Ktoré orechy psovi ponúknuť bez toho aby sme mu ublížili?

Radi sa so svojím psom podelíme o to čo nám chutí. Ale ako to je v prípade orechov? Prečítaj si o tom, ktorých orechov sa báť nemusíš a ktoré naopak z jedálnička psa vynechať.

Ktoré orechy psovi ponúknuť bez toho aby sme mu ublížili?
28911
Reklama

Ktoré orechy psovi ponúknuť bez toho aby sme mu ublížili?

 

Ľudia trpia vrodenou túžbou podeliť sa so svojimi psami vždy a so všetkým. Niekedy si totižto automaticky myslíme, že to čo spôsobuje potešenie nám, poskytuje radosť aj našim psom. Ako už vieme, nie vždy to musí byť pravda a naopak, niektorými potravinami môžeme svojim psíkom aj ublížiť. Poď si prečítať, ktoré orechy sú pre tvojho psa prospešné a ktoré nie.

 

Aj keď zrovna nemusia hneď obsahovať toxíny nepriaznivo vplývajúce na organizmus, škrupiny či iné obaly orechov predstavujú riziko pri ich požití a prechodom cez tráviacu sústavu. Môžu ju mechanicky poškodiť. Jadro mnohých orechov obsahuje vysoké množstvo tukov, ktoré u psov spôsobujú bolesti brucha. V neposlednom rade si musíme uvedomiť, že komerčne dostupné orechy sú často v balení spolu so soľou, alebo chemickými látkami. V mnohých prípadoch psa dehydrujú, alebo spôsobujú otravu organizmu.

 

Niežeby sme chceli maľovať čerta na stenu, ale je dobré si uvedomiť ešte dve nasledujúce veci v spojitosti s konzumáciou orechov. Po prvé, orechy balené v čokoláde alebo iných polevách nie sú pre psy absolútne vhodné a po druhé, pri dlhšie otvorených baleniach sa na orechoch môžu vyskytovať plesne. Tie tvoria toxíny, ktoré môžu byť veľmi nebezpečné.

 

Pozrime sa bližšie na sedem obľúbených druhov orechov a na to, ako je to s nimi v prípade našich štvornohých miláčikov:

 

 

Mandle – technicky nie sú pre psa toxické, avšak majú vysoký obsah tukov, ktoré pri požití veľkého množstva zaťažujú žalúdok a pankreas. Pri dlhodobej konzumácií sú pre psa ťažko stráviteľné a môžu viesť až k pankreatitíde. Takže pozor na to koľko ich tvoj pes zje!

 

Arašidy – surové, či nasucho pražené sú pre psa bezpečné. Musia byť však zbavené svojich obalov a v žiadnom prípadne nie solené. Taktiež obsahujú tuky, takže v malom množstve áno, vo veľkom radšej nie. Psy netrpia tak často alergiami na arašidy ako ľudia, ale áno, aj takéto prípady v psej ríši existujú.

 

Pistácie – zbavené svojich škrupín sú pre psov v malom množstve vhodné. Obsahujú však veľa tukov, preto psy, ktoré nevydávajú denne príliš veľa energie, nech sa ich radšej stránia.

 

Kešu – opäť raz pozor na tuk, ktorý obsahujú. Pre psov, ktorý sa nehýbu na dennej báze, nie sú odporúčané. Iba ak by si z takéhoto psíka chcel malého tučka.

 

Vlašské orechy – tuk, tuk a ešte raz tuk. V malom množstve OK. Tu je dôležité podotknúť, že sú jedny z najväčších orechov. A preto, že pes nevie svoju potravu požuť tak dôkladne ako človek, prehĺtajú ich pomerne veľké, a teda pre psí žalúdok ťažko stráviteľné. Preto ak máš možnosť, radšej ich pomeľ.

 

Pekanové orechy – nie, z rovnakých dôvodov ako pri vlašských orechov. Alebo dodrž rovnaké zásady ako pri vlašských orechoch.

 

Makadamové orechy – pre psy sú toxické, takže v žiadnom prípade ich psovi nepodávať. Niekoľko makadamových orechov môže spôsobiť krátkodobé neurologické problémy u psov, napríklad tras, závraty či dočasné ochrnutie.

 

Na záver môžeme konštatovať, že vo všeobecnosti nie sú orechy samotné pre psy nebezpečné. Ako z vyššie uvedeného textu vyplýva, treba si uvedomiť množstvo, ktoré pes skonzumuje. Nie je potrebné zbytočne organizmus psa zaťažovať množstvom tukov a ponúknuť mu len toľko a tak často, aby mu nespôsobovali problémy.

Zdroj: http://www.dogster.com

 

Bruno odporúča

Varené kosti pre psov: Bezpečné alebo nie?

10 „zelených pokladov“ v boji proti psím alergiám

Zdravé chipsy a navyše pre psov?

Parohy a psy

 

Nezabudni sa zaregistrovať medzi nás, milovníkov, majiteľov, priateľov a obdivovateľov psov. Tvoja registrácia ti môže priniesť veľa výhod. Nielen že budeš vždy v obraze a informovaný čo sa deje v psom svete, prečítaš si v našom blogu veľa poučných článkov, ktoré ti pomôžu viac porozumieť svojmu psovi a navyše sa môžeš zapojiť do našich súťaží. Stačí sa len ZAREGISTROVAŤ TU!

Karolína Dobiašová
Karolína Dobiašová
Približne v 12tich rokoch som sa na prvý pohľad zaľúbila do toho najškaredšieho a chovaním asi najhoršieho psa aký v nitrianskom útulku kedy bol. Hoci som vtedy o výchove psov nič nevedela, náš vzťah, ktorý trval dennodenne celé štyri roky spravil z Laryho „Pána Psa“. Od toho času viem, že fráza „Nedá sa“ u mňa neexistuje. Som nepoučiteľný, celoživotný rojko s ruksakom na chrbte a večne hlavou v oblakoch.
Reklama
Blog Fórum