Alergia na psa? Musí z domu preč! Je to naozaj nutné?

Nie je úplnou pravdou to, že za alergiu človeka na psa môže jeho srsť. Aj keď áno, čiastočne v tom hrá aj srsť svoju rolu. Ale našťastie len vedľajšiu. Ako to teda v skutočnosti je?

Alergia na psa? Musí z domu preč! Je to naozaj nutné?
20261
Reklama

Alergia na psa? Musí z domu preč! Je to naozaj nutné?

 

Ľudia si často myslia, že bezsrsté plemená sú pre alergikov najvhodnejšie. Obraňujú sa názorom, že práve srsť je dôvodom, prečo človek trpí alergiou na psa. Ak však vlastníš psa, ktorý nespadá do zoznamu antialergických psov, nie je potrebné sa ho hneď neľudsky zbaviť.

 

Myšlienka, že by si sa mal rozlúčiť so svojím psím kamošom je pre teba určite neprípustná. A v prípade detí v rodine by tento počin bol aj veľmi bolestivý. Všetci predsa vieme, že pes v rodine znamená veľa zábavy a radosti a pre deti sú často tí najlepší spoločníci na ich huncútstva. Pes v domácnosti rovnako posilňuje imunitný systém členov rodiny, ale pomáha tiež relaxovať, zbavuje stresu a úzkosti. Hádam sme vymenovali dostatok dôvodov na to, prečo pri zistenej alergii nie je potrebné sa psa okamžite zbaviť.

 

Čo stojí za príčinou vzniku alergickej reakcie na psa?

Hneď na začiatok je dobré vyvrátiť mýtus o tom, že človek je alergický na psiu srsť. Za alergickú reakciu môžu vskutku iné prvky. Tým prvým je proteín Canis Familiaris 1 (Can F1), ktorý sa prirodzene secernuje z mazových žliaz, moču, výkalov alebo slín. Tento proteín na vzduchu vysychá a „odumiera“. Vskutku je neškodný. Kým na neho nemáš zvýšenú senzibilitu.

 

Okrem tohto protéinu existuje ešte jeden dôvod, prečo je človek „alergický na psa“. Ich srsť totižto zachytáva alergénny materiál z okolia. Túto skutočnosť možno pozorovať v reálnom čase, kedy sa tvoje dieťa hrá so psom a zároveň začne mať alergické prejavy. V skutočnosti nejde o alergiu na psa ako takého, ale na rôzne iné čiastočky. Napríklad peľ, plesne, prach, roztoče.

 

 

 

Ako znížiť riziko výskytu alergénov a pritom zostať verný svojmu psovi?

Pretože neexistuje žiadny pes, ktorý je stopercentne antialergénny, musíš siahnuť po možnostiach, akými udržíš alergény v minimálnej hladine. Tým zároveň znížiš šancu na vypuknutie alergickej reakcie a tvoj imunitný systém, alebo imunitný systém dieťaťa prítomnosť alergénov zvládne svojimi vlastnými silami.

 

  1. Najdôležitejším krokom je udržiavať psa v čistote. Pri výskyte alergie je potrebné psa aspoň raz do týždňa kúpať. Tým sa z jeho pokožky a srsti zmyjú alergény. Na pravidelné kúpanie vždy použi šampóny určené pre psy. Tie nespôsobujú vysúšanie pokožky.

  2. Poskytni psovi zdravú a vyváženú stravu, ktorá bude prospešná pre organizmus ako taký. Esenciálne mastné kyseliny pomáhajú udržať silnú a lesklú srsť, ktorá bude odolná voči nadmernému pĺznutiu. Strava, ktorá obsahuje vysoké množstvo obilnín (sacharidov) môže z dlhodobého hľadiska ochudobňovať srsť o potrebné živiny. Srsť sa stane nepríjemne mastnou a presrsťovanie sa stane bežnou každodennou rutinou.

  3. Rovnako dôležité je udržiavanie čistoty v domácnosti. Vzduchové filtre v tomto prípade určite padnú na úžitok. Pravidelne per svoju posteľnú bielizeň, aj pelechy tvojho psa v horúcej vode. Iba tak zničíš proteíny a ostatné alergény prinesené domov na psom kožuchu.

  4. Zbav sa kobercov, koberčekov, tapiet. Všade tam sa zachytáva prach s alergénmi. Nauč psa na vlastné miesto na oddych, v takomto prípade naozaj do postele nepatrí. A v neposlednom rade je potrebné dodržiavať hygienu rúk po návrate z prechádzky.

 

Pár povzbudivých viet na záver

Mať doma alergika automaticky neznamená, že nemôžeš vlastniť aj psa. Existujú plemená, ktoré sú vhodnejšie do takýchto domácností. Pri správnej starostlivosti o domácnosť, členov rodiny a aj psa, môže pokračovať krásne priateľstvo. Nezabúdaj, že domáce zvieratá pozitívne vplývajú na zdravie a vývin dieťaťa, hlavne v rannom období ich života.

Zdroj: http://dogsaholic.com/

 

 

Bruno odporúča

Odborníci odhalili, prečo sa prihovárame rovnako roztomilým hlasom deťom aj psom

Ako okúpať psa a nezblázniť sa pri tom? Jednoduché, prečítaj si náš návod

Prečo psy vždy a všetko olizujú?

10 „zelených pokladov“ v boji proti psím alergiám

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum