním
  • vedú sa polemiky o spôsobovaní ochorení srdca a cukrovky

 

 

 

Tak ako je to aj v prípade žuvacích parohov, tak aj v tomto prípade chceme spraviť reklamu zdravej alternatíve a chceme kaziť biznis, ktorý našu planétu ničí a zabíja tých najzraniteľnejších. Naše deti a psy.

 

 

 

Zachráňme svoje psy a celý svet

Znie to ako klišé a pravdepodobne sa nájdu ľudia, ktorí na sociálnej sieti budú vypisovať, že je tento článok, len nepodarená reklama na naše produkty a že len chceme kaziť našej konkurencii biznis.

A nebudú sa mýliť. Tak ako je to aj v prípade žuvacích parohov, tak aj v tomto prípade chceme spraviť reklamu zdravej alternatíve a chceme kaziť biznis, ktorý našu planétu ničí a zabíja tých najzraniteľnejších. Naše deti a psy.

Práve kvôli škandálom a nekvalitným produktom, ktoré nás pomaly zabíjajú sme sa rozhodli do Brunovho obchodíka zaradiť produkty od firmy BecoPets. Je to anglická firma, ktorá sa zaoberá výrobou ekologických hračiek pre psy.

Všetky gumené hračky sú vyrobené z gumy, ktorá je šetrná k životnému prostrediu, pretože obsahuje ryžové šupky. Tieto šupky predstavujú odpad z ryžového hospodárstva. To znamená, že sú rovnako biologicky odbúrateľné a používaný kaučuk je bez BPA a ftalátov.

 

Okrem ekologických hračiek vyrába firma BecoPets aj ekologické sáčky na exkrementy, ktoré sa rozložia do jedného roka, narozdiel od klasický kde je doba rozkladu až do 1000 rokov.

Tak isto ekologické misky vyrobené z bambusu, pretože ako sme si písali najviac škodlivých látok príjma pes práve slinami, prípadne cestovateľská rozkladacia miska zo silikónu, ktorý je zdravotne nezávadný a odolný voči teplu.

 

Ďalší najčastejší spôsob ako sa dostávajú tieto chemikálie do nášho tela je dýchanie a preto máme v ponuke aj ekologické pelechy, ktoré sú antibakteriálne, hypoalergénne, ekologické a bez chemikálii.

Dúfam že si z týchto výrobkov rovnako nadšený ako my, pretože jediná ich chyba je tá, že ich nevyrábajú aj pre ľudí   crying

 

 

Zdroj:

http://www.thewholedog.org/id66.html

http://www.bocianiehniezdo.sk/content/ublizuju-hracky-nasim-domacim-zvieratam/

http://www.nytimes.com/2007/12/22/business/22pettoys.html

http://muj-pes.cz/aktuality/jedovate-hracky-pro-psy-354.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Polyvinyl_chloride

 

 

Bruno ti odporúča:

Žuvacia "kosť" pre psa môže zabíjať!

Pes ťahá na vodítku, ako ho to odnaučiť?

Zakázané ovocie

Ako zlepšiť dych tvojho psa?

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Tešíme sa na teba, nášho nového člena, ktorému psy nie sú ľahostajné wink

 

Ak sa ti tento článok páčil, zdieľaj ho aj medzi svojich priateľov:

Reklama
Blog Fórum